跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老公打算今年回留香港,小孩子下年就要入讀幼稚園。我是有点心大心細,想知道有無最近帶小孩子回留的可以分享一下。

大宅

你哋兩公婆都係香港人?

複式洋房

回覆 id4pat 的帖子

是的,有香港永久居民身份,我倆在加住了二十多年。不知道小孩是否要住七年才可以有Hk permanent residency...

大宅

回覆 TWKo_FB 的帖子

咁要睇下你生小朋友時係乜嘢身份,如果係已經入籍,係加拿大人,你回流的話,小朋友就要申請visa留係香港!

複式洋房

就算我倆已有 hk pr, 回留長居,小孩也只能是 visa status??

大宅

小朋友是加拿大籍,不是在香港出生,所以父母(hk pr)要申請仔女,攞dependant Visa, 住滿七年先至可以做永久居民!

複式洋房

Thanks for letting me know. Do you have the same experience? 你也回留番了香港? 咁Dependent visa 入 local school 会有麻煩嗎?

大宅

2018復活節勳章

我有朋友大仔係日本出世,因為太太係日本人當時返去日本生,而家5歲係香港讀緊local kindergarten,問題應該係無。
不過你要諗清楚,因為幼稚園還好,一上小學就係壓力嘅開始。

複式洋房

回覆 mikis 的帖子

老實說,我是真不喜歡加拿大的小學制度,我自己也是這邊的小學老師,實在受不了這兒 hea 的程度。可以告訴我多一点香港小學的情況嗎? 有沒有比一般鬆一点点的小學?

大宅

2018復活節勳章

我女仲細,比唔到中肯d嘅答案你。
但自己當年(2x年前)普通村校都已經成日默書,測驗,老豆日日捽我打我就係為左讀書,而家嘅程度仲要比我細個嘅時候深好多。我自問我寧願佢hea,好過日日為讀書成績係度互相折磨。
你想鬆d,唔係無,不過係香港,你預左難d,同埋太鬆你又可能擔心佢上中學追不上然後學壞。
仲有一點,香港已經今時不同往日,媽媽真係好好諗清楚吧。

大宅

TWKo_FB 發表於 19-3-20 13:01

老實說,我是真不喜歡加拿大的小學制度,我自己也是這邊的小學老師,實在受不了這兒 he ...

好多小一已經要黙書、功課又多,一入小學已經要定目標入中學,好慘(emoji)!

mikis    發表於 19-3-20 17:22

別墅

你真係要諗清楚先回流,依家好多爸爸媽媽都帶住仔女返外國。一係你試下係度住返2個月,帶住小朋友係香港local school 讀下書先再決定!

大宅

TWKo_FB 發表於 19-3-20 00:53

Thanks for letting me know. Do you have the same experience? 你也回留番了香港? ...
攞dependant visa 入local school 絕對冇問題!我回流已十幾年,不過仔女讀international school. 所以要讀local school 就比唔到意見你!不過你要衡量下你同老公想小朋友行條乜嘢路,local school 預咗小朋友無乜life.

大宅

TWKo_FB 發表於 19-3-20 13:01

老實說,我是真不喜歡加拿大的小學制度,我自己也是這邊的小學老師,實在受不了這兒 he ...

Hea 你仲可以比d補充佢做,要佢上多d其他班,但響香港,一讀小學,尢其官校,你冇時間透氣咁濟,每星期測驗,默書,考試,排住嚟。

複式洋房

ashleykw 發表於 19-3-20 22:06
Hea 你仲可以比d補充佢做,要佢上多d其他班,但響香港,一讀小學,尢其官校,你冇時間透氣咁濟,每星期測 ...

官校是指公校,直資,和私校嗎?

咁你点 Manage 小朋友嘅學習和課外的生活?

複式洋房

id4pat 發表於 19-3-20 21:57
攞dependant visa 入local school 絕對冇問題!我回流已十幾年,不過仔女讀international school. 所以要讀 ...

讀 International school 學中文如何?

大宅

TWKo_FB 發表於 19-3-21 03:40
官校是指公校,直資,和私校嗎?

咁你点 Manage 小朋友嘅學習和課外的生活?

官校=政府津貼果d學校,自己唔洗比學費果d
直資,私校,有d冇咁谷嘅,不過要同人爭學位

我就頂唔住,加上仔又唔生性,唔喜歡功課,所以我打算回加了。

別墅

我朋友d仔女讀international school 學中文學得都係唔好,同係加州長大既小朋友無咩分別,有朋友對仔每年summer break 就返香港,學得好地道。

複式洋房

ashleykw 發表於 19-3-21 06:38
官校=政府津貼果d學校,自己唔洗比學費果d
直資,私校,有d冇咁谷嘅,不過要同人爭學位

謝謝你的回覆! 可以分享一下那些直資Or 私挍係冇咁谷的? Or 邊度可以找到這些 info?

你回留香港多少年了? Do you foresee any challenge for coming back to Canada?

大宅

TWKo_FB 發表於 19-3-21 03:43
讀 International school 學中文如何?
我覺得我仔女啲中文絕對可以應付日常生活,睇書,全中文同人溝通! 但係其實好睇你自己,平時喺屋企同佢講多啲中文,接觸多啲中文,咁中文自然好啦!但係如果你屋企全英文,佢啲中文一定唔會好囉!香港人就係有呢個問題,啲仔女讀國際學校,佢哋係屋企都講英文,咁中文又點會好呢?中文比較難學所以一定要 reinforce. 咁同埋要睇吓你揀邊間國際學校,有好大分別㗎!

首頁

尾頁

跳至