自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Rascalbaby 發表於 19-3-15 15:05
回覆 kimchi925 的帖子

明白樓主。我都兩個月前到公司重組成條Team 剷起。都keep 住搵工, 仲未有offer .. ...

我個經歷有d似你同樓主。

當年金融海嘯,全公司lay off 左1x人, 我係其中之一。 我當然比你年紀還要大。 係嗰間公司做左1x年, 薪金亦唔算低。

當然經濟情況好差, 好多公司炒人。 所以我更加要快人一步搵到工作, 即使係比當年人工少好多。因為越遲越多人競爭, 更加難搵到工作。

當然會預左HR問點解被人lay off呢個問題啦!

我當時答: 環境經濟唔好, 公司要重組架構, 縮減人手, 公司lay off 左1x人。 大部份都係年資高, 人工高既職員。 其實我完全理解公司決定, 因為用1個5年工作經驗職員, 同10或15年工作經驗既職員, 效果相差不大。但工人就可能有大分別。

字數有限....再續。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

PCCW2319 發表於 19-3-16 08:32
我個經歷有d似你同樓主。

當年金融海嘯,全公司lay off 左1x人, 我係其中之一。 我當然比你年紀還要大。 ...

係經驗因素大前題下, 公司作出呢種決定係必然, 相信與工作表現優劣關係不大。因工作表現唔好, 亦唔會可以留得低, 至公司重組至被lay off。

亦明白自己以前薪金, 除左工作表現, 亦有部分係因為資歷關係, 所以我唔會諗要求以前薪金, 特別係現金經驗環境下。 我現在要求既薪金, 係我覺得可以應付我生活開支, 亦都係我最低要求。我希望日後用我工作表現, 爭取爭取番以前薪金。

PS 我唔會講自己承受唔到壓力或想搵準時放工呢d野。因為比HR感覺, 呢個人好似賺錢買花戴, 責任感唔重。(純個人感覺, 不認同不要打頭)。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

集中講公司變動,例如 organizational change, elimination of position, 3個人做10個人野…… 明白舊工資在市場上頗高,所以唔介意調低 30% (?), 因自覺仲有工作能力,仍然想在職場上盡力。

男爵府

mizuho 發表於 19-3-15 20:58
你可以真誠回答;

明白自己現在轉換工作,換了公司,工作流程和內容需求都會有所不同,希望找到一個安穩嘅 ...

我係HR,聽到candidate咁講會唔考慮。嚟學嘢不如請個fresh gra

good_pig    發表於 19-3-17 16:55

公爵府

mizuho 發表於 19-3-16 03:38
年紀大就更加需要繼續學習,唔應該為了面子躲在comfort zone。

工作能力同學習能力唔應該有衝突,我相信 ...

樓主係想搵文員工作,請文員最緊要咩啊?就係穩定,唔駛上進架。有冇睇春嬌與志明?亞田講「我就係鐘意你hea,你咁上進做埋我個位點算?」係冇講錯架。
想學野、上進唔係錯事,但都要睇下你見咩位。

男爵府

vlnz 發表於 19-3-15 23:47
有年紀和工作經驗的人咁答會比人寸架,
一來年紀唔細,仲來學習?
二來公司係請你來做野,唔係來學習?

同意

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kimchi925 發表於 19-3-15 14:57
本身喺公司做咗多年,已升到AM職位,但就唔需要管理人個種,後來因公司一啲變動令我無奈捨棄份工,明白人到 ...

試下由家庭綱位、工司性質入手講。
例如話想多d時間照顧小朋友、父母(小孩子讀書、父母身體差);或工司性質(如NGO)可以幫到人,有義意。。。等等

別墅

回覆樓主:

AM已係中高

珍珠宮

開心吸收勳章

Rascalbaby 發表於 19-3-15 15:05
回覆 kimchi925 的帖子

明白樓主。我都兩個月前到公司重組成條Team 剷起。都keep 住搵工, 仲未有offer .. ...

嘩~35重好後生喇
加油
違規內容

珍珠宮

開心吸收勳章

PCCW2319 發表於 19-3-16 08:44
係經驗因素大前題下, 公司作出呢種決定係必然, 相信與工作表現優劣關係不大。因工作表現唔好, 亦唔會可以 ...

現在 趨勢都係一樣
炒晒啲臣子
請新仔
違規內容

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都會覺得,有時HR會好敏感,壓力大,健康呢d,有機會俾HR無限放大
壓力大?係咪叫你做多少少都話辛苦 。每個人抗逆能力唔同,有機會你特別公主 (如果講壓力,要俾到好實在例子支持,但又唔可以bad mouth)
想要健康?係咪健康已經有問題?話晒人到中年,請左返黎如果成日sick leave,我都會俾人丙

我覺得可以著眼於年資影響左薪酬,所以轉個職位影響左係可以接受,同埋自己幾十年經驗相信一定可以contribute到同幫助到自己pick up (用pick up/適應好過學野,我覺得見工係展銷,一定係sell自己比人強嘅能力同經驗)

kimchi925    發表於 19-3-17 18:48
kimchi925    發表於 19-3-17 18:47

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

仲有都係果句,readiness好重要,包括準備好接受一個低左嘅title、人工、新嘅工作範圍。切忌俾人感覺「做住先」、「試下點先」

大宅

回覆 蛋皇哥0127 的帖子

多謝。不過搵左兩個月都未搵到,有啲灰心。好多見都無得見。

珍珠宮

開心吸收勳章

Rascalbaby 發表於 19-3-16 15:59

多謝。不過搵左兩個月都未搵到,有啲灰心。好多見都無得見。 ...

慢慢喇~越心急越難
放鬆點,當長假期
邊飲住咖啡邊搵工
違規內容

大宅

回覆 PCCW2319 的帖子

我係成個部門冇左,成十個人。dept head 都無得撈。都喺公司做左十年,到佢地一話重組變左Redundant, 之前成日拎啲咩傑出員工獎都冇用。
叫做賠左一舊錢。勞工法好Cheap, 大家都要留意,無論你搵幾多,cap都係15000* 工作年資。好似我咁,做10年法定都係賠15萬。咁佢地都算係咁賠埋3個月notice period 加多舊discretionary 俾我。都叫做今年份糧都出左既 。

大宅

多謝你。會再Keep 住搵. 希望唔好等咁耐。

珍珠宮

開心吸收勳章

Rascalbaby 發表於 19-3-16 16:08

多謝你。會再Keep 住搵. 希望唔好等咁耐。

一定得
違規內容

侯爵府

mizuho 發表於 19-3-16 03:38
年紀大就更加需要繼續學習,唔應該為了面子躲在comfort zone。

工作能力同學習能力唔應該有衝突,我相信 ...

冇人話年紀大不需要學習,
只係見工咁答會比人寸.
你睇下24樓做HR的JM點答你.

大宅

我以前都做AM,有一個下屬,但份工做得唔開心,又覺得自己人到中年,升又無本事,而且自己事業心都不重,只求穩定,之後轉左工去大學做文職,title係文員,人工同以前做AM差不多,我反而覺得好開心呀,以前做商業機構,見後生女長江後浪推前浪,好驚比人嫌自己年紀大,宜家做學校,我覺得環境比較適合自己

珍珠宮

halthepooh 發表於 19-3-16 09:27
我係HR,聽到candidate咁講會唔考慮。嚟學嘢不如請個fresh gra

咁可能係我做開美資公司做高科,我唔介意candidate年紀大,但只要有好嘅態度,我會見。所以會educate 部門的HRBP,要知道我用人嘅習慣。一般文員、admin,有個好態度去學習很重要,因為要懂得用唔同嘅工具、流程、溝通方法去support個department。如果hea,我一定炒,就算係茶水阿姐都唔手軟。

首頁

尾頁

跳至