親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

主要玩GC + BNE, 原本諗住坐公共交通工具, 但計過時間, 每一程都好耐, 仲未計揾路, 等車, 坐錯車, 所以最後決定自駕.

有日本自駕經驗, 但始終係第一次响澳洲自駕, 所以都有好多問題, 請見諒:
1) 請問各位有經驗的JM book 邊間租車公司?

上網睇過, 如果响BNE 機場攞車, 只有大的租車公司先可以直接响國際機場攞車, 細的就要坐shuttle bus 去攞. 咁當然, 大租車公司又會貴啲.
Rentalcars 租車夾價網站

Hertz Rent a Car

Avis Rent a car

Budget Rent a car

Thrify Car Rental

Jucy Car Rental

Alamo Rent a Car

National Car Rental

East Cost Car Rental

Firefly Car Rental

Redspot Car Rental

Ace Car Rental

Apollo Car Rental

Altas Car Rental

Apex Car Rental

2) 我地一家四口, 行李大約4-5件, 香港揸開日本七人車, 唔知要租邊個車款先夠坐呢?

澳洲的租車公司, 見唔到平時熟口熟面的日本車, 暫時睇啱的, 只有Kia Carnival, 但價錢都唔平, 請問仲有冇啲夠坐又唔太貴的選擇呢?

謝謝!

子爵府

回覆 mimi1102 的帖子

同你一樣都係只有日本自駕經驗,第一次澳洲自駕,經https://VROomvroomvroom.com.au 租左BUDGETBOOK左一架Kia Carnival+一架Toyota Camry

大宅

你架Kia & Toyota 分別坐幾多人, 同幾多件行李?

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mimi1102 發表於 19-3-15 15:01
主要玩GC + BNE, 原本諗住坐公共交通工具, 但計過時間, 每一程都好耐, 仲未計揾路, 等車, 坐錯車, 所以最後 ...

舊年暑假在黃金海岸自駕,事前格左好耐價,我一定要包全保,所以在租車夾價網訂唔會比官網平好多,最後在hertz官網直接訂,5日共$19xx, 超抵

我地3大2小,3件大行李+2件細行李都ok

大宅

Lqueenie 發表於 19-3-15 16:14
舊年暑假在黃金海岸自駕,事前格左好耐價,我一定要包全保,所以在租車夾價網訂唔會比官網平好多,最後在h ...

5日共$19XX 真係好低, 我四個人, 本身房車都夠座, 但驚唔夠位放行李, 因為試過去沖繩租架五人車太細, 差啲要掉咁件行李.

你架係唔係 Nissan X-Trail ? 居然可以放到咁多件行李?? 勁喎

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

mimi1102 發表於 19-3-15 16:25
5日共$19XX 真係好低, 我四個人, 本身房車都夠座, 但驚唔夠位放行李, 因為試過去沖繩租架五人車太細, 差啲 ...

係Nissan x-trail呀,你好勁呀

佢本身係7人車當5人車用,所以最後一排先放在咁多行李

我沖繩都租過5人車坐2大2小,最多放一大一小行李,如果你行李多一定要租架大d的車

大宅

Lqueenie 發表於 19-3-15 16:36
係Nissan x-trail呀,你好勁呀

佢本身係7人車當5人車用,所以最後一排先放在咁多行李

唔知點解我上Hertz 睇, 明明一日係109.44AU, 加埋GPS同稅, 最後要1135.49 AU, 成6千幾蚊6日....唔知係咪邊度搞錯左, 等我再試吓先.

Thanks a lot !

子爵府

1架6人加3件大行李,另一架5人加2件大行李

珍珠宮

mimi1102 發表於 19-3-15 16:41
唔知點解我上Hertz 睇, 明明一日係109.44AU, 加埋GPS同稅, 最後要1135.49 AU, 成6千幾蚊6日....唔知係咪 ...

我嗰時真係大特價,2,3日後加價一倍

子爵府

回覆 Lqueenie 的帖子

預先上網買全保同去到先買有分別? 因為我諗住都係去到拎車個先買包全保的保險

子爵府

現在未買保險,CARMY 就

$13XX 5日(想拎車時先係個到買)

大宅

Lqueenie 發表於 19-3-15 16:42
我嗰時真係大特價,2,3日後加價一倍

真係超勁抵, 你出發前幾耐訂?

大宅

02413124 發表於 19-3-15 16:41

1架6人加3件大行李,另一架5人加2件大行李

唔該晒~

珍珠宮

02413124 發表於 19-3-15 16:43
回覆 Lqueenie 的帖子

預先上網買全保同去到先買有分別? 因為我諗住都係去到拎車個先買包全保的保險 ...

如果係在夾價網買有機會唔係租車公司本身的保險

網上寫埋只係方便到時佢地處理快d, 同樣現場先比錢

珍珠宮

mimi1102 發表於 19-3-15 17:05
真係超勁抵, 你出發前幾耐訂?

出發前一個月先訂,係呢度一位jm報料

子爵府

Lqueenie 發表於 19-3-15 17:28
如果係在夾價網買有機會唔係租車公司本身的保險

網上寫埋只係方便到時佢地處理快d, 同樣現場先比錢

我冇係網上格價公司買,都係想去到先買,thx

大宅

Lqueenie 發表於 19-3-15 17:29
出發前一個月先訂,係呢度一位jm報料

收到! 我會勤力啲Check 住個網

珍珠宮

mimi1102 發表於 19-3-15 17:51
收到! 我會勤力啲Check 住個網

會員價會平d, 免費登記左先

大宅

Lqueenie 發表於 19-3-15 17:55
會員價會平d, 免費登記左先

知道

大宅

mimi1102 發表於 19-3-15 15:01
主要玩GC + BNE, 原本諗住坐公共交通工具, 但計過時間, 每一程都好耐, 仲未計揾路, 等車, 坐錯車, 所以最後 ...

上兩日岩岩租左架7人車,共9日,今年暑假,BNE, 要坐5分鐘shuttle, HKD 1900,經 skyscanner book

首頁

尾頁

跳至