8個月BB嚴重便秘

HildaLaw
|
我女呢排便便都痛到大喊,重痾到出血。已經努力比水佢飲,但飲兩啖就玩,果蓉食兩啖唔食。有冇媽媽可以教教我點可以令BB便便痾得舒服啲
miumiu419
|
我b都8個幾月,前排見佢柯損了流血,之後就開始每日蒸菜比佢食,每次換片都搽厚凡士林,等佢柯時潤滑些,平時比粥仔佢食我會倒小小水落去,因為佢都係唔飲水,但加左落粥仔到佢唔知
HildaLaw
|
miumiu419 發表於 19-3-13 00:39
我b都8個幾月,前排見佢柯損了流血,之後就開始每日蒸菜比佢食,每次換片都搽厚凡士林,等佢柯時潤滑些,平 ...

我女對菜同果蓉都唔係好有好感,佢飲水量少,但食糊仔又食得唔錯。起初糊仔加咩都唔食,而家我會加啲菜蓉落去但唔多,我煲粥仔已經煲到好水。佢食少少就唔食粥仔我會加肉(吊味)同菜落。之前食波菜食完身就起紅點一達達。後來我就轉左菜心
Daisywong313
|
幫佢按摩個肚
HildaLaw
|
Daisywong313 發表於 19-3-13 00:52
幫佢按摩個肚

有呀!而家每日起身都有同佢按15分鐘,就成日見佢有便便樣但就無便便痾到出黎,見佢個樣係谷一陣又唔谷。(emoji)
|
HildaLaw 發表於 19-3-13 00:57
有呀!而家每日起身都有同佢按15分鐘,就成日見佢有便便樣但就無便便痾到出黎,見佢個樣係谷一陣又唔谷。( ...

果蓉試多d唔同口味,可能有種佢鐘意?
我bb都唔鐘意飲水,之前都係柯得唔好
之後我成日要佢飲,佢唔飲,吐出黎,過一陣我又比,全日都係咁要佢飲,慢慢佢就飲了
kissapplegirl
|
我仔飲人奶,呢幾個月食多左固體會痾硬便便,係一粒粒咁,我買即食果蓉佢食,馬騮牌子買蘋果味為主,hipp既大部分都好好味,BB都鐘意食,一日一包便便真係軟化左,另外我個仔唔鐘意飲水,我買和光堂既果汁乳酸菌味,溝水比佢,佢可以乖乖飲水
其實菜纖維唔係好高 ,可以畀番薯 ,冬菇,雞髀菇, 木耳 ,紫菜呢類纖維高 容易去便便 嘅食物
煮粥仔記得落少少油都有幫助,油對bb好重要嫁
HildaLaw
|
Daisywong313 發表於 19-3-13 02:30
果蓉試多d唔同口味,可能有種佢鐘意?
我bb都唔鐘意飲水,之前都係柯得唔好
之後我成日要佢飲,佢唔飲,吐 ...

我日日都係咁做架啦而家(emoji)(emoji)
HildaLaw
|
kissapplegirl 發表於 19-3-13 04:56
我仔飲人奶,呢幾個月食多左固體會痾硬便便,係一粒粒咁,我買即食果蓉佢食,馬騮牌子買蘋果味為主,hipp既 ...

我都有買過喜寶既果蓉,佢次次都係食兩啖其他我食晒,我買過乳酪比佢食,食左一啖就唔再開口食第二啖(emoji)睇過醫生,醫生話咁情況係湊既問題唔關BB事(emoji)咁有時真係迫唔到嗎(emoji)
HildaLaw
|
kissapplegirl 發表於 19-3-13 04:56
我仔飲人奶,呢幾個月食多左固體會痾硬便便,係一粒粒咁,我買即食果蓉佢食,馬騮牌子買蘋果味為主,hipp既 ...

請問邊度有和光堂果汁賣?
Bear27
|
HildaLaw 發表於 19-3-13 00:10
我女呢排便便都痛到大喊,重痾到出血。已經努力比水佢飲,但飲兩啖就玩,果蓉食兩啖唔食。有冇媽媽可以教教 ...

食益生菌可以嗎?
喊包媽媽
|
食人奶定奶粉,如奶粉食二號未 
HildaLaw
|
Bear27 發表於 19-3-13 09:22
食益生菌可以嗎?

我重未試~
係咪藥房都有
HildaLaw
|
喊包媽媽 發表於 19-3-13 10:04

奶粉~因為加固未係好,所以重未轉
Rurukuma
|
HildaLaw 發表於 19-3-13 06:17
我都有買過喜寶既果蓉,佢次次都係食兩啖其他我食晒,我買過乳酪比佢食,食左一啖就唔再開口食第二啖(emoj ...

我6個幾月開始比菜心莖佢自己拎住食, 佢有興趣食多啲, 又玩又食咁,至少有食到菜。之後可以比多啲唔同菜類比佢自己拎住食。8個月開始我切蘋果到好似手指餅咁, 佢自己拎住莓。可能對BB嚟講會有興趣食多啲, 你會唔會試吓?
Rurukuma
|
回覆 Rurukuma 的帖子

如果飲奶粉既話,可以考慮飲HIPP,有益生菌。我仔仔出世飲到而家一路都無便秘問題,唔知關唔關事。不過佢就好肯食菜同生果。而家1歳後佢先肯食少少肉。
喊包媽媽
|
喊包媽媽 發表於 19-3-13 10:04

我仔食一號奶粉勁便秘,二號就慢慢好,一號脂肪含量較高架
|
HildaLaw 發表於 19-3-13 06:11
我日日都係咁做架啦而家(emoji)(emoji)

有冇試過佢訓著喂?
或許比少少bb餅佢食,口乾自然飲下,我仔食完會肯飲多少少
kissapplegirl
|
HildaLaw 發表於 19-3-13 06:44
請問邊度有和光堂果汁賣?

一田有賣,而家BB展有平,另外你可以試下比乳酪粒,有d好似9個月食得,去一田睇下,都可能有助去便便,果蓉你買罐裝定即食啜啜裝呀,BB鐘意自己啜, 如果bb識得用飲筒, 試下煲湯水用飲管比bb飲, 我平時都係咁樣呃我個仔飲湯 記得唔好落中藥同埋調味料先留起比bb飲
HildaLaw
|
Rurukuma 發表於 19-3-13 11:13
我6個幾月開始比菜心莖佢自己拎住食, 佢有興趣食多啲, 又玩又食咁,至少有食到菜。之後可以比多啲唔同菜類 ...

我都有做過,菜心食少少就唔食,蘋果切開比佢自己食,都係吸左啲水就掉。