3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同老公、大女都好喜歡小孩。唔知有冇家長俾啲提議點樣小心處理大女感受又唔會忽略咗二女。我同老公希望盡量不要偏心咗自己唔知,想兩姊妹開心快樂成長。

男爵府

Wonda 發表於 19-3-16 17:21
我同老公、大女都好喜歡小孩。唔知有冇家長俾啲提議點樣小心處理大女感受又唔會忽略咗二女。我同老公希望盡 ...

唔好講「你係姐姐,所以要讓妹妹」之類既說話

記得兩個係獨立個體,要分別滿足兩個不同需要

別墅

長琦良美 發表於 19-3-16 22:18
唔好講「你係姐姐,所以要讓妹妹」之類既說話

記得兩個係獨立個體,要分別滿足兩個不同需要

你提醒咗我,「你係姐姐要讓妹妹」呢句真心差。我一定要記住咪口快快講咗出來。

男爵府

Wonda 發表於 19-3-17 00:10
你提醒咗我,「你係姐姐要讓妹妹」呢句真心差。我一定要記住咪口快快講咗出來。
...

你唔講,你身邊大把人會講,信我

別墅

長琦良美 發表於 19-3-17 00:13

係,我都覺因為我自己都係大女(小時候真係聽得好多)。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

我同老公、大女都好喜歡小孩。唔知有冇家長俾啲提議點樣小心處理大女感受又唔會忽略咗二女。我同老公希望盡 ...

唔會啦…我仔四歲我再生個細女…不過我女出世頭一年…我仔出現行為倒退期…佢情緒好差成日亂發脾氣…要比時間佢慢慢適應…比多D關心佢等佢接受妹妹…我女而家歲半識得同哥哥互動…暫時都相處得幾好…不過有時都會打交
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

長琦良美 發表於 19-3-17 00:13

真係架…我阿媽成日講呢句…我聽到會即時指導返…我會話玩具要排隊玩…再玩多五分鐘就換人玩…無話邊個要讓邊個…
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

別墅

叉包兔 發表於 19-3-18 11:14
唔會啦…我仔四歲我再生個細女…不過我女出世頭一年…我仔出現行為倒退期…佢情緒好差成日亂發脾氣…要比 ...

希望大女同二女相處ok啦。之前有朋友話我咁遲生好大代溝,令我恊一協。

男爵府

陪月勳章

大女同細女相差5年, 頭一年大女好乖仲幫手照顧妹妹, 第二年就大倒退, 乜都唔肯自己做, 愈來愈依賴..... 比K3時既行為仲差左, 可能妹妹大左開始爭寵, 所以佢又爭埋一份, 係好頭痛, 其實個問題都未解決到, 我地已經唔敢講 "家姐要讓妹妹" 呢類既說話.... 我諗都要時間, 希望再大o的會相親相愛o的

別墅

hoiching0516 發表於 19-3-18 16:00
大女同細女相差5年, 頭一年大女好乖仲幫手照顧妹妹, 第二年就大倒退, 乜都唔肯自己做, 愈來愈依賴..... 比K ...

咁我都要多加留意大女嘅行為同心理。多謝你分享。

大宅

記住要有大女的專屬時間, 比佢知道妹妹出左世, 但爸爸媽媽一樣咁愛你.

有人探妹妹, 要有意無意當面讚大女 "真係一個好姐姐".

別墅

Onlybb 發表於 19-3-27 13:56
記住要有大女的專屬時間, 比佢知道妹妹出左世, 但爸爸媽媽一樣咁愛你.

有人探妹妹, 要有意無意當面讚大女 ...

好,謝謝你嘅建議,記住先。

複式洋房

我大女7歲,細女3個月
我同老公 由知道有左細妹到依家
都經常同大女講
爸媽好錫你們,原本有100個愛你
依家就有200個
你繼續有100個愛
同時 細妹都有100個愛

其實真係一家會用多左時間去照顧BB
但我覺得最重要係同老公分工的好
一個照顧BB時
另一個就關心大個個

別墅

MaMiRei 發表於 19-3-28 22:20
我大女7歲,細女3個月
我同老公 由知道有左細妹到依家
都經常同大女講

想問下相差歲數多啲,大女會明白爸媽照顧細妹多啲唔係因為偏心而係細妹年紀少乜都唔識嗎?還是一樣好易唔開心同埋會妒忌呀?我好多朋友之前好趕咁三年抱兩,最後兩位小朋友感情好差,乜都爭。 所以諗隔耐少少可能仲好。

複式洋房

Wonda 發表於 19-3-28 23:05
想問下相差歲數多啲,大女會明白爸媽照顧細妹多啲唔係因為偏心而係細妹年紀少乜都唔識嗎?還是一樣好易唔 ...

大女 有一定有唔開心 ,我大女易喊左
佢係會覺得 媽咪爸爸用多左時間去照顧細妹

佢有講過:換條片,洗唔洗全部人入晒房呀⋯⋯
我回:唔係全部人,仲欠你,細妹仲未見到你,
佢喊緊呀⋯⋯
大女:由原本唔多開心,聽到我咁講就開心跳住入房。
我成日都營造到 細妹好需要家姐的照顧
俾家姐覺得身份重要

家姐一定唔習慣有多個人同佢分爸爸媽媽
但我覺得重點都係爸媽 的肢體表現,態度

你不用太擔心,我個人覺得年紀差較多
反而冇咁多爭吵

加油喔

我同爸爸冇在家姐面前講「我唔會偏心」
「我們冇唔錫你」

到依家,屋企氣氛和諧。
家姐仲唔俾我整喊個妹

別墅

MaMiRei 發表於 19-3-29 00:25
大女 有一定有唔開心 ,我大女易喊左
佢係會覺得 媽咪爸爸用多左時間去照顧細妹

好幸福呀,家姐䕶住妹妹怕整喊佢。多謝你建議一定記住,希望我家兩姊妹都咁sweet啦。

複式洋房

Wonda 發表於 19-3-29 00:46
好幸福呀,家姐䕶住妹妹怕整喊佢。多謝你建議一定記住,希望我家兩姊妹都咁sweet啦。
...

媽媽爸爸加油
家中有2個寶貝
真係好開心
但要有200陪的耐性
我仍適應中、學習中

別墅

MaMiRei 發表於 19-3-29 08:34
媽媽爸爸加油
家中有2個寶貝
真係好開心

明白,大家一齊努力呀。

大宅

其實我覺得兄弟姊妹感情好唔好唔關係咪相距年齡事。身邊好多例子都見,相距得近細個話就話玩得埋,但兩個成日會爭野,兩姊妹可能好d,兩兄弟,兩兄妹可以隔遠d都無所謂。而且兄弟姊妹感情好唔好在於父母點樣去教育佢地先最重要。如果你偏心。兄弟姊妹之間年齡幾近都好,都唔會有好感情。

男爵府

回覆樓主:

我大仔同細仔相差4年半,初初大仔會呷醋,但我地成日同佢講得多,佢就冇乜野。

就好似細佬訓左教,我地成日叫阿哥吾好嘈,初時佢會覺得我地成日鬧佢,吾比佢出聲講野。但我地就同佢解釋,細佬訓左教點解叫你吾好嘈,吾係因為我地錫細佬多啲所以叫你吾好嘈醒佢,而係因為佢訓左,我地先可以有多啲時間同你傾計同你玩!
然後同佢試一次真係趁細佬訓左教,做啲阿哥好想做/玩既野,佢就明。例如係教阿哥砌puzzle

首頁

尾頁

跳至