懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我奶奶都覺得我浪費錢,話以前啲人米又係咁生。我無理佢

男爵府

佢地都傻,以前無得check, 唔識就話姐。宜家有得檢查,又俾得到點解唔做?!
我老公都唔太知nifty 果d檢查係咩,我都無解釋太多,6299就更加唔知。只係我媽知多d,因為我知佢想參與多d,我同佢講有得睇bb同檢查多樣嘢,touchwood真係有咩事都早d知去做planning.

複式洋房

chichamom 發表於 19-3-15 21:26
C6又唔係好表態,做我就一定做咖喇,但宜家好似得我一個覺得有需要咁(emoji)(emoji)
...

要係咁講,唔係錢唔錢問題,係依加唔同以前,d老人家成日拎以前比,你同你老公都要溝通下有共識囉,講多d例子,後果 等佢明,男人係無咁識呢d野

複式洋房

C6又唔係好表態,做我就一定做咖喇,但宜家好似得我一個覺得有需要咁(emoji)(emoji)
...

咪乜理佢兩老,最緊要你開心,同埋做乜檢查報告都唔關佢地事啦!抽你血又唔係抽佢地血,報告出左再話比佢地聽都未遲,唔講都仲得 !等佢地心掛掛

大宅

以前果代冇呢樣野同埋無事發生咪覺得哂錢,果時我都面臨呢個情況㗎,同老公講咩點解要做,為bb好通常冇問題

洋房

嗰時同我媽講做nifty,佢都話做嚟做乜,話check到有嘢唔通你唔要咩
我話有個打算都好,冇理佢照做,佢都冇再講啲咩
反而我爸好支持我,叫我點都做

大宅

klsabb 發表於 19-3-16 00:11
佢地都傻,以前無得check, 唔識就話姐。宜家有得檢查,又俾得到點解唔做?!
我老公都唔太知nifty 果d檢查 ...

係呀,有左bb之後先知媽咪係最好

大宅

回覆樓主:

我陀2胎都無同屋企人交代講我做過咩檢查,even我上一胎, bb size偏細,我俾威院捉我每三星期返去照一次超聲波都無講過,就係費事俾人問長問短又害佢地白擔心(仲要幫唔到我)

反而c6的角色重要啲,慢慢同佢傾下,等佢知多啲

大宅

回覆樓主:

佢地個年代無糖水/t21里d,一切聽天由命。
我阿媽知道幾千蚊驗t21剷到上天花板,
佢覺得幾千蚊畀佢做家用好過。
之後解釋返畀佢聽,如果bb天生有問題,
甘就1世,及早發現都可以考慮去留。
佢都話以前邊會甘,生左味湊。
我覺得佢地無諗甘長遠,
我話單唐氏,1個出世全家辛苦,
但bb係無辜既,
就算十幾廿年反佢都唔知發生咩事
但周圍既人由個刻開始就要照顧佢一世
有錢由自可潘,
父母1方好大機會要全職照顧佢,
經濟應付到體力呢?
過多2-30年老去邊個照顧,
仲有就係精神上,
真係會好大壓力。
如果器官個d有問題
出左世就到佢受節磨,
甘我寧願佢未出世處理免受苦。

複式洋房

...

小朋友係自己 做呢啲test 對佢又無壞 所以唔需要理佢地啦 佢地有佢地諗法 記算點你都係去做架啦 什至做左都唔需要同佢地交代

大宅

照結構有用嫁我依家就係照到bb有問題,要返醫院跟進⋯

別墅

肥虎虎 發表於 19-3-15 23:09
我都唔明點解要同佢地講做乜做物
真係自己攞黎煩
同老公講就夠

有時係老公講,我好記得99做完第一句問知唔知仔定女。唉...

男爵府

chocofds 發表於 19-3-16 08:02
有時係老公講,我好記得99做完第一句問知唔知仔定女。唉...

講到尾都係個老公問題
當6299 無現代既常識
但個老公咁樣點攪
真係唔覺做檢查既錢係咩錢
生bb都係想佢健健康康

大宅

回覆樓主:

Nifty 同結構我覺得係必須,又唔係侵入性,同埋呢d檢查我只係同我阿媽講,佢地好支持,至於男家,我交比老公講同佢講。

子爵府

DeepSum0204 發表於 19-3-15 21:55
其實老一輩是不知道什麼是T21, NIFTY LEE D 野, 連我之前都不知道原來験血可以CHECK 到唐氏同姓別, 你試下 ...

別墅

劈頭一句答奶奶: 個小朋友係我既,關你咩事!

大宅

好彩我媽媽同老公都好支持我做呢d test, 仲話以前冇就話啫,而家有得做點解唔做左安心d,老爺奶奶講明話佢地都唔識咁多嘢,最緊要d test安全就得

複式洋房

我阿媽都好支持我驗,因為唔使佢俾錢(emoji)
奶奶果邊就解釋一下佢聽,好似樓上咁引用下啲例子,我覺得解釋咗但佢覺得無必要咪由得佢。
始終你盡咗最大努力話佢地知,唔使咁嬲,大家觀點唔同啫(emoji) 無謂激親自己

男爵府

要學習有咩同62 99講有咩唔講,否則以後有排煩

男爵府

問你62 99, 生左唐氏, 係咪佢地湊?

有親戚生左個微缺失, 都係輕度弱智一樣. 佢62 99 完全唔理, 仲嫌棄個B 同新抱.

首頁

尾頁

跳至