想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我上網查過. 如果要去睇政府醫院嘅 輔助生育科, 要攜帶醫生的轉介信, 依封轉介信係咪普通私家門診開嘅都得?

另外我見瑪麗就寫 "開始治療時在 40 歲或以下,未有健在的孩子,則妳可以公家病人的身份在我們這裡求診。"
威爾斯就 "接受治療時,婦人的年齡必須不超過四十歲。"
我7月就36啦, 驚排到我都40啦! 係咪應該瑪麗會好D?
我10月初流產, 當時10WKS, 政府醫院嘅 輔助生育科合資格??

最後我想問有無助孕好嘅中醫介紹? 可唔可以講我知地址同大約幾錢?

BIG BIG BIG THANKS~

男爵府

Cassina 發表於 19-3-13 09:38
我上網查過. 如果要去睇政府醫院嘅 輔助生育科, 要攜帶醫生的轉介信, 依封轉介信係咪普通私家門診開嘅都得? ...

唔知普通科得唔得呢,應該都可以試吓嘅,但我嗰陣係婦科醫生寫嘅

瑪麗最近係好似排得快咗,但因為你試過成功懷孕 (雖然流產咗),但喺佢哋角度你嘅priority 係會無咁高,佢可能都會叫你繼續自己試,或會叫你試做iui 先 (我識有JM試過,排咗一年有得提早見醫生,但醫生聽到佢化學懷孕過,就叫佢自己試多年先)

大宅

我上網查過. 如果要去睇政府醫院嘅 輔助生育科, 要攜帶醫生的轉介信, 依封轉介信係咪普通私家門診開嘅都得? ...

經濟負唔負擔到去台灣做? 35 歲以上會生育力下降得好快。如果有,都係覺得你唔好慢慢排公家。錢無可再搵番,呢幾年真係好關鍵,覺得知唔好再等。

複式洋房

回覆 yhyeung 的帖子

去台灣做大約幾錢? 有無介紹? 其實係我工作好忙, 唔想為左BB而放棄工作

複式洋房

普通科都得
我舊年12月排,今年十月可以見醫生
咩都唔好理排咗先,反正哩啲野唔保証一次攪掂

大宅

Cassina 發表於 19-3-13 10:22
回覆 yhyeung 的帖子

去台灣做大約幾錢? 有無介紹? 其實係我工作好忙, 唔想為左BB而放棄工作

我見好多jm 去王家瑋度做,好似港幣4-5萬左右。都係抽同殖嘅cycle 拎2-3日假吧。

我以前都好重視我嘅工作,結果誤了生理時鐘,原來高齡做ivf 係咁難,要比後生做多幾次。我覺得35 歲後每個cycle 的時間真係好寶貴。而家我亦只有將我嘅工作擺埋一邊。

大宅

咁岩睇新聞見到:

根據芝加哥生殖醫學數據,女士30歲做試管嬰兒成功率為45%,35歲跌至35%,38歲跌到25%,40歲成功率只有15%,42歲只餘下8至9%,到44歲成功率已極低。若能將年輕時的卵子冷藏保存,待數年後再用於生產,受孕成功率可提高,「將30歲嘅卵子放入40歲嘅子宮,理論上成功率會去返45%」。

38 歲後係跌得好急,可惜我太遲先發現呢個道理。

大宅

普通醫生開就得 只要係註冊西醫!我有醫療卡20元寫信去威爾斯排隊3年33-36歲

男爵府

封信要寫乜?我睇醫療咭醫生死都唔肯寫信

別墅

回覆 Pollili 的帖子

想問下你係排邊間醫院?我係2公婆有地貧,應該要做ivf+pgd

複式洋房

chung_janice 發表於 19-3-20 08:00
回覆 Pollili 的帖子

想問下你係排邊間醫院?我係2公婆有地貧,應該要做ivf+pgd ...

瑪麗

男爵府

Pollili 發表於 19-3-20 16:07
瑪麗
請問你的轉介信哪裡拿,內容大概係乜?係咪公立診所一定拎到?

複式洋房

crazycrazy 發表於 19-3-20 20:25
請問你的轉介信哪裡拿,內容大概係乜?係咪公立診所一定拎到?

我試過去普通科個醫生話唔識哩啲野,就介紹我去個婦科度寫
就寫我咩原因不育,同埋ivf失敗咗2次
我覺得要睇個醫生,而且我有晒不育證明佢先肯寫,聽好多jm 講普通科註冊醫生都肯寫

首頁

尾頁

跳至