自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

Joey8 發表於 19-3-14 09:20
佢靜雞雞偷我ID去財仔度借,又填埋我父母資料地址,佢地嗰啲黑社會,搵到邊個追邊個,我父母好驚,報左警 ...

你好西厲同好慘
個ex甘鬼衰 勁賤

水晶宮

Joey8 發表於 19-3-14 09:47
因為我同C6有不同的過去,所以唔同你們,如我們同你一樣一早認識15年,我諗而家可能差不多供完樓。。。
我 ...

過左去就過左去,
唔好成日你既過去做半腳石,
你同c6月入4萬,係唔差..

我同c6 15年,但我17歲已一齊,
佢創業失敗差人幾十萬, 都用左5,6年去還,
大家條路,都係不相伯仲.

而家你地大家無負債, 只係儲唔到錢,
你話你有3個戶口for saving, 但你之前回覆話得2,3萬saving?
咁呢個3個戶口有無儲到錢???

唔需要成日話自己幾慘, 每人都有過去,
比你慘的大有人在,
而家你份工,有老公錫, 月入4萬,
好過好多人.. 起碼你不需要住劏房,有旅行去,.

就算供樓, 係辛苦, 但係, 好多人都咁勉勵自己,
就係你辛苦呢20年後, 你地就輕鬆了.

而家最大問題, 唔係供唔供樓問題,
係你地不能夠取捨..

又想供樓,又想去旅行...
唔得架... 你地真係想第日有安樂窩..
而家要辛苦.無辦法.

不如你同自己講, 以前還80萬條數,你都企得番起身,
供樓, 有咩難??

子爵府

Joey8 發表於 19-3-14 09:50
可能係我太心急逼緊C6,尋日傾完,佢心態好似唔想買樓住,我覺得可能佢諗住老左番加拿大(因佢97移民,自 ...

就算老左返加拿大,到時再賣樓,租比人收租
將來野將來算……

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

hahaha1231 發表於 19-3-14 10:28
你好西厲同好慘
個ex甘鬼衰 勁賤

我個陣仲好傻,以為我咁為佢會改會浪子回頭,好彩最後我都清醒

公爵府

好媽媽勳章

Joey8 發表於 19-3-13 10:09
個個朋友叫我入左紙之算,但我自己覺得如真係入左又抽中不過冇錢俾首期仲衰。。。
...

如果你連一成首期同買樓雜費都無,咁無計,抽唔抽到都無你份 ,諗吓點樣可以儲到一成首期先再諗

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

李露眉 發表於 19-3-14 10:39
過左去就過左去,
唔好成日你既過去做半腳石,
你同c6月入4萬,係唔差..

而家已積極儲蓄,以前每年六、七次快閃旅行已戒,一步一步,每個月唔郁個戶口最少儲5千,月尾有剩再放埋入去,其餘個二個戶1口加埋都有三萬左右
我知大把人慘過我,所以我冇覺得自己係最慘,劏房我同前夫都住過,以前叫套房120呎左右$3000一個月,而家就算唐樓都7-8千,所以我知我租金唔算好貴。
我暫時冇能力改變C6思想,我唔想大家咁辛苦先可以一齊,為左滿足我已唔開心。
我都成日同自己講,幾辛苦都捱得過,儲首期一定難唔到我,努力就可以。

珍珠宮

tingtingalex 發表於 19-3-14 10:39
就算老左返加拿大,到時再賣樓,租比人收租
將來野將來算……

我都係咁諗。。。

水晶宮

Joey8 發表於 19-3-14 10:56
而家已積極儲蓄,以前每年六、七次快閃旅行已戒,一步一步,每個月唔郁個戶口最少儲5千,月尾有剩再放埋入 ...

加油啦

侯爵府

2024年龍年勳章

Joey8 發表於 19-3-14 10:56
而家已積極儲蓄,以前每年六、七次快閃旅行已戒,一步一步,每個月唔郁個戶口最少儲5千,月尾有剩再放埋入 ...

你80萬都儲到
而家同老公儲 好快會儲到

珍珠宮

李露眉 發表於 19-3-14 10:57
加油啦

多謝

珍珠宮

hahaha1231 發表於 19-3-14 11:00
你80萬都儲到
而家同老公儲 好快會儲到

子爵府

回覆樓主:

呢個月開始儲2萬,9個月中應該有

珍珠宮

tingtingalex 發表於 19-3-14 12:26
呢個月開始儲2萬,9個月中應該有

儲2萬,如果可以番阿媽度住就可以
可惜冇可能,因為房署check得好緊。。。

大宅

無首期諗買樓

首頁

尾頁

跳至