0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bee_1119 發表於 19-3-17 00:06
是咪扭眼訓啊,我b踏入4個月都經常係咁,有時唔知佢喊乜,要直抱佢先收聲
我都是新手媽媽 無人幫忙 由出世 ...

我女都4個幾月,佢由出世開始都成日喊,抱又喊唔抱又喊,自己坐係到一陣又喊,打直抱都發晒皮氣喊腳踢踢,咩都滿足唔到佢,每次都要塞奶咀比佢安撫佢等佢食到訓著。

複式洋房

yuyu0630 發表於 19-3-16 13:52
4個半月bb呢排唔知做咩,(已食完奶,換好片)眼訓自己又訓唔到,個頭左轉右轉,手係咁抓頭抓耳,咁唸住抱佢 ...

我女就快四個月,近呢個月都好似樓主你講嘅情況咁,拱曬腰,越氹越喊得大聲。
然後慢慢我發現其實就係眼訓,唔係咩唔舒服,佢一猛就更難訓著。我嘅方法就係抱實佢,儘可能唔比佢手腳郁咁大力嚇醒自己,然後拍下拍下佢pat pat,就慢慢合埋眼,好快就有鼻鼾聲啦,然後就抱著等佢再訓㝝啲就放落床,每次都係咁

複式洋房

kookwokpan 發表於 19-3-18 20:53
有冇試過打直抱開音樂或者唱歌氹佢瞓?

有開音樂同唱歌都係扭

複式洋房

man25 發表於 19-3-24 13:42
我女都4個幾月,佢由出世開始都成日喊,抱又喊唔抱又喊,自己坐係到一陣又喊,打直抱都發晒皮氣喊腳踢踢, ...

我冇俾奶咀佢食,3個幾月開始就係咁,扭眼訓扭得好西利

複式洋房

mmtam 發表於 19-3-24 20:32
我女就快四個月,近呢個月都好似樓主你講嘅情況咁,拱曬腰,越氹越喊得大聲。
然後慢慢我發現其實就係眼訓 ...

我女抱佢時真係好大力,又尖叫又拱腰
等我試下你個方法

複式洋房

yuyu0630 發表於 19-3-24 21:20
我女抱佢時真係好大力,又尖叫又拱腰
等我試下你個方法

同埋我女每次氹訓都要含住個嘴嘴,反正捉住佢一隻手仔,另外隻就用手臂夾住,當然唔係整痛佢嘅種,文字描述呢好難講得清,要現場做比你睇就會好清晰。但我覺得最主要就係幫助佢入睡,唔好話抱著周圍行,因為一行好多嘢睇更加令佢訓唔到,同埋我女尖叫時我就再大聲過佢話「噓」咁,過一陣又爆喊,我再「噓」咁,拍下拍下佢,如果實在氹唔到繼續爆喊,就抱返出廳佢見到燈光就會靜曬,有時重新氹有時放落床又唔喊,我就由佢。

大宅

回覆樓主:

有可能係天氣熱,搞到佢瞓唔到,開冷氣或着少幾件衫,

大宅

yuyu0630 發表於 19-3-16 13:52
4個半月bb呢排唔知做咩,(已食完奶,換好片)眼訓自己又訓唔到,個頭左轉右轉,手係咁抓頭抓耳,咁唸住抱佢 ...

喺佢開始扭之前抱佢搖佢瞓,bb一開始扭會收唔到,越扭越勁,自己都唔知自己扭乜
如扭得勁揾另一個人過下手,又或者開水喉或風筒,忽然呢D聲音佢會停一停,再搖佢瞓
我試過BB狂喊半粒鐘點都唔得,我開住水喉,幾十秒瞓左

首頁

尾頁

跳至