自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

公爵府

一隻鴨鴨 發表於 19-3-16 07:45
佢再煩block硬佢,痴身到爆,湊女咩

其實我會聽朋友傾訴,但每天whatsapp就好煩,小事自己解 ...

同意!我都覺得同呢個人做朋友好似湊女咁,佢成日話自己好男人性格,男咩人姐,女人仔到爆,痴身到爆,下下WhatsApp send相俾你,去到邊都有send相俾你,唔理佢又話你好唔理佢,又話你冷淡,自己又冇主見,買件衫着咩衫都要問過人, Hea答佢又話你hea ,又話你唔加emoji公仔唔夠sweet,麻鬼煩

公爵府

2024年龍年勳章

zoie_w 發表於 19-3-16 08:30
同意!我都覺得同呢個人做朋友好似湊女咁,佢成日話自己好男人性格,男咩人姐,女人仔到爆,痴身到爆,下 ...

明白,同我情況一樣。
費是理佢,傻傻地

其實人大左成熟,應該獨立性強d,學會自己解決問題啦!

wcpcelia    發表於 19-3-17 09:35

公爵府

一隻鴨鴨 發表於 19-3-16 09:51

明白,同我情況一樣。

佢唔會㗎,成三十幾歲人,以自己仲係好單純細路仔而自豪,成日話自己思想簡單冇機心,思想簡單冇機心唔代表係依賴人囉,成日想人哋認同佢讚佢關心佢注意佢,某程度上真係覺得好煩。

公爵府

一隻鴨鴨 發表於 19-3-16 09:51

明白,同我情況一樣。

每個人都有自己嘅煩惱,我相信我嘅煩惱唔會俾佢少,就算男女朋友都唔可以過分依賴對方,咁樣會比人哋好大壓力,呢啲人某程度上係自私

男爵府

我小學時都有個同學,日日打6,7次電話俾我問功課,累我成日俾呀爸鬧。之後小學畢業又搬左屋就無聯絡。
後來大學時係街撞見打個招呼,佢勁鬧我仲乜唔搵d小學同學,我真係覺得佢係short既。
如果再見到佢,我會避開囉。

大宅

感謝呢個post,警醒了我

公爵府

2024年龍年勳章

zoie_w 發表於 19-3-16 09:58
佢唔會㗎,成三十幾歲人,以自己仲係好單純細路仔而自豪,成日話自己思想簡單冇機心,思想簡單冇機心唔代 ...

我朋友就二十幾歲,依賴性強,固執。

其實佢無自我反省,佢話其他朋友唔覆佢whatsapp、伴侶又唔明白佢。

地球唔係圍住佢轉,無人有義務遷就佢

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章

cinda72. 發表於 19-3-16 11:37
你做朋友都唔想理佢啦,何況做佢另一半丫,簡直人間慘劇
...

仙姐姐,你說得對了

公爵府

2024年龍年勳章

Happypearl1010 發表於 19-3-16 10:14
我小學時都有個同學,日日打6,7次電話俾我問功課,累我成日俾呀爸鬧。之後小學畢業又搬左屋就無聯絡。
後 ...

見到佢兜路行喇

公爵府

一隻鴨鴨 發表於 19-3-16 11:35
我朋友就二十幾歲,依賴性強,固執。

其實佢無自我反省,佢話其他朋友唔覆佢whatsapp、伴侶又唔明白佢。

你估啲朋友欠你嘅咩? 我識嗰個成日就話自己冇兄弟姊妹,所以就好重視朋友,但就好重視人哋要關心佢要留意佢要理佢感受,心諗你仲細咩? 牛高馬大,成日話唔識得睇Google Maps,唔識路,咁大個人好心學下啦,我都冇讀過地理,我都係路痴,咪自己摸索吓囉,咁大個人

禁止訪問

公爵府

除咗講呢一個朋友之外,另外有一個又係咁,之前我讀夜校又要返工已經忙到死,佢仲要周不時打電話黎吹水,講埋晒啲無聊野,之後疏遠左好多年,最近佢add返我Facebook,不停咁inbox我,成日喺度呻、放負,講嚟講去都係三幅皮,我都頂佢唔順,可能我係嗰啲有咩事都盡量自己解決嘅女仔囉!尤其係事實已經發生左,你繼續放負繼續呻都幫唔到件事!

公爵府

2024年龍年勳章

zoie_w 發表於 19-3-16 11:42

你估啲朋友欠你嘅咩? 我識嗰個成日就話自己冇兄弟姊妹,所 ...

我朋友背景:父母過身,無兄弟姊妹。
可能覺得寂寞,所以成日whatsapp!

公爵府

2024年龍年勳章

cinda72. 發表於 19-3-16 11:46
我身邊冇你朋友咁既類型,我好怕煩,一煩我就開始唔客氣,之後佢地怕見到我多過我怕見到佢地
我所有朋友都 ...

明白,針無兩頭利,好難兩者並存。
今日佢暫時無whatsapp我,陪感輕鬆

公爵府

一隻鴨鴨 發表於 19-3-16 12:29
我朋友背景:父母過身,無兄弟姊妹。
可能覺得寂寞,所以成日whatsapp!

我自己一個人住,冇同父母來往,亦都冇兄弟姊妹來往,亦都同親戚少來往,但我唔感到寂寞,我唔會成日WhatsApp人煩住人,咁嘅性格唔會有人鍾意,另一半都會頂唔順,每個人都需要空間,咁係自私嘅行為。

覺得寂寞可以去做下運動,報興趣班,做下義工幫下人,我唔覺得寂寞,寂寞開myTV Super大把劇集陪我,唔會悶

公爵府

2024年龍年勳章

zoie_w 發表於 19-3-16 12:34

我自己一個人住,冇同父母來往,亦都冇兄弟姊妹來往,亦都同 ...

明白,私人空間係好重要

其實我未識C6時,都係自己行街、做運動。

朋友各有各忙,得閒先約食飯。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

一隻鴨鴨 發表於 19-3-15 21:23
女。

其實佢唔識睇眉頭眼額,一般對方唔覆都知難而退。
有無單身.........男,介紹比佢咪得

伯爵府

一隻鴨鴨 發表於 19-3-15 16:47
請問各位jm,你地身邊有無以下類型朋友

例子:

我有個朋友係、有人陪佢唔會帶三個已經小學的仔女出街。

個個星期六都會打來約、如果忙或者約左其他人、佢就話我唔理佢

因為我得一個五歲仔、有時食野、之前真係除二、後來幾次食元氣、佢仔女叫乜都唔理、一齊埋單竟然成千幾蚊(平時我同個仔豪食都係二百有找)、我忍唔住話不如除人頭、佢先話好。之後每次食野都限住仔女落單........

最後忍痛疏遠。

別墅

cheuklam.Lee 發表於 19-3-16 00:46
認同。跟本樓主無當人地係朋友。

我絕對歡迎朋友搵我。揾得我,即係信任我,友誼係要建立同培養。

認同

首頁
45678...14

尾頁

跳至