懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

施政報告2018產假增至14周補貼上限3.6萬, 有冇人知依家點申請政府既補貼程序?? 急請求
公司本身就跟勞例10周, 如果公司想實行跟14周, 如何可申請到林鄭講既政府補貼? 有冇人知邊個機構有資料可做申請? 知道除公營機構已實行, 有d大既私人機構/公司都有跟政府實行, 本人已懷孕中, 急需資料, d 私人機構跟政府實行緊, 有冇人可分享下私人機構點申請claim政府? 如果有大既私人機構HR可分享下, 我就唔使咁徬徨....

https://goo.gl/J6kGqT
特首林鄭月娥今(8日)發表任內第二份《施政報告》,港府終允法定產假由10周,延長至14周,港府提出補貼框架,額外新增的4周開支將由政府承擔,會設補貼上限,將以36822元「封頂」

換言之,按正常工資「打8折」後計算、產假薪酬超逾5萬元的高薪打工仔將不獲全額資助。港府同時表明,女性公務員會先行先試,由即日起延長產假至14星期。所有分娩日或預產日在今日或之後的政府僱員,均可即時受惠。

最新一份《施政報告》交代延長產假安排框架。額外4周的開支將由政府「埋單」。

政府建議,將法定產假由現時10星期增至14星期,僱主可向政府申領發還向女性僱員支付的新增四星期產假薪酬,以36,822元為上限,即月入50,000元或以下的僱員,其額外4星期產假薪酬全數由政府承擔。

港府又表明,作為良好僱主的榜樣,所有女性政府僱員的產假會由即日起延長,所有分娩日或預產日在今日或之後的政府僱員,均可即時受惠於這項措施。

男爵府

回覆樓主:

未立法喎,點會有申請程序?
依家行既公司都係自己公司俾錢

男爵府

政府員工行先,其他應該未開始,搞得黎你都生左啦,政府野慢吞吞的

別墅

2022年實施丫嘛,到時再生就有份。

珍珠宮

未有咁快啊,要輪到自己公司跟住實施,都有排了

別墅

有好多公司都開始有14週,我公司都係得10週,我都想知點樣可以拿14週

別墅

Ting0523 發表於 19-3-16 18:50
有好多公司都開始有14週,我公司都係得10週,我都想知點樣可以拿14週
未立法強制14週產假架~
就算有d私營公司開始緊都係同政府無關,額外4週既薪金公司
如果你現職既公司係行緊10週產假,咁你只會享有10週有薪產假

別墅

koshiba1988 發表於 19-3-16 19:52
如果你現職既公司係行緊 ...

原來咁,謝謝你解答

男爵府

唉...等到生第二胎先可能會有14週.....
侍產假反而就拿拿聲加左, c6有5日lu

複式洋房

長琦良美 發表於 19-3-16 12:34
未立法喎,點會有申請程序?
依家行既公司都係自己公司俾錢

我大概知道依家係自己公司先比錢, 但佢施政報告已寫出補貼價錢有幾多, 就係估計日後公司可以claim番政府多左既4週既錢, 只想知點claim錢既程序? 如果冇得claim, 佢施政報告又何須提呢?

複式洋房

可樂媽媽 發表於 19-3-16 13:22
2022年實施丫嘛,到時再生就有份。

請問你係咪確定知道2022年實施呀?

因佢2018施政報告已寫出補貼價錢有幾多, 就係估計依家公司日後可以向政府claim番政府多左既4週既錢, 只想知點claim錢既程序? 如果冇得claim, 佢依家施政報告又何須提呢? 唔通意思係2022年實施先行claim錢程序嗎?

複式洋房

koshiba1988 發表於 19-3-16 19:52
如果你現職既公司係行緊 ...

我大概知道依家係自己公司先比錢, 但佢施政報告已寫出補貼價錢有幾多, 就係估計依家公司可以claim番政府多左既4週既錢, 只想知點claim錢既程序? 如果冇得claim, 佢施政報告又何須提呢? 到佢正式執行時, 就已經立法勞例會跟足, 到時根本唔使有補貼方案, 因公司唔實行就變違法, 所以非常疑惑...

複式洋房

babybosscoming 發表於 19-3-18 15:29
請問你係咪確定知道2022年實施呀? 因佢2018施政報告已寫出補貼價錢有幾多, 就係估計依家公司日後可以向政 ...

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20181011/20519726

現在私人機構比14周,的確是私人機構自己的支出,未立法係未實施的。

男爵府

babybosscoming 發表於 19-3-18 15:20
我大概知道依家係自己公司先比錢, 但佢施政報告已寫出補貼價錢有幾多, 就係估計日後公司可以claim番政府 ...

佢都未實施,只係公布政策方向係咁,點會有claim 錢程序出左先呢?正如交通津貼,一樣係2018年講,2019年2月先有得claim, 都係2019年1月先話你知點claim 到筆錢

同埋,就算你公司依家自己俾,政策一日未公布落實,呢段時間都唔會有得claim 架啵。例如話,政府話通過法例,由2020年4月1日開始生效,公司2020年3月31日前用左嚟補貼既額外開支,都唔會有得claim 架喎

koshiba1988    發表於 19-3-18 23:44

男爵府

babybosscoming 發表於 19-3-18 15:36
我大概知道依家係自己公司先比錢, 但佢施政報告已寫出補貼價錢有幾多, 就係估計依家公司可以claim番政府 ...

佢果補貼方案,係指立法後先開始有補貼。
例如:政府通過立法,宣佈由2020年10月1日開始實施,即全港公司都要由2020年10月1日開始俾14周有薪產假。到時公司只需俾原有10星期既人工,而新増果4星期先會由生效日開始補貼

即係話,就算公司咁好,由2019年1月1日開始俾14星期產假,咁其實2019年至2020年9月30日期間公司係額外4星期產假既支出,真係公司自己俾,係唔會向政府claim 到錢

咁講,你明唔明?

水晶宮

回覆樓主:

你生多個就應該有份,都未落實

大宅

一日未立法,一日未有生效日期,就未有資助,特首提出具體方案係俾商界了解多d,唔係老屈佢地俾多4週,唔咁講商界已經出左黎大力反對

大宅

babybosscoming 發表於 19-3-18 15:29
請問你係咪確定知道2022年實施呀? 因佢2018施政報告已寫出補貼價錢有幾多, 就係估計依家公司日後可以向政 ...

點解講極你都唔明
總之一日未立法
而家所有行緊14週既都係公司自己比
例如:馬會
其他私人公司可以唔跟,根本個補貼價錢都未立法未實施
同埋政府公務員率先先行14週(教育局、醫管局都跟)
明未?

複式洋房

SiuMicWong 發表於 19-3-18 15:38
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20181011/20519726

現在私人機構比14周,的確是私 ...

明白, 謝謝你解答!

複式洋房

長琦良美 發表於 19-3-18 15:40

佢都未實施,只係公布政策方向係咁,點會有claim 錢程序出 ...

明白晒, 謝謝你解答!

首頁

尾頁

跳至