懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

fasola 發表於 19-3-16 13:22
問你62 99, 生左唐氏, 係咪佢地湊?

有親戚生左個微缺失, 都係輕度弱智一樣. 佢62 99 完全唔理, 仲嫌棄個B ...

係呀,仲要承受親戚壓力。
佢地1定覺得係女方問題。

大宅

s_for_samantha 發表於 19-3-18 08:57
唉 吾單止老人家 我老公d朋友 一樣係無尺nifty/T21 一樣無照結構 even政府無安排照 自己都無出去照 :thinki ...

我c6仲好笑啦…佢聽到話驗ninfty
答我痴線!佢甘健康邊會生個唐氏

當年奶奶如果有驗,
就會知原來我c6係弱智,
甘既說話都講得出口
人唔笑狗都會吠呀…

別墅

其實最緊要你自己覺得。如果你覺得驗左先放心。咪同佢地講檢查之一。俾我唔會理。我會照驗。話晒買個安心。同埋我自己俾錢。我買個安心俾自己姐

複式洋房

我6299唔知係咩, 不過佢地覺得有得檢查好去檢, 母B健康最緊要
反而我爸媽覺得依家D test 太貴, 成日覺得D test呃大肚婆錢
但決定權係自己到既, 咪當買個安心
不過依家陀BB的確洗費比以為大左好多既

複式洋房

雖然咁講好衰, 但係個B 係自己既
咪用自己錢驗囉
第時個B 生出黎有事個時你可以怪佢地咩?
只會係佢地怪你點解人陀仔你陀仔 你會陀個有殘缺既BB

複式洋房

太守舊,決定權係自己身上,照驗買個安心,自己出錢驗!

別墅

以前啲人好早生, 以前是二十幾依家是三十幾,老公同老婆年紀大,都會提升各方面嘅風險 , 去少次旅行啲錢都係返到, 我寧願喺第二度慳返錢

別墅

回覆 chichamom 的帖子

其實樓主又無話係佢主動話比62 99 聽...如果攞一個正常人黎解釋無需要做,本身已有bias, 點解唔考慮有問題既個案呢

子爵府

chichamom 發表於 19-3-15 21:26
C6又唔係好表態,做我就一定做咖喇,但宜家好似得我一個覺得有需要咁(emoji)(emoji)
...

https://topick.hket.com/article/2261808/%E7%94%A2%E6%AA%A2%E5%BE%9E%E6%9C%AA%E7%99%BC%E7%8F%BE%E7%95%B0%E5%B8%B8%E5%8D%BB%E8%AA%95%E5%94%90%E6%B0%8F%E5%85%92%E3%80%8080%E5%BE%8C%E5%AA%BD%E5%AA%BD%E6%A8%82%E8%A7%80%E8%82%B2%E5%85%92%EF%BC%9A%E7%94%9F%E5%91%BD%E6%9C%80%E9%87%8D%E8%A6%81%E6%98%AF%E6%84%9B?mtc=10012

有時間睇下

複式洋房

回覆樓主:

我睇嗰個私家醫生都話唔駛咁快話俾老人家知住,等埋T21報告,知道無事先講都未遲。一來唔駛佢地空歡喜,又唔駛佢地煩~
至於老公,個BB佢都有份,如果有咩事,佢都要承擔。

水晶宮

winnie627 發表於 19-3-15 21:52
真情唔同佢交待咪得

男爵府

chichamom 發表於 19-3-15 21:26
C6又唔係好表態,做我就一定做咖喇,但宜家好似得我一個覺得有需要咁(emoji)(emoji)
...

我99都係比較多意見既人,所以我地做咩都係做完先講,甚至唔講。第一胎時唔好講檢查,我地連有左都係照晒結構一切正常先同男家講有左,就係唔想有d咩事俾人哦。

別墅

點解要同佢地講。。其實自己去做咪算咯

大宅

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

自己想做就做啦, 個B 你嘅, 你話事

伯爵府

cometingliu 發表於 19-3-16 15:02
我果時有左,我去公立登記,(本身我預左自己會做nifty)所以公立畀oscar我我無要畀返佢,無謂徙大家時間啦 ...

我岩岩都推左政府個準確度低的oscar
無謂浪費自己d血
只做t21!就ok
低老公細妹覺得我浪費錢
但d錢無竹你理得我

複式洋房

我老公同媽咪都係勁慳果啲,但同佢地講完T21/nifty可以驗倒基因病變,之後仲同佢地講埋如果有邊啲病,小朋友出世會係點。我覺得真係要俾佢地知道可能會有呢個基率,驗左真係買個安心,而加唔肯駛呢啲錢,出左世有問題要駛嘅錢就唔止係幾千,而且仲要照顧一世。同佢地解釋完佢地都好支持,而且又唔係駛佢地錢

珍珠宮

回覆樓主:

佢地唔識je~同佢計較等於對牛彈琴~
下次唔駛乜都同佢地交代啦~

大宅

我連自己老豆都話多餘(emoji)(emoji)

別墅

basilmama 發表於 19-3-22 19:47
https://topick.hket.com/article/2261808/%E7%94%A2%E6%AA%A2%E5%BE%9E%E6%9C%AA%E7%99%BC%E7%8F%BE%E7%9 ...

好慘。。。其實呢類個案在香港是否仍普遍?

首頁

尾頁

跳至