懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

後期個生長冇on track一定有原因啦
安危問題呢
聽醫生講

大宅

babe223 發表於 19-3-15 14:12
請問點解細要催生既?

反而我有朋友,醫生話驚個b太大,提早2周催生

因為bb size細 吸收唔到營養 有機會係胎盤問題影響 如果真係咁就好危險 有時唔係單一問題 好多可能性 聽醫生意見最好 如果有顧慮 就問多一兩個醫生 睇下有無唔同意見 再自己衡量下

別墅

Yukolo0308 發表於 19-3-18 12:14
因為bb size細 吸收唔到營養 有機會係胎盤問題影響 如果真係咁就好危險 有時唔係單一問題 好多可能性 聽 ...

明白

大宅

37wk叫足月啦,我會聽醫生指示

男爵府

Karaaaa 發表於 19-3-15 12:07
宜家36w5d,醫生話bb細,5.7磅。建議催生。但屋企人又話唔使,唔知點樣好。。。
...

其實唔算好細, 我仔38w得5.4lbs, 仲要已經比預期中重, 不過醫生話過如果佢係入面已經長唔大, 寧願佢出黎食奶追同減低風險, 臍帶胎盤胎水任一出事, bb都會有危險

別墅

KMALL特別版勳章 畀面勳章

我第一胎39周4出世都係5.3lbs,依家差唔多兩歲半一直都好健康無乜大問題,小朋友有可能因為跟爸爸媽媽身型,或者你可以再問多一個醫生建議再做決定

複式洋房

咁醫生專業意見一定有原因,都快37週。如果胎未來兩週都唔吸收,反而有危險?你有無問清楚醫生?好睇胎之前生長速度情況,你比時每日食一隻白恰蛋,飲牛肉湯,瞓多d。真係好長胎。媽媽唔好咁憂心,帶埋屋企人去見醫生,聽下佢專業意見。最怕懷孕自己一個面對壓力的。

複式洋房

帶埋屋企人去見醫生,等佢地聽下專業意見,我諗醫生係評估胎之前既生長情況而建議你催生。可能擔心胎係肚吸收唔夠有危險。如果仲有2-3週從飲食下手令佢長胎,你不訪問問醫生?長胎每日一恰蛋,飲牛肉湯,瞓多D, 同埋媽媽唔好咁憂心,會影響BB架,加油。

別墅

你醫生建議幾時催生?

我剛剛生完,去到36週醫生話BB有D細,建議我訓覺,食飯(糖份高的食物,所以可樂都得),跟住做幾日BB已經有追返d... 如果仲有時間,你都不妨試下! 加油呀!

別墅

回覆 Yingg8866 的帖子

催生會很辛苦嗎?

別墅

我個b一路偏細,私家話一定要早d催生,當時36週私家照大約4點幾磅,因為我係政府生,所以同政府講個情況,但政府hae 我,反而要我觀察住先,到37週4,返政府照,一睇唔對路,立即催生,出世得3.3磅,住咗差不多一個月NICU, 阿b出咗世之後先confirm係宮內發展遲緩,即當時阿b 37週幾出世,其實只有32週左右
所以如果有醫生認為要早出世,要聽醫生講

水晶宮

asi 發表於 19-3-27 06:24
我個b一路偏細,私家話一定要早d催生,當時36週私家照大約4點幾磅,因為我係政府生,所以同政府講個情況, ...

我女31周出,得三磅,
你37周出三磅幾差成個月
咁當時有發現胎盤問題?

吸收唔到係胎盤問題,應該32或34周要出黎
32周出已好安全,好過留係肚

你個時隨時胎死復中

34後個肚有大到??

別墅

李露眉 發表於 19-3-27 07:54
我女31周出,得三磅,
你37周出三磅幾差成個月
咁當時有發現胎盤問題?

其實由28週開始就keep 住細,直到32,34週,私家已經叫我同政府講要催生,我去產檢同政府講,政府又不緊張,只是話bb偏細,羊水足,心跳正常,我又不以為意,到37週4再check, 話bb心跳唔好,羊水少,先立即催生
之後攞胎盤去驗,又搵唔到原因

別墅

宜家36w5d,醫生話bb細,5.7磅。建議催生。但屋企人又話唔使,唔知點樣好。。。
...

我上胎40w2d都係5.8磅,每2星期睇私家,無叫我催生牙。不過睇下自己想吾想。

別墅

...

我個b重細個你 而家36週4 先得4.1磅 我37週都要催生

首頁

尾頁

跳至