親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

yuyu.c 發表於 19-3-20 21:18
我買佐印航大阪,果個首爾post入去8掛咋。

其實上年已留意東京,真係冇乜點平,所以就好早決定轉 ...

我都是今年CNY 旅行中買了2020 CNY印航到大阪

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

PCCW2319 發表於 19-3-20 21:31
係啦! 第2日jm已經話加左價要$3×××。

所以我話, 買機票都要講緣份。

係呀,我第一次cny去首爾都係,一直冇諗過去因為太貴,但突然有一日jin air 出佐加班機,$6000 - 2大1小,初一出發,果時d機票冇尼幾年咁平,即刻先問老公去唔去。就係咁就開始佐我哋每年cny去旅行既行程

水晶宮

何花 發表於 19-3-20 21:35

我都是今年CNY 旅行中買了2020 CNY印航到大阪

醒目,朋友想同我哋一齊去,但遲遲都未決定買機票,依家唔洗買lu,太貴。

侯爵府

畀面勳章

PCCW2319 發表於 19-3-20 21:31
係啦! 第2日jm已經話加左價要$3×××。

所以我話, 買機票都要講緣份。

我覺得今年開始的機票係難book咗D優惠價。我記得前年買舊年農曆年韓國嘅機票,我係考慮咗差不多三四日 ,印度航空嘅官網都冇變過價錢。

今年好明顯但unaffirmative, 航空公司係hold起曬, 同埋都唔知係咪一齊製造「加價」。尤其是cx 。如果做開agent嘅朋友,應該會留意到今年好明顯嘅pattern 不同咗。

侯爵府

畀面勳章

yuyu.c 發表於 19-3-20 21:38
係呀,我第一次cny去首爾都係,一直冇諗過去因為太貴,但突然有一日jin air 出佐加班機,$6000 - 2大1小, ...

當年你買Jin air, 大概係咩月份到佢出價錢?

水晶宮

daisy17772 發表於 19-3-20 21:46
當年你買Jin air, 大概係咩月份到佢出價錢?

我果次係加班機,好似係11月買,佢突然加佐凌晨去夜機回尼班機,我屋企人都係坐jin air 佢係比我早買,但果班係中午去早機回。

你可以留意濟洲航空同air seoul,我唔知有冇記錯,好似都有jm 買過air seoul 平機票cny去。

侯爵府

畀面勳章

yuyu.c 發表於 19-3-20 21:54

我果次係加班機,好似係11月買,佢突然加佐凌晨去夜機回尼班 ...

係呀我都諗住 air Seoul, 佢嘅評價唔錯 . thanks very much

水晶宮

daisy17772 發表於 19-3-20 21:45
我覺得今年開始的機票係難book咗D優惠價。我記得前年買舊年農曆年韓國嘅機票,我係考慮咗差不多三四日 , ...

會唔會同燃油附加費有關呢?

CX係4月1日又加燃油附加費。 所以hold住d機票, 遲d至再放。

我見大韓今年(上年應該無....定我睇漏眼???)出售2020年農曆新年機票來回都加左1班機。

去程凌晨機00:55之後仲有1班凌晨機。 回程晚上8點之後仲有班9點幾。
天空之城, 快樂之地

子爵府

yuyu.c 發表於 19-3-20 21:54

我果次係加班機,好似係11月買,佢突然加佐凌晨去夜機回尼班 ...

今年CNY買咗Air Seoul平機票係我呀!
4大8千3有找

決定咗出年都係去首爾,再去Alpensia滑雪。
不過會初三後出發,只去5或6日。

侯爵府

畀面勳章

happykk 發表於 19-3-20 23:09
今年CNY買咗Air Seoul平機票係我呀!
4大8千3有找

oh 唔太好! 請問可唔可以分享 你嗰張機票係舊年幾時 同埋經邊度買 ? thanks

侯爵府

畀面勳章

PCCW2319 發表於 19-3-20 22:57

CX係4月1日又加燃油附加費。 所以hold住d機票, 遲d至再放。

大韓真的加了班機 ? 那麼多啲選擇 .可能都他都預計多了客人.

至於 我話覺得今年的機票加了價 主要係講去日本,而且我係比較緊base fare.例如 , 我upload 這幅圖裏面ana去名古屋的價錢,都要差不多四千, 重要不是peak season , 而且只係最低 from..上一年我睇去名古屋的價錢淡季都只是2800至3300左右 include taxes. 而家連廉航 都貴 過上年. 有jm分享 佢個agent話畀佢聽, cx 今年啲價錢好硬,同埋只會越嚟越貴.

根據非正式channels 知道嘅情況 , 來香港搭飛機嘅人數 乘客量大升. 咁大家自己估下點解呢![/

水晶宮

PCCW2319 發表於 19-3-20 22:57

凌晨2點果班上年已經加佐,所以一日有5班來回。

水晶宮

daisy17772 發表於 19-3-20 23:49

大韓真的加了班機 ? 那麼多啲選擇 .可能都他都預計多了 ...

其實我覺得今年機票企硬左, 好可能係“HK AIRLINE” 公司經濟問題, 令乘客唔敢book。 其他航空公司就有企硬條件。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

yuyu.c 發表於 19-3-20 23:56
凌晨2點果班上年已經加佐,所以一日有5班來回。

原來上年已經加左加啦?

咁呢幾年又真係多左人去韓國玩。 因為相對日本, 又真係抵玩。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

畀面勳章

PCCW2319 發表於 19-3-20 23:56
其實我覺得今年機票企硬左, 好可能係“HK AIRLINE” 公司經濟問題, 令乘客唔敢book。 其他航空公司就有企 ...

這個都有一定影響力 , 所以大家見到香港航空不斷有mega sale .

數字是不會騙人的, 看數據 的趨勢 或許能夠參考一下.

子爵府

daisy17772 發表於 19-3-20 23:44
oh 唔太好! 請問可唔可以分享 你嗰張機票係舊年幾時 同埋經邊度買 ? thanks
...

7月係永安買,Air Seoul包15kg行李我怕唔夠,買咗韓亞出票貴小小,但包23kg行李同餐。

侯爵府

畀面勳章

happykk 發表於 19-3-21 00:01
7月係永安買,Air Seoul包15kg行李我怕唔夠,買咗韓亞出票貴小小,但包23kg行李同餐。
...

即是 你是經 asiana 出 air Seoul 嘅機票. 對嗎? 兩者都能夠在永安 網站或者手機app看到?

子爵府

daisy17772 發表於 19-3-21 00:02
即是 你是經 asiana 出 air Seoul 嘅機票. 對嗎? 兩者都能夠在永安 網站或者手機app看到?
...

應該係韓亞出票坐Air Seoul機,航班號係OZ9642/OZ9641。
係,永安網站同aop都有,但我只睇永安app。因為用app買機票每張減$10,又有双倍積分,同埋有優惠code用埋可再減。

侯爵府

畀面勳章

happykk 發表於 19-3-21 00:09
應該係韓亞出票坐Air Seoul機,航班號係OZ9642/OZ9641。
我只睇永安app,因為用app買機每張減$10,
又有双 ...

Okay。 thanks so much !

水晶宮

happykk 發表於 19-3-21 00:01
...

原來係你,我睇得太多,唔記得佐

原來air seoul 係7月出,我意為係早半年先出。

首頁

尾頁

跳至