婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

在三個月前,我老婆開刀拎左個死胎(39週)出黎,在手術後一個月去覆診做埋抹片檢查,發現細胞異變,再做埋HPV檢查,結果指出中左高危型HPV, 再過多三星期左右再去驗,結果都是一樣
醫生建議做手術,切走壞細胞(好似叫咩電環),但唔係應該確診係CIN第幾期嫁咩?
我見網上有人講有機會中左都無事,有D就自己好番
自從做完開刀手術後,我老婆覺得用完麻醉藥後令佢蠢左,個人好難集中,所以佢好抗拒做手術,咁佢就去睇中醫,中醫除左有開藥俾佢,仲建議我老婆用高錳酸鉀(PP粉) 去試下殺左隻菌,但網上無咩呢種方法既資料同成果,請問有無人試過?
仲有我岳母兒家係咁逼我老婆去做手術,但我老婆唔想,其實我地係咪得番手術呢個方法,無其他選擇?

大宅

HPV 入DNA,無辦法殺. 抵抗力好咪可以抑制住,吾駛怕,我都中左,咪一樣甘生活. 做下陰道內規鏡,睇下中左CIN 幾先啦!CIN1 有機會變返normal

洋房

Genini_kwok 發表於 19-3-15 21:42
HPV 入DNA,無辦法殺. 抵抗力好咪可以抑制住,吾駛怕,我都中左,咪一樣甘生活. 做下陰道內規鏡,睇下中左 ...
你都係中左高危型?咁你係第一期?

水晶宮

要視乎你所謂細胞變異係邊款。高度變嗰d 建議一次過做埋電環,低嗰d 可以睇左鏡咬左組織先, CIN 1 可以觀察, CIN 2 以上做電環。
電環可以唔使麻醉的,其實唔痛。
中醫甚麼甚麼浸藥簡單匪夷所思。 係work 既就唔會甘多人係度覆診觀察,政府唔使轉登開個CIN clinic 幫人check 啦。

大宅

回覆 Daydream22 的帖子

CIN1,3個月變返normal,每半年做一次抹片檢查,呢3年幾只係有一次變返發炎既status,跟住都係變返normal

別墅

回覆樓主:

我之前係LGSIL,中左高危HPV病毒,係有機會變返正常,但係亦有機會變差,所以我費時心掛掛,立即做手術處理。
家人叫你太太盡快做手術,可能就係怕遲佐惡化,做手術唔使麻醉,要也是好輕微,半日可以出院,唔使擔心啊!

洋房

2RRMUM 發表於 19-3-16 02:55
我之前係LGSIL,中左高危HPV病毒,係有機會變返正常,但係亦有機會變差,所以我費時心掛掛,立即做手術處理 ...
就係因為有機會變番正常,所以我太太想觀察下
畢竟早幾個月前先做完手術

別墅

Daydream22 發表於 19-3-16 06:28
就係因為有機會變番正常,所以我太太想觀察下
畢竟早幾個月前先做完手術
...

唔想做手術就觀察住先,確實又唔係急病。
休息多啲,增強自己抵抗力啦!
你太太隔了3星期再驗,相隔太密,變化不明顯,醫生建議的?
通常隔6個月驗一次

複式洋房

Daydream22 發表於 19-3-15 21:12
在三個月前,我老婆開刀拎左個死胎(39週)出黎,在手術後一個月去覆診做埋抹片檢查,發現細胞異變,再做埋 ...

我柏氏驗到ascus 之後做陰道鏡咬組織 驗到係cin1同high risk HPV, 醫生話連續3次每半年做一次柏氏追蹤住, 睇下會唔會好返,唔需要做手術因爲cin1做同cin2先做無分別 ,唔會早d做好d ,仲會拎子宮頸短左. 之係個年半我打返HPV針同埋睇中醫一段時間,最後我HPV病毒無左同柏氏都正常返(emoji)(emoji)

複式洋房

Daydream22 發表於 19-3-15 21:12
在三個月前,我老婆開刀拎左個死胎(39週)出黎,在手術後一個月去覆診做埋抹片檢查,發現細胞異變,再做埋 ...

我遇過d醫生想賺錢又睇死你唔會好返就叫你即刻做手術!所以check 左係cin幾先喇

洋房

Ping80 發表於 19-3-16 14:21
我遇過d醫生想賺錢又睇死你唔會好返就叫你即刻做手術!所以check 左係cin幾先喇
...
個醫生俾我地既感覺就係咁
我岳母又好信呢個醫生,為左哄我太太去做手術,無所不用其極,話算到我太太4月要做手術

洋房

Ping80 發表於 19-3-16 14:16
我柏氏驗到ascus 之後做陰道鏡咬組織 驗到係cin1同high risk HPV, 醫生話連續3次每半年做一次柏氏追蹤住, ...
因為我太太好想好想生小朋友,所以佢唔想做手術影響將來陀小朋友

複式洋房

Daydream22 發表於 19-3-16 19:24
個醫生俾我地既感覺就係咁
我岳母又好信呢個醫生,為左哄我太太去做手術,無所不用其極,話算到我太太4月要 ...

所以我當時睇多個醫生俾意見 唔好信哂一個醫生
感恩遇到一個好專業同好有心既醫生!
拎成件事都放心哂 仲免左一次手術!

複式洋房

Daydream22 發表於 19-3-16 19:25
因為我太太好想好想生小朋友,所以佢唔想做手術影響將來陀小朋友

做左leep係會拎子宮頸短左 對佗BB無咁好
如果只係cin1唔需要做住就唔好做
有機會自己好返架!

洋房

Ping80 發表於 19-3-16 20:27
所以我當時睇多個醫生俾意見 唔好信哂一個醫生
感恩遇到一個好專業同好有心既醫生!
拎成件事都放心哂 仲免 ...
可以俾你果個醫生資料我嗎?

複式洋房

Daydream22 發表於 19-3-17 10:45
可以俾你果個醫生資料我嗎?

養和 譚家輝

子爵府

回覆 Ping80 的帖子

請問看譚醫生要幾多錢?

複式洋房

aa06 發表於 19-3-17 20:35
回覆 Ping80 的帖子

請問看譚醫生要幾多錢?