論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

順利就5月尾到港第1次請工人, 請問有d咩要注意/準備ka?

睇resume, 佢淨係係菲做過家傭
全新, 無海外經驗的, 38歲, 結左婚, 有11歲同3歲既小朋友
有視像傾過計, 正常, 順眼, 易溝通

請大家指點指點, thanks!!!

男爵府

回覆 kk2222 的帖子

Why your maid can come to HK to early? I also hired a Philippine maid the other day. My agent said need almost 4 month to come to hong kong
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

大宅

EmilyMami 發表於 19-3-15 17:51
回覆 kk2222 的帖子

Why your maid can come to HK to early? I also hired a Philippine maid the other ...

唔係喎,我問過幾間都係預3個月
呢間就2個半至3個月啊
我3月8簽,所以計落應該5月尾6月頭

大宅

kk2222 發表於 19-3-16 00:24
唔係喎,我問過幾間都係預3個月
呢間就2個半至3個月啊
我3月8簽,所以計落應該5月尾6月頭

我之前聘請诲外菲姐,都係2個半月左右。

男爵府

回覆樓主:

只係菲做過家傭等於 0 經驗。但 38 歲 very stubborn, 從未出過國唔知香港做野規矩同香港既cleaning standard。但你又後生過佢 (我 assume) , 佢地 culture 年紀大既人唔會聽後生既人講, 即係話你教極佢都唔會聽。結果你會有一個好污糟, 好無禮貌但又唔肯改既工人...

另外, 佢亦有可能之前响香港做到個名臭左, 番菲改名洗白扮清純回來的。如果遇到呢啲仲衰。

只係比定心理準備你, 祝你好運。

果粒燈    發表於 19-3-18 17:15

子爵府

kk2222 發表於 19-3-15 17:12
順利就5月尾到港第1次請工人, 請問有d咩要注意/準備ka?

睇resume, 佢淨係係菲做過家傭

既然已請, 真的祝你好運

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我工人40歲, 之前係香港做過一年,
黎我屋企4個幾月, 都唔錯,
清潔煮飯都OK, 好好笑容,
可能佢要供養3個仔女讀書, 所以都好有心做,
唯一唔好處係無記性, 初初黎試過盪失路, 搞咗半日先返到屋企.
洗衫明明日日都係set40度, 佢會突然唔記得, 用咗60度水洗
所以要係洗衣機上面貼張紙"40c"
買咩餸, 幾點放學, 去咩興趣班都要寫係紙提佢
重有要寫埋時間表比佢, 每日幾點做咩, 每星期又要做咩咁

首頁

尾頁

跳至