夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身自己有份工,點知工人走佬,變全職媽媽,個仔13個月啦,好開心老公比機會我做FTM陪個仔成長。但佢好似覺得自己對個仔對個家無咩責任咁。果日我地嗌交,我喊曬囗,佢都仲係要出門口去食飯。每次d飯局都唔會推唔會miss ,但屋企一個月一齊食飯都無五次。佢老豆老母生日,我地要去食飯,老婆生日,結婚紀念,毛都無,亦唔會早d返。其實真係有d心淡。叫佢陪BB去玩,無10分鐘就嗌攰,一係就叫我同其他媽媽去玩,唔會話出席。

大宅

wkl552 發表於 19-3-14 00:55
本身自己有份工,點知工人走佬,變全職媽媽,個仔13個月啦,好開心老公比機會我做FTM陪個仔成長。但佢好似 ...

正一衰人

別墅

本身自己有份工,點知工人走佬,變全職媽媽,個仔13個月啦,好開心老公比機會我做FTM陪個仔成長。但佢好似 ...

有一晚我好攰,未執野訓左,03起身,BB個浴盆,手巾仔,用過既尿片原封不動交返比我。第二朝我問佢做咩唔幫手執下,佢話因為自己係公司沖左涼。所以覺得D野放係度無問題。

有一次我餵緊BB食飯,叫佢叮個飯盒我一陣食,佢問我叮幾耐,我話兩分鐘,之後再一分鐘。結果d飯好乾,我就話所以叮完兩分鐘時係要睇下同翻下d飯,佢就黑面話自己唔多用微波爐。

別墅

wkl552 發表於 19-3-14 00:59
有一晚我好攰,未執野訓左,03起身,BB個浴盆,手巾仔,用過既尿片原封不動交返比我。第二朝我問佢做咩唔 ...

唉,然後佢身邊d人都比較低質,相比之下佢覺得自己無叫雞又有比家用已經好好。我明佢收工想放鬆下,但BB喊到拆天佢都唔會過黎,(自大肚開始我地已經分房訓)其實我真心唔開心。每次同仔仔去公園,佢就望實人地D爸爸,甚至主動叫人玩,我就好內疚,後悔生左佢出黎而比唔到父愛佢。

珍珠宮

現實生活上,我們沒有那麼多好的選擇。
妳老公冇生活智慧。
我前夫冇生計智慧。
偏偏我就係好小女人,只要我做FTM,我可以好自閉,唔需要老公陪伴。佢有佢開心,只要繼續搵到錢就得。
當然如果搵到過無論在生活智慧,生計智慧都夠我用的老公就最好啦。
大多數子女會大,會獨立。到時這生活冇智慧再也不會成為妳依賴的條件。
但遇著我前夫冇生計智慧。唉!佢一日還在,我係唔會釋放到這包袱的。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

別墅

wkl552 發表於 19-3-14 01:07
唉,然後佢身邊d人都比較低質,相比之下佢覺得自己無叫雞又有比家用已經好好。我明佢收工想放鬆下,但BB喊 ...

佢之前都想同我頃下,但我當刻真係好憎佢。幾次之後,佢就唔再whatspps我,電話打返黎只係通知我唔返黎食。而且無可能叫佢放棄份工,我都唔知可以點打開呢個死結。

珍珠宮

wkl552 發表於 19-3-14 01:07
唉,然後佢身邊d人都比較低質,相比之下佢覺得自己無叫雞又有比家用已經好好。我明佢收工想放鬆下,但BB喊 ...

明白,我後悔生了三個女,我都畀唔到母愛佢地。
我係一人搵錢擔起成個家的。前夫做宅男,三個女好有父愛。
但D女似曬佢爸爸,我唸都唔會有生計智慧了。將來又係好似佢爸爸咁窮的機會好大。

lcmyk    發表於 19-3-24 02:43
lcmyk    發表於 19-3-24 02:41
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

wkl552 發表於 19-3-14 01:11
佢之前都想同我頃下,但我當刻真係好憎佢。幾次之後,佢就唔再whatspps我,電話打返黎只係通知我唔返黎食 ...

呢一次難堪的溝通經歷,死結,需要癒合。
慢慢來,妳可否先同佢做翻朋友?
先傾多D無關痛癢的話題。等佢習慣翻與妳有一個好的氣氛來溝通。

珍珠宮

有一晚我好攰,未執野訓左,03起身,BB個浴盆,手巾仔,用過既尿片原封不動交返比我。第二朝我問佢做咩唔 ...
佢自己搞掂到,照顧到佢自己,唔使妳來照顧埋佢果份,已經算係咁。
好似我,能力好低,顧住份工搵錢,就做唔到老婆,做唔到媽媽。

男爵府

回覆樓主:

我個仔都13m,產假後辭職做Ftm,老公每日9點出門10點幾先番到屋企,佢會幫手洗衫晾衫,日日打包垃圾袋,清潔寵物籠,每晚洗碗,每晚我幫BB沖涼老公負責抹身搽cream著衫喂奶,雖然佢收得夜,但我每晚都同佢食飯,放假必定一家人去玩,當然佢想有私人時間會比佢,例如凌晨去遊車河,成班朋友車聚
不過其實佢都要踢10下先郁一下,成日要我勞氣,但佢明白我做Ftm好忙好攰,而且我比佢更懶,佢唔做我可以由得間屋混亂
試下比多d責任佢,放手比佢試,例如每晚幫bb沖涼咁,喂bb食野,喂奶,洗奶樽等簡單工作

珍珠宮

kissapplegirl 發表於 19-3-14 04:52
我個仔都13m,產假後辭職做Ftm,老公每日9點出門10點幾先番到屋企,佢會幫手洗衫晾衫,日日打包垃圾袋,清 ...

認同要俾番D責任俾另一半,同時要預左隻眼開隻眼閉~要踢先郁,咁咪踢囉~長期唔踢,就踢都唔郁架啦!
我老公以前都係媽寶,我好記得我99話,男人一定要管,又話我老公無主見,唔識照顧自己架,咁當刻我都覺得老公真係乜都唔識嘅,所以我聽完只係笑下,無出聲~
直到今日,佢個仔除左可以照顧自己,仲可以照顧一頭家,唔止有主見,仲會管埋屋企條數!

子爵府

我覺得妳老公十分有智慧喎, 全部妳做晒, 廢妳武功無後著, 之後睇佢面色做人. 依家佢可以涼都唔係屋企沖, 大把機會出去滾.... 雖然佢話依家無, 但大把藉口啦.

妳最好出回來工作, 反正只有一兩年真空期, 遲D 真係好難搵返. 妳要先得到妳家人做後盾, 再請工人, 妳要爭取回家中的話事權, 不能給人牽著鼻子走.... BK 大把個案... 其實妳咁走落去, 好大機會最後都出問題, 反正出了問題,妳都好大機會出回來工作, 所以襯現在先面對和用什麼的策略...

如果妳生多件, 真係幾困局....

我算係顧家, 以前太太做全職主婦, 我有時都多了點不好的態度對她, 特別是"妳已經不用工作, 為何仍攪唔掂屋企..." 後來仔細聽太太說的問題, 都有聽一下家姐的分享, 了解多了, 會理解和協助她處理問題.

翡翠宮

回覆樓主:

呢個情形我一定吾做ftm

珍珠宮

其實, 系唔系應該唔好做ftm 呢?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

生左仔,我有一個人頂晒的覺悟。不要期望任何人幫到手,咁先唔會失望。
反而當有人幫手(不論老公,99,阿媽),簡直感恩
共勉之。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

畀面勳章

似乎大家心理上都未準備好冇工人,不如請番工人,你去工作?

瑪瑙宮

有一次我餵緊BB食飯,叫佢叮個飯盒我一陣食,佢問我叮幾耐,我話兩分鐘,之後再一分鐘。結果d飯好乾,我就話所以叮完兩分鐘時係要睇下同翻下d飯,佢就黑面話自己唔多用微波爐。...

微波爐都唔識叮, 我會叫佢做廢佬囉. 做野喇你, 你估靠到个廢佬幾耐? 而家年代做 FTM? 佢支持你就話姐. 睇黎唔係囉.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

唔應該做FTM,亦唔應該和老公分房瞓。
溝通方面,之前你老公同你傾你唔傾,現在你可以主動和佢傾,關心下佢。

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-14 08:55
我覺得妳老公十分有智慧喎, 全部妳做晒, 廢妳武功無後著, 之後睇佢面色做人. 依家佢可以涼都唔係屋企沖, ...

「以前太太做全職主婦, 我有時都多了點不好的態度對她, 特別是"妳已經不用工作, 為何仍攪唔掂屋企..." 」 —》 身同感受~我都覺得我先生係咁諗~佢會認為我唔駛返工~應該廿四小時on call~即係佢突然叫我做咩我都應該要做到

大宅

大部份男人都粗心大意。如果唔識自動自覺,就同佢講你既要求。C6又係工作冇問題,但私生活好依賴我,照顧佢冇問題,但唔想佢乜都唔識,希望從幫助過程中佢學懂處理。二人相處要溝通磨合,希望你地可以找出適合既生活方式。

首頁

尾頁

跳至