口水疹定濕疹抑係其它?

TefengChan
|
請問各位媽媽,我個女咁樣係唔係口水疹,之前揸QV都OK,但今次好勁,見佢咁樣好心痛,有冇咩辦法可以俾佢好返,唔該⋯⋯

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
miumiu419
|
似濕疹,如果搽cream都退唔到就盡快去睇醫生,唔好比佢愈擴愈大
TefengChan
|
miumiu419 發表於 19-3-16 12:35
似濕疹,如果搽cream都退唔到就盡快去睇醫生,唔好比佢愈擴愈大

之前冇呢個月9號先起,所以我唔肯定係濕疹定口水疹,我諗住嚟緊星期三去健康院先問下。
Daisywong313
|
濕疹,查藥膏好左,要成日查潤膚(一日起碼8次)潤膚要查厚d
TefengChan
|
Daisywong313 發表於 19-3-16 14:20
濕疹,查藥膏好左,要成日查潤膚(一日起碼8次)潤膚要查厚d

你查咩藥膏?
puppydingo
|
似濕疹。睇醫生。

我女口水疹無咁大area
TefengChan
|
puppydingo 發表於 19-3-16 15:26
似濕疹。睇醫生。

我女口水疹無咁大area

(emoji)(emoji)
我要做媽媽
|
睇上去似濕疹,你快D幫佢搽D保濕既cream啦,或者帶佢去睇下醫生
Daisywong313
|
TefengChan 發表於 19-3-16 15:17
你查咩藥膏?

醫生開的藥膏,類固醇,一有好少已經要查
我dd紅就查左,試過一次冇查,第二日再大d
你bb依家再唔查會越嚟越多架
一定要查好哂,搵出致敏源,先會好
freshrose
|
咁嚴重睇醫生啦,仲等去健康院,健康院d醫生超廢
TefengChan
|
我要做媽媽 發表於 19-3-16 17:46
睇上去似濕疹,你快D幫佢搽D保濕既cream啦,或者帶佢去睇下醫生

今日搽咗凡士林好似好D
TefengChan
|
Daisywong313 發表於 19-3-16 17:58
醫生開的藥膏,類固醇,一有好少已經要查
我dd紅就查左,試過一次冇查,第二日再大d
你bb依家再唔查會越嚟 ...

OK,謝謝你,今日搽咗凡士林好似好D,我再睇睇
TefengChan
|
freshrose 發表於 19-3-16 18:01
咁嚴重睇醫生啦,仲等去健康院,健康院d醫生超廢

搽咗凡士林好D,我再睇睇,唔得星期一去睇醫生
kookwokpan
|
TefengChan 發表於 19-3-16 19:29
搽咗凡士林好D,我再睇睇,唔得星期一去睇醫生

濕疹最好睇醫生唔冇自己搽嘢 注意保濕 買部加濕器擺係間房夜晚開著會好好多
TefengChan
|
kookwokpan 發表於 19-3-18 20:21
濕疹最好睇醫生唔冇自己搽嘢 注意保濕 買部加濕器擺係間房夜晚開著會好好多
...

今日睇咗專科
miumiu419
|
TefengChan 發表於 19-3-18 20:23
今日睇咗專科

睇落唔係好嚴重,應該不用類固醇吧?
haha748494
|
醫生點講吖,祝BB早日好返。
TefengChan
|
miumiu419 發表於 19-3-18 21:21
睇落唔係好嚴重,應該不用類固醇吧?

兩樣都要
TefengChan
|
haha748494 發表於 19-3-18 22:40
醫生點講吖,祝BB早日好返。

濕疹,有菌
miumiu419
|
TefengChan 發表於 19-3-18 23:11
兩樣都要

甘要跟足指示搽,唔好害怕類固醇,比心機醫治佢,祝寶寶快快康復