家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

保險向我推銷這個計劃,說保證3.8%,每月息派到130歲,可以轉比下一代,2~3年break even. 大家点睇?

大宅

三毛貓 發表於 19-3-15 23:27
保險向我推銷這個計劃,說保證3.8%,每月息派到130歲,可以轉比下一代,2~3年break even. 大家点睇? ...

派3.8%,而家3.8%到三十年後又係3.8%,通脹呢?

禁止訪問

大宅

保險向我推銷這個計劃,說保證3.8%,每月息派到130歲,可以轉比下一代,2~3年break even. 大家点睇? ...

這些年金計劃都係呃人的。

禁止訪問

複式洋房

衣個係幾好
衣家黎講息口唔錯
2年後覺得太低唔夠update可以退保攞返本買其他野都得

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

steven1110 發表於 19-3-16 17:15
這些年金計劃都係呃人的。

x 2

仲係超級呃~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

PopeyeCK 發表於 19-3-18 12:19
衣個係幾好
衣家黎講息口唔錯
2年後覺得太低唔夠update可以退保攞返本買其他野都得

如果有了解過年金嘅就知,無可能3年可能退,因為佢係要鎖你10年8年嘅。講就話3年break down,係個agent講丫嘛。事實係咪,就3年後會知。不過到時已經中咗招。

複式洋房

steven1110 發表於 19-3-19 06:53
如果有了解過年金嘅就知,無可能3年可能退,因為佢係要鎖你10年8年嘅。講就話3年break down,係個agent講 ...

你睇過份plan既條款未
我睇過,白紙黑字寫到明
你所講既break down應該係好耐以前既單

大宅

PopeyeCK 發表於 19-3-19 08:40
我睇過,白紙黑字寫到明

從計劃書來看,這款產品回本週期的確比較快,2年繳費情況下,第二年就可以保證退回原保費的99.8%,這個是比較少見。

再加上目前有預付溢價享受5.15%保證在利率,你可以看到或更值得考慮的。

根據條款它表明,如果保證30年,然後保證每月收入是0.2917%年度返回3.5%,如果保證第一個名稱被保險人130歲,然後保證每月收入是0.3167%年度收入,年收益就是3.8%

此外,如果您沒有選擇個月撤退,保險公司是默認情況下將確保今天的錢積累保險公司帳戶內。這種情況下,股息因素考慮,20年收益率可能是3.85%,30年收益率可能是4.04%,50年收益率可能是4.02%。

個人意見: 保証收益不高,什至偏低。

大宅

PopeyeCK 發表於 19-3-19 08:40
我睇過,白紙黑字寫到明

我分析夠唔夠詳細嗨???

別墅

F

首頁

尾頁

跳至