論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問你哋會唔會set時間表俾姐姐做嘢?

男爵府

Mandy.Leung. 發表於 19-3-16 12:00
請問你哋會唔會set時間表俾姐姐做嘢?

會有張 list 比佢, 咩野要daily 做 weekly 做, monthly 做。我 prefer 姐姐做完果啲 weekly / monthly 家務, 要 mark 日子比我每日 review, 第一避免唔記得左上次幾時做, 第二避免工人無做扮有做 (因為好多工人都係, 你問佢有冇做果樣野, 佢實話有做, 但可能係3個月前做, 佢就話上個星期做左, 咁呢度大塵, , 大煙, 所以一星期又咁污糟, 如果佢咁講, 你咬佢食? 所以 mark 日子每日 check 是最佳方法)。
另外規定佢幾點起身, 幾點前要做好某幾樣家務。幾點要煮好午飯, 幾點煮好晚飯。
再 detail 啲既野, 你自已同工人慢慢夾, 因為每家要求不同。

大宅

Solarflare 發表於 19-3-16 13:26
會有張 list 比佢, 咩野要daily 做 weekly 做, monthly 做。我 prefer 姐姐做完果啲 weekly / monthly 家 ...

可唔可以俾你張list我參考吓!

男爵府

Wowowowo 發表於 19-3-17 00:41
可唔可以俾你張list我參考吓!

https://www.shemom.com/motherhood/2018/06/製定「姐姐工作表」/

我做果個類似呢個。
重點係: 分類要細緻, 有圖易明, 寫明幾耐做一次, 有date completed column, 有 checked by mam column。
類似啲公廁, 阿姐洗完廁所要簽名, 寫時間, 然後manager要check, 再簽名, 道理係一樣。

首頁

尾頁

跳至