大女五歲,肚裡二女4個幾月,會相差太多嗎?

Wonda
|
我同老公、大女都好喜歡小孩。唔知有冇家長俾啲提議點樣小心處理大女感受又唔會忽略咗二女。我同老公希望盡量不要偏心咗自己唔知,想兩姊妹開心快樂成長。
長琦良美
|
Wonda 發表於 19-3-16 17:21
我同老公、大女都好喜歡小孩。唔知有冇家長俾啲提議點樣小心處理大女感受又唔會忽略咗二女。我同老公希望盡 ...

唔好講「你係姐姐,所以要讓妹妹」之類既說話

記得兩個係獨立個體,要分別滿足兩個不同需要
Wonda
|
長琦良美 發表於 19-3-16 22:18
唔好講「你係姐姐,所以要讓妹妹」之類既說話

記得兩個係獨立個體,要分別滿足兩個不同需要

你提醒咗我,「你係姐姐要讓妹妹」呢句真心差。我一定要記住咪口快快講咗出來。
長琦良美
|
Wonda 發表於 19-3-17 00:10
你提醒咗我,「你係姐姐要讓妹妹」呢句真心差。我一定要記住咪口快快講咗出來。
...

你唔講,你身邊大把人會講,信我
Wonda
|
長琦良美 發表於 19-3-17 00:13

係,我都覺因為我自己都係大女(小時候真係聽得好多)。
叉包兔
|
Wonda 發表於 19-3-16 17:21
我同老公、大女都好喜歡小孩。唔知有冇家長俾啲提議點樣小心處理大女感受又唔會忽略咗二女。我同老公希望盡 ...

唔會啦…我仔四歲我再生個細女…不過我女出世頭一年…我仔出現行為倒退期…佢情緒好差成日亂發脾氣…要比時間佢慢慢適應…比多D關心佢等佢接受妹妹…我女而家歲半識得同哥哥互動…暫時都相處得幾好…不過有時都會打交
叉包兔
|
長琦良美 發表於 19-3-17 00:13

真係架…我阿媽成日講呢句…我聽到會即時指導返…我會話玩具要排隊玩…再玩多五分鐘就換人玩…無話邊個要讓邊個…
Wonda
|
叉包兔 發表於 19-3-18 11:14
唔會啦…我仔四歲我再生個細女…不過我女出世頭一年…我仔出現行為倒退期…佢情緒好差成日亂發脾氣…要比 ...

希望大女同二女相處ok啦。之前有朋友話我咁遲生好大代溝,令我恊一協。
hoiching0516
|
大女同細女相差5年, 頭一年大女好乖仲幫手照顧妹妹, 第二年就大倒退, 乜都唔肯自己做, 愈來愈依賴..... 比K3時既行為仲差左, 可能妹妹大左開始爭寵, 所以佢又爭埋一份, 係好頭痛, 其實個問題都未解決到, 我地已經唔敢講 "家姐要讓妹妹" 呢類既說話.... 我諗都要時間, 希望再大o的會相親相愛o的
Wonda
|
hoiching0516 發表於 19-3-18 16:00
大女同細女相差5年, 頭一年大女好乖仲幫手照顧妹妹, 第二年就大倒退, 乜都唔肯自己做, 愈來愈依賴..... 比K ...

咁我都要多加留意大女嘅行為同心理。多謝你分享。