烹飪搵食

跳至
[菜式] 煎餃子

首頁

尾頁

大宅

好正

子爵府

回覆樓主:

我都係咁煎餃子

男爵府

可惜我唔識包

用戶要求終止服務

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 貓狗褓姆

回覆 kenstin 的帖子

想問一下包完D餃子點樣放冰櫃而又唔痴住,可以一隻一隻咁拎出黎?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 famhappy 的帖子

剛包好要灑點手粉防粘,排好一個個不要touch到,做第二層要鋪上一層烘焙紙,或者保鮮紙,如此類推,放入冰格冷凍起碼一小時,等餃子硬曬就不會粘,就可以入袋保存了。

用戶要求終止服務

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 貓狗褓姆

回覆 kenstin 的帖子

謝謝你回覆!等我下次又試下先..

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

kenstin 發表於 19-3-14 10:31
平時我會自己包餃子放入冰格保存,可以煮湯水餃,今次我就煎鍋貼。平底鍋落油,冰格拿出來的餃子直接落鍋煎 ...

我想問下點解我煎餃子成日都係個頂好硬?明明已經焗左好耐。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 lovelytwins 的帖子

是否不夠水?上面部分是靠蒸汽的。

別墅

多謝分享

大宅

kenstin 發表於 19-3-20 14:56

是否不夠水?上面部分是靠蒸汽的。

已經好多水,餃子皮都煮得太軟,好多次都解決唔到。請問你用什麼餃子皮?我買日式的,有時買上海餃皮,結果都一樣。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

上海皮,日式皮可能較薄,時間不宜過久,煎法都一樣,如果不需要脆皮底,不需要那麼多水。我用上海皮煮約7-8分鐘左右,加上開蓋收水2分鐘,全程不超過十分鐘,你太乾會否因為時間太長了?

別墅

好勁呀成層一齊反!

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

kenstin 發表於 19-3-20 17:54

上海皮,日式皮可能較薄,時間不宜過久,煎法都一樣,如果不需要脆皮底,不需要 ...

好有可能我煎得太久,因怕中間不熟。
原來加蓋後只需2分鐘,我下次試下,謝謝。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

no,加蓋7分鐘,開蓋1-2分鐘收水。

首頁

尾頁

跳至