夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自從二寶出世之後,我忙住湊bb,有時氹訓覺都氹到自己訓埋,兩公婆都好少傾計。就算有野講,佢講既公司野,我最多回應到幾句,到我同佢講今日d特別事,佢直到都唔應,總覺得我湊小朋友既野好無聊。過左一排咁既日子,我都忍唔住話唔可以再係咁,要揾d野做下,睇下電視睇下戲咁。由於我地住外國,冇親戚照顧小朋友,冇乜可能有二人世界,出街都係為小朋友,就小朋友去玩。佢係有做到幾日睇下電視咁,之後都係自己玩電話,我都冇癮自己入房陪小朋友。甚至我有時病病地,又咳又嘔咁,我都廢事同佢講,唔想佢又連安慰關心既說話都冇,攪到自己唔開心(emoji)我都唔知點好(emoji)(emoji)

大宅

szekelvin 發表於 19-3-13 20:53
自從二寶出世之後,我忙住湊bb,有時氹訓覺都氹到自己訓埋,兩公婆都好少傾計。就算有野講,佢講既公司野, ...

其實夫妻中最大問題係(我認為)同(我覺得),跟住自己唸完一大倫就認為事實就係咁!
有問題就直接講,直接問,就算大家一齊各自玩電話,你都可以痴埋他度!
你想點應該要講出來,你唔講無人會知你個心唸乜㗎,兩夫妻應該將問題灘出來講,咁樣屈屈埋埋只會一直積怨落去 !加油!

複式洋房

其實啱啱都係咁,食飯果陣,佢同我講野,我都有答下咀,到我同佢講今日發生既事,我以為自己同緊空氣講野,佢眼都唔望下我。我個心好痛,我只覺得而家比獨居更難受

翡翠宮

szekelvin 發表於 19-3-14 17:22
其實啱啱都係咁,食飯果陣,佢同我講野,我都有答下咀,到我同佢講今日發生既事,我以為自己同緊空氣講野, ...

其實,我對住我家木頭老公係好直接的~

佢如果唔應我,我會話「喂,同緊你講野呀,比d反應呀」

mini1204    發表於 19-3-14 18:42

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

小manman 發表於 19-3-14 17:58

其實,我對住我家木頭老公係好直接的~

男爵府

Yusum 發表於 19-3-14 17:14
其實夫妻中最大問題係(我認為)同(我覺得),跟住自己唸完一大倫就認為事實就係咁!
有問題就直接講,直接問 ...

好認同~成日自己諗嘅就當真~咩都唔願意表達~我老公有一排都沉迷打機~其實打緊機真係會唔多理人架~我咪喺佢附近煲劇囉~久唔久又撩下佢~咁都係一種交流

大宅

mingmama 發表於 19-3-14 19:03
好認同~成日自己諗嘅就當真~咩都唔願意表達~我老公有一排都沉迷打機~其實打緊機真係會唔多理人架~我 ...

因為我自己都曾經咁樣迷失過,所以好了解係乜野一回事!有乜就灘曬出來直接講,個問題先可以解決,有好多時其實係自己自篇自導自演後,再失落失望心淡繼而遠離!
要重搭返兩夫妻嘅感情,就只能靠自己去爭取!任何人嘅意見都只能參考,如果真係仍然還愛個老公嘅!就自己想辦法尋回失去的情感!機會係留比有準備嘅人!希望樓主努力!

男爵府

Yusum 發表於 19-3-14 23:07
因為我自己都曾經咁樣迷失過,所以好了解係乜野一回事!有乜就灘曬出來直接講,個問題先可以解決,有好多 ...

非常正面的態度去面對難題希望樓主真係可以靠自己努力去爭取自己的幸福啦

大宅

mingmama 發表於 19-3-14 23:09
非常正面的態度去面對難題希望樓主真係可以靠自己努力去爭取自己的幸福啦
...

我都算係一個過來人,結婚耐咗加上有咗小朋友,好多時嗰道埋怨之火就起,覺得個老公唔幫手,但在於男人嘅角度,佢係唔想阻住個老婆揍小朋友,男人個心底係好想個老婆理下佢,但當個老婆長期都唔再理自己,他們就會選擇習慣,繼而自己娛樂,對個老婆再無任何要求,包括性嗰方面都係!
呢種就係結婚後有咗小朋友後嘅平淡婚姻生活,我什至為咗小朋友,同個老公分房瞓,日日返來講野都無2句,各有各生活咁,就咁樣過咗呢種同屋共住嘅生活3年!

大宅

Yusum 發表於 19-3-14 23:36
我都算係一個過來人,結婚耐咗加上有咗小朋友,好多時嗰道埋怨之火就起,覺得個老公唔幫手,但在於男人嘅 ...

呢3年就係用嗰種自篇自導自演嘅方式去令自己去到心淡如水嘅境界,心只想照顧好小朋友就得!
3年後,突然有一日,我老公問我:點解你一直唔理我?
跟住大家突然將呢幾年心入面嘅野講曬出來!我才發覺一直以來也是大家各有各想,各有各在自篇自導自演!才白白浪費咗3年!

大宅

Yusum 發表於 19-3-14 23:37
呢3年就係用嗰種自篇自導自演嘅方式去令自己去到心淡如水嘅境界,心只想照顧好小朋友就得!
3年後,突然有 ...

灘曬出來講後,先發覺呢3年大家真係白過了!我的眼淚那一刻流了很多,心也很痛,後來就係大家努力再重新經營過這段感情,現在大家感情很要好!同房瞓返亦過返正常嘅夫妻生活,生滿也很美滿!
希望我嘅經歷可以幫到樓主走出呢個困境!同老公共同重搭「如初見」嘅感覺!
樓主努力呀!無解決唔到嘅問題,在於大家有無心去維繫同經營!

男爵府

灘曬出來講後,先發覺呢3年大家真係白過了!我的眼淚那一刻流 ...

恭喜你同你先生可以跨過難關重新開始美滿的婚姻生活~希望樓主可以以此為鏡~主動踏出第一步

洋房

應該係愛情淡咗......不過可能佢內心係關心你, 只欠表達

民房

樓主你要加油呀,係外國無support真係好慘同好孤獨
不過太負面既情緒唔好帶比另一半
想鬧佢既就打係度,發完哂佢
呢度既sis可以幫手一齊鬧架嘛
鬧完之後佢都係你老公呀

伯爵府

BK Milk勳章

如果是香港請工人可以出去二人世界。在外國,就訓練小朋友早睡覺,之後的時間可以兩人一起上網看電影。自從有了兩個寶寶都好少出去看電影,我們的節目就是這樣

珍珠宮

3年後,突然有 ...

妳老公問了一個很有建造性的問題:「點解妳一直唔理我?」
如果佢一直唔問,咁三年會再過5年、、、、咁,冤枉路就行得更遠。
恭喜妳!謝謝分享。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

男爵府

灘曬出來講後,先發覺呢3年大家真係白過了!我的眼淚那一刻流 ...

好好既分享
你地都好愛大家,願意灘出黎傾去解決問題,大家都好努力

大宅

oi_oi 發表於 19-3-16 16:40

好好既分享

難得佢肯講出口
男人通常收埋收埋
所以好難同佢同步

大宅

mingmama 發表於 19-3-15 01:11
恭喜你同你先生可以跨過難關重新開始美滿的婚姻生活~希望樓主可以以此為鏡~主動踏出第一步
...

謝謝你!

大宅

858D 發表於 19-3-16 07:42
妳老公問了一個很有建造性的問題:「點解妳一直唔理我?」
如果佢一直唔問,咁三年會再過5年、、、、咁, ...

其實大家都有各自各內在嘅問題,但大家一直都無唸過去解決,大家感情就變成習慣以平淡到比水更淡嘅方式去生活,,每日嘅話題,明天買排雞蛋返來,買洗衣液無曬,屋企無乜乜乜,要買,或是講嘅係小朋友嘅問題,兩個人表面已經感覺唔到愛情嘅存在!因為已經無身體交流同接觸!所以現在明白兩夫妻溝通真係好重要,如果真係無問嗰一句,可能大家嘅關係都仲停留在同屋住,幸好現在重回路軌過正常嘅夫妻生活!

首頁

尾頁

跳至