夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mingmama 發表於 19-3-14 10:55
「以前太太做全職主婦, 我有時都多了點不好的態度對她, 特別是"妳已經不用工作, 為何仍攪唔掂屋企..." 」 ...

當用對方的角度來看, 就會體諒太太.... 少了一個人工作, 做太太的始終都有壓力, 錢要就住用, 而且少見朋友/沒有同事, 生活事上沒有空間發洩......, 她又不喜歡煮飯做餸(當然她都很努力睇書嘗試, 但不是的興趣), 她有報興趣班或進修, 但總是給我怨她仔都未攪掂....

她哭訴在家壓力大, 對著四面牆, 仔又唔聽話, 而她又不是湊仔型女性, 完全溶合唔到, 再加上我的壓力, 頂唔順.

我覺得作為一家之主, 如果家庭成員有什麼問題, 都要重視並和他一起解決, 而不是壓她回原位叫她自己攪掂, 因為她自己都想不通, 要一起走出困局, 這才是夫妻和一家人吧.

這幾年做了一些調配, 關係好了, 希望大家生活都開心.

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-14 11:41
當用對方的角度來看, 就會體諒太太.... 少了一個人工作, 做太太的始終都有壓力, 錢要就住用, 而且少見朋友 ...

我做了好多年ftm~其實都冇話咩壓力~我先生唔會管我平時做咩~所以我會約朋友打羽毛球、食午餐~加上我又唔駛煮飯~主要都是做家務同照顧女兒~今年個女剛升中~時間仲好用咗好多~只是有時我先生會突然指派我去做啲嘢~如果我唔願做佢就會好嬲囉基於咁嘅情況~佢叫我做啲咩~如果我可以做到都盡量配合佢~所以直到現在都冇咩因為呢啲原因而發生不愉快事件

子爵府

mingmama 發表於 19-3-14 11:50
我做了好多年ftm~其實都冇話咩壓力~我先生唔會管我平時做咩~所以我會約朋友打羽毛球、食午餐~加上我又 ...

其實問題係源於小朋友反叛, 加上雙方的教育觀念不一致等....., 妳未遇過係唔會明...

始終搵錢高, 出錢的人係大聲D, 依個無計....

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-14 12:02
其實問題係源於小朋友反叛, 加上雙方的教育觀念不一致等....., 妳未遇過係唔會明...

始終搵錢高, 出錢的 ...

明白嘅可以講好在我個女聽教聽話~我搞得佢是是正正~交到功課所以佢都冇咩話我囉

子爵府

樓主,出返去返工啦,你老公根本唔係支持你陪你個仔成長,佢只係覺得你唔使返工,就要做埋工人嗰份

子爵府

mingmama 發表於 19-3-14 12:06
明白嘅可以講好在我個女聽教聽話~我搞得佢是是正正~交到功課所以佢都冇咩話我囉
...

當妳個小朋友易教, 妳係唔會明白世界上係有難教的小朋友.

我三家姐的女兒, 自小自己對成很重視, 緊張到逢考試都病, 家姐只叫她不要太緊張, 都不用太給力. 最後入了名女校和上了大學, 她就經常說我管教有問題, 朋友亦是...... 當然我不會把責任全推去太太身上.

二家姐的兩個仔,亦入了男名校, 大仔天生乖不單止, 可以利害到幫細路舖入名校和大學(最後入了中大). 由於細路反叛, 但聰明, 每天跟家姐對著幹, 鬥智慧, 成績經常收警告信, 但發力又可以取進步獎.... 小學至大學一樣, 成日聰家姐鬥法的經驗都很有趣, 現在大學仍欠一分才可畢業, 家姐對我說, 唔係生了細路, 以為個個小朋友都一樣, 只係教法的問題, 但原來唔係, 所以好明白我個仔的難教, 他亦帶過我仔一段時間.

而她細仔都同時帶過我兒子, 說表弟D 野比我有過之而無不及.....

當然二家姐亦好強,佢唔比仔訓係梳化睇書,可以把梳化掉了, 我太太係做唔到的(我有提議過).

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-14 12:30
當妳個小朋友易教, 妳係唔會明白世界上係有難教的小朋友.

我三家姐的女兒, 自小自己對成很重視, 緊張到 ...

所以我話我比較幸運~小朋友的性格行為表現好多時係天生的~我絕對明白有時唔係因為父母唔識教所以個小朋友就好反叛

禁止訪問

子爵府

有兩手準備比較好,可以搵人幫手湊小朋友,然後做住part time先,一來經濟方面唔會只依靠一個人,分散風險,二來心理上會多個出口,接觸到唔同人,唔會只困係屋企?

每個家庭條件都唔同,以下係我地嘅堅持

1) 我繼續返工→屋企唔會得一個收入來源
2) bb學習自我照顧能力→照顧者會輕鬆d,而且就算照顧者互相替換,bb都無問題
3) bb自己瞓 →可以訓練bb獨立,我同老公又可以一齊瞓,工人姐姐又可以多d時間休息,確保日間照顧無問題

以上3樣都係因為我地覺得凡事都要有後備方案,而又唔影響家庭關係中最重要關係:夫妻關係。

子爵府

mingmama 發表於 19-3-14 12:34
所以我話我比較幸運~小朋友的性格行為表現好多時係天生的~我絕對明白有時唔係因為父母唔識教所以個小朋 ...

睇妳個狀況, 係完全幸福啦~

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-14 13:30
睇妳個狀況, 係完全幸福啦~

一句說話可以形容~知足常樂

複式洋房

你習慣晒咩都幫佢做,佢又點可能有責任感呢

珍珠宮

回覆樓主:

分房瞓原因係咩?
自大肚分房瞓到依加小朋友都一歲幾,你地分房瞓都差唔多兩年
老公又成日有「飯聚」
仲要沖完涼先返屋企....
你又知老公身邊朋友有叫雞....
你睇定d好....

仲有對住男人要降低要求
唔好覺得佢點解唔識主動做呢樣嗰樣
大部分男人都係踢先郁,肯做就要讚
你想佢幫手加句唔該~做完搵d嘢讚下佢,咁樣佢先會樂意幫你
佢幫你叮飯,你又厭叮到飯乾,無人鍾意幫完手都被人彈

想改善夫妻關係就唔好再分房瞓....

別墅

kissapplegirl 發表於 19-3-14 04:52
我個仔都13m,產假後辭職做Ftm,老公每日9點出門10點幾先番到屋企,佢會幫手洗衫晾衫,日日打包垃圾袋,清 ...

我真係等唔到佢食飯啦,一來要陪B食,二來佢好少返黎食,好多時佢十二點後先返,返黎訓,有時有野做朝早七,八點就走了。我個仔全埋身既,所以無咩比到佢做,以前佢會拖下地,依家鋪左軟墊,佢係咁易用濕紙巾抺下就算。放假訓到下午三點然後每次只會去葵廣睇電話,食個麵就完。甚至放假都去左做野,所以我先覺得自己蠢,害左個仔變假單親。

別墅

秋天與楓葉 發表於 19-3-14 14:55
分房瞓原因係咩?
自大肚分房瞓到依加小朋友都一歲幾,你地分房瞓都差唔多兩年
老公又成日有「飯聚」

大肚果時D鼻鼾聲好勁,加上佢又訓到打風咁,怕打到個肚,到工人走之後,個仔未戒夜奶所以跟我訓,直到依家。
我無主動話佢架,係佢自己見到d飯好乾,我先同佢講返,佢就發老脾。

男爵府

wkl552 發表於 19-3-14 23:23
我真係等唔到佢食飯啦,一來要陪B食,二來佢好少返黎食,好多時佢十二點後先返,返黎訓,有時有野做朝早七 ...

介唔介意講下佢係做咩工種,可以忙到咁緊要, 佢收入好多?
或者可唔可以轉做每日起身煮早餐同佢一齊食早餐?
其實有時佢會唔會工作上嘅嘢可以做得快啲,或者改期,畀多d時間家人,聽你咁講佢好小參與家庭既事,咁樣樣只會差落去,BB好快就長大,佢對爸爸唔會有感情

大宅

wkl552 發表於 19-3-14 23:23
我真係等唔到佢食飯啦,一來要陪B食,二來佢好少返黎食,好多時佢十二點後先返,返黎訓,有時有野做朝早七 ...

睇情況,個問題根本唔係你先生有冇生活智慧上,而係佢似乎冇乜心投入佢既家庭生活,如果將太太小孩放係心上,根本唔會咁既態度。

成日都唔係屋企,又"飯聚",仲沖埋涼先返,心思根本唔係屋企,會不會放左去第二度?而家外面真係好多誘惑,建議真係要觀察下佢係咪真係出去"飯聚"咁簡單。

別墅

臭屎b 發表於 19-3-14 14:48
你習慣晒咩都幫佢做,佢又點可能有責任感呢

我唔做,佢可以繼續唔理架,佢好忍得。奶奶屋企得一個人先過得到既走廊,無冷氣,張椅壞左十年,雜物堆到上天花板,佢都可以完全當睇唔到。有一次佢對住BB呵氣,點知BB嘔,我叫佢幫手處理下d污糟衫,床單,我同BB換衫先,佢就咁掉落沖涼房個地下咋,完全無意識要沖下,浸下消毒下。我洗完之後放入洗衣機再洗,佢竟然走去同我較個快洗。我問佢點解唔洗耐d,佢話覺得無需要。唉,有BB既屋企總唔可以太污糟吧,所以只好自己硬食。

別墅

pgivemefive 發表於 19-3-14 23:34
睇情況,個問題根本唔係你先生有冇生活智慧上,而係佢似乎冇乜心投入佢既家庭生活,如果將太太小孩放係心 ...

唉,我都不敢想像。不過作最壞打算我唔會無地方住,搵工亦唔難。只係佢覺得搵到錢就已經係負責任的行為,有左小朋友都唔會有改變,湊仔只係女人既責任。可能佢見自己老豆係咁佢又咁。

珍珠宮

wkl552 發表於 19-3-14 23:27
大肚果時D鼻鼾聲好勁,加上佢又訓到打風咁,怕打到個肚,到工人走之後,個仔未戒夜奶所以跟我訓,直到依家 ...

照咁睇....似係你提議分房瞓,瞓覺會瞓到驚打到個肚咁特別.....
呢d無情力就算打到都唔怕,我大肚時都比老公撞親幾次,隔咗咁多層、bb有胎囊同羊水保護嘛......
唔講太遠.....

bb未戒夜奶都唔等於要分房瞓.....
bb可以自己瞓,老公怕嘈帶個耳塞就得啦,事在人為
你話「老公放假都去左做野」,意思假期都要工作?
長時間分房瞓,兩夫妻日漸疏離,感情愈來愈淡薄、多鬧交
夫妻感情好,老公自然投入呢頭家、更關心你同bb
不過你形容個情況,你老公個心似飛咗去第二度rather than忙工作同飯聚,你小心d處理.....

首頁

尾頁

跳至