自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mizuho 發表於 19-3-16 20:52
咁可能係我做開美資公司做高科,我唔介意candidate年紀大,但只要有好嘅態度,我會見。所以會educate 部門 ...

未見點知有好態度?有好態度會見係咩意思?

有得㨂當然係㨂好態度,問題係個人乜都唔識,嚟學嘢會帶俾同事麻煩。一開始預咗請個乜都唔識就話啫。㨂個有相關經驗再考慮態度先係正路,你唔識就交番俾專業同事啦

同埋茶水阿姐都唔手軟
茶水阿姐梗係隨時炒都唔影響啦
經理都唔手軟就囂啫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

35 ~4x 歲仲係打拼時間,好多機會,公司重組揾工係正常不過,但去選擇inn 低職位又係另外一個選擇,唔好睇少自己嘅經驗同能力,加油!

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-3-16 13:57
我都會覺得,有時HR會好敏感,壓力大,健康呢d,有機會俾HR無限放大
壓力大?係咪叫你做多少少都話辛苦 。 ...

認同,一開始都唔知間公司d文員使唔使ot,如果講唔想壓力大,準時放工咪捉蟲

侯爵府

回覆樓主:

其實咪講番想更好咁照顧家庭。我有啲同事都為仔女轉半職。

侯爵府

vivian0919 發表於 19-3-17 12:18
認同,一開始都唔知間公司d文員使唔使ot,如果講唔想壓力大,準時放工咪捉蟲
...

我咁睇,如果公司係想新員工ot, 但樓主唔想ot, 就講清楚。大家係要match. 呢份工唔啱咪next, never mind

kimchi925    發表於 19-3-18 17:24

大宅

newcook 發表於 19-3-15 15:06
35仲有大把機會, 50歲就真係難啲喇

我53,唯有去做物管,之前有文職肯請,但啲人山頭主義太重,所以文職唔再考慮

珍珠宮

halthepooh 發表於 19-3-17 09:02
未見點知有好態度?有好態度會見係咩意思?

有得㨂當然係㨂好態度,問題係個人乜都唔識,嚟學嘢會帶俾同 ...

咁炒過director係咪就可以得你閣下approve發表意見呢?

唉 唔明白呢度點解咁多「專家」,到底有多少人係有真正經驗做hiring 的AA/final decision maker,可以負責整個部門P&L?

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

milk323 發表於 19-3-16 09:42
樓主係想搵文員工作,請文員最緊要咩啊?就係穩定,唔駛上進架。有冇睇春嬌與志明?亞田講「我就係鐘意你h ...

兩睇...
我曾經遇過一個文員, 都50+.....當叫佢搵速遞公司..叫佢GOOGLE 都唔識....唔與時並進..又真係難攪架

講真, 20年前...文員唔駛google..而家就要...呢d都係上進一種

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

vlnz 發表於 19-3-15 23:47
有年紀和工作經驗的人咁答會比人寸架,
一來年紀唔細,仲來學習?
二來公司係請你來做野,唔係來學習?

我上次有講過...公司有個同grade, 佢叫我教佢野...唔係講公司流程, 係一d 呢個應該要識o既野....
我都o 曬咀..

例如: 做司機要我教佢開車咁....(當然不是司機)

公爵府

good_pig 發表於 19-3-17 16:59
兩睇...
我曾經遇過一個文員, 都50+.....當叫佢搵速遞公司..叫佢GOOGLE 都唔識....唔與時並進..又真係難 ...

與時並進當然要啦,學工作需要既技能係必要,但要學野希望升職又另一件事。人地只係想請個聽聽話話又做到野既文員穩穩定定返工,講真太叻人地未必請,因為估你做唔長。

寶石宮

milk323 發表於 19-3-17 17:05
與時並進當然要啦,學工作需要既技能係必要,但要學野希望升職又另一件事。人地只係想請個聽聽話話又做到 ...

我見過...串串貢, 以為好勁..又話以前乜乜物物..

點知一無事處...真係頭都暈埋

伯爵府

Boss88 發表於 19-3-15 22:07
我情況跟樓主好似,之前做到manager位,依家只係搵一份文員仔做,人工只有以前嘅1/3。我見工時如實答話因為 ...

上星期見咗份工又係同你差不多咁答。但我一坐低已覺得個interviewer對我興趣不大可能見到我實際年齡超出佢地预期吧!我CV無寫年齡,又只寫咗最近三份工(其中一份差不多廿年年資)。佢地cher我問我知唔知份工人工幾多,同我之前差好遠……幾乎次次面試都圍繞呢個問題問……你估我嚟玩咩!咁易揾返以前人工既我唔洗sent CV比你啦!

子爵府

Rascalbaby 發表於 19-3-15 15:05
回覆 kimchi925 的帖子

明白樓主。我都兩個月前到公司重組成條Team 剷起。都keep 住搵工, 仲未有offer .. ...

35好後生唔難搵,53就難好多

wcpcelia    發表於 19-3-19 10:44

大宅

唉,我40對,想轉工旦好多規限
高不成低不就
好煩腦

別墅

Boss88 發表於 19-3-15 22:07
我情況跟樓主好似,之前做到manager位,依家只係搵一份文員仔做,人工只有以前嘅1/3。我見工時如實答話因為 ...

可以咁坦白真好?其實錢邊個嫌多吖,不過有時壓力令身體出問題就唔值得。

別墅

allin 發表於 19-3-16 00:19
我朋友同你情況一樣,40+ AM 轉文員,見工時直接講要健康唔要錢,唔想OT,唔想工作壓力大,嗰間公司直頭話 ...

你朋友幾好彩喎,間公司咁好嘅。

別墅

mizuho 發表於 19-3-16 03:38
年紀大就更加需要繼續學習,唔應該為了面子躲在comfort zone。

工作能力同學習能力唔應該有衝突,我相信 ...

我都認為唔喺話工作年資歷深就代表樣樣都識,喺舊公司太耐都未必喺好事,因為學嘅野唔夠廣泛,可況每間公司文化同做野方式都唔同,有啲野唔識就唔識,都喺需要重新學習嘅。

別墅

馬卡龍lover 發表於 19-3-16 20:46
我以前都做AM,有一個下屬,但份工做得唔開心,又覺得自己人到中年,升又無本事,而且自己事業心都不重,只 ...

我心態同你相似,唔喺一個有野心的人,你揾到份文員仲可以同以前份人工差唔多認真恭喜你呀,希望我都可以揾到啦⋯⋯

別墅

Gorgor0612 發表於 19-3-17 11:46
35 ~4x 歲仲係打拼時間,好多機會,公司重組揾工係正常不過,但去選擇inn 低職位又係另外一個選擇,唔好睇 ...

Thank you

首頁

尾頁

跳至