月子餐 or 上門煮餐

AK0722
|
有無媽媽打算會訂月子餐or上門煮餐服務?
會唔會有邊間可以推介?
ek0509
|
我都想知
本來都諗過請陪月 不過人工2-3萬 又要俾幾千蚊錢佢買送 為番好似訂餐仲抵....
有冇人知大概俾陪月幾錢一日買送?
雲妮mum
|
ek0509 發表於 19-3-14 16:30
我都想知
本來都諗過請陪月 不過人工2-3萬 又要俾幾千蚊錢佢買送 為番好似訂餐仲抵....
有冇人知大概俾陪月 ...

未有之前都咁諗,但12朝前都食得好清淡下,送餐計埋運費都近萬,又覺得好似唔多抵(emoji)仲要無人幫手湊b要自己嚟,最終都係請咗陪月
肥虎虎
|
我都想知

陪月個價唔係淨係煮飯
你齋計煮飯當然人工貴
JM12
|
肥虎虎 發表於 19-3-14 16:41
陪月個價唔係淨係煮飯
你齋計煮飯當然人工貴

agree! 買餸都唔平架, 成日食雞, 食肉餅
的確陪月唔止煮飯, 仲有照顧BB, 仲有煲水俾你沖涼, 仲有煲代茶, 仲陪埋一齊去健康院, 仲幫手通奶等等等等, 好多樣野, 全部要自己做既話完全唔同玩法
singchow2010
|
我都覺係兩樣野黎
IvansweetHeart
|
我覺得如果冇人幫梗係陪月,順便學湊B,不過facebook群又見唔少係呃飯食,好矛盾
yuyuyu_ng
|
AK0722 發表於 19-3-14 16:21
有無媽媽打算會訂月子餐or上門煮餐服務?
會唔會有邊間可以推介?

開頭兩樣都有諗過,之後上網睇多左坐月會遇到的問題,最後就決定請陪月!

至於買送方面媽媽會幫我買,佢驚陪月買唔新鮮。

RubyYu07
|
我都想知

咁屋企有無長老幫你湊bb啊?
RubyYu07
|
IvansweetHeart 發表於 19-3-14 17:24
我覺得如果冇人幫梗係陪月,順便學湊B,不過facebook群又見唔少係呃飯食,好矛盾
...

所以陪月都係請有熟人用過,口碑好既。
我要做媽媽
|
如果系月子餐既話,我都寧願請陪月
kissapplegirl
|
第一胎無經驗就陪月好d,有人教你好多照顧BB技巧,如果第2胎同埋食食人奶,可以考慮月子餐或者上門煮餸
GCHK
|
上次睇過一個媽咪介紹上門煮餐好似都幾好
haha748494
|
如果冇人幫手,我覺得陪月會好D喇。