自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

伯爵府

hihihappy 發表於 19-3-16 23:38
唯有系咁,不過最陰質糸起劏房d人仲教人一齊起,一個火災隨時死好多人,現在連地產商也起埋呢d一層十幾伙 ...

其實無劏房仲大獲。 所以點解政府唔做野。

伯爵府

hfl2000 發表於 19-3-17 00:34

係咪收購價來呀?5百幾萬買唔夠300呎既新界舊樓?:sweating ...
因為新界都有好環境好校網又ok方便既地方。好快有人估到我講緊邊度

公爵府

NoName 發表於 19-3-17 00:32
兩人月入十萬,五年先儲到一百萬,即係每個月儲萬七蚊,若果只俾兩成首期,供到六百萬樓?
...

月入十萬買600萬樓係過到壓測既

珍珠宮

siuying705 發表於 19-3-17 00:53
月入十萬買600萬樓係過到壓測既

無話佢過晤到壓測,問題係搵十萬儲得萬幾咁少,佢點供得起

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hihihappy 發表於 19-3-16 21:43
就糸呢個問題令到好多年青人不滿,調轉系妳,如何努力也只是幫人供樓,呢種情況不健康只會令更多年青人離 ...

覺得父母要俾首期,係個人問題嚟喎

公爵府

NoName 發表於 19-3-17 00:55
無話佢過晤到壓測,問題係搵十萬儲得萬幾咁少,佢點供得起

我又真係冇諗過月入十萬會供唔起呢個問題

珍珠宮

siuying705 發表於 19-3-17 00:59
我又真係冇諗過月入十萬會供唔起呢個問題

正常一般係晤會供晤起,但樓主話二人共十萬收入五年先儲到一百萬喎,咁以佢地每月儲得個萬七蚊計,真係好危喎,佢仲話想政府放寬到只俾兩成首期,真係供到嗎

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

NoName 發表於 19-3-17 01:02

正常一般係晤會供晤起,但樓主話二人共十萬收入五年先儲到一 ...

未買到樓要租樓儲少咗啩。如果買咗樓,將租金+儲開嘅萬幾應該供得起嘅。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

cindy618 發表於 19-3-17 00:57
覺得父母要俾首期,係個人問題嚟喎

贊成呀,自己買唔起唔可以怪其他人唔幫自己。父母對仔女已有養育之恩,供書教學到大學畢業,冇錢俾首期就係錯,真慘情。

用戶要求終止服務

hfl2000 發表於 19-3-17 00:34

係咪收購價來呀?5百幾萬買唔夠300呎既新界舊樓?:sweating ...

我最近先走去睇淘大,冇乜盤,又跳價,樓又舊又細,係樓下商場吸引,都賣到五百尾了
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

珍珠宮

就係唔想你買。
但偏偏又要去買。

仲有好多人,有錢去買添

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

hihihappy 發表於 19-3-16 22:15
讀自資學位畢業廿六歲二人收入共十萬用了五年儲了一百萬,唯有限米煮限飯
...

珍珠宮

tantanmama 發表於 19-3-17 01:17
未買到樓要租樓儲少咗啩。如果買咗樓,將租金+儲開嘅萬幾應該供得起嘅。
...

都晤排除呢個可能,但若果咁年輕,又儲得咁少,與其怨政府晤放寬,不如晤好咁快租屋住,慳返租屋錢快啲儲落首期度仲好啦

侯爵府

hihihappy 發表於 19-3-16 21:43
就糸呢個問題令到好多年青人不滿,調轉系妳,如何努力也只是幫人供樓,呢種情況不健康只會令更多年青人離 ...

如何努力也只是幫人供樓,那個年代都有呢啲人。 至於捱到上中產的,真係會如何努力都買唔到樓嗎?梗係啦,一買要買到夠住,地點要方便,樓齡又唔好太長,點上車! 以前啲人為上車,一家7口買間500尺都係咁住。 有能力再樓換樓咁架嘛。 你話好多人覺得父母必須比首期? 我只有話…唔知果啲人點教仔!不知所謂!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

小金名 發表於 19-3-16 12:59
如果兩成首期就上到車⋯ 到時6-700萬樓盤都唔會有。

Agree, 記得當年推$4m 樓下可以一成首期時,有人話$4m樓將會絕跡

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Mm233 發表於 19-3-16 16:42
因為新界都有好環境好校網又ok方便既地方。好快有人估到我講緊邊度

City 1

瑪瑙宮

hihihappy 發表於 19-3-16 14:15
讀自資學位畢業廿六歲二人收入共十萬用了五年儲了一百萬,唯有限米煮限飯
...

講真,香港唔太harsh 啦,我住歐洲,如果兩夫婦月入十萬,都只係可以最多借$4m, 如果有小朋友,每個減25萬貸款額。
所以如果有$1m係手,都亦只可以買$5m 屋。

大宅

咁多人撐政府,根本政府估錯市,十年前已經話會跌,一批年輕人上唔到樓,其實好多年輕人兩夫妻月入過十萬,有啲唔夠首期迫住買一手,官商勾結,其實真的可以放寬首期,驚咪提高壓測囉,背後點可能只是風險管理,政治因素多,以前限咗,現在升咗先放寛,咪即承認自己錯!
政府成日話人口老化,係咪應該鼓勵優質生育,窮的有公屋不停生,大學生冇固定居所個個唔生。公屋大學生優先我都舉腳贊成,浪費在新移民手中,人的質素每況愈下

大宅

手指仔 發表於 19-3-17 00:01
以前d人又未一家幾口住木屋。。。點解覺得要政府方便無能力買樓嘅人去買?就正如電視d借錢廣告一樣,叫人洗 ...

現在換樓唔糸咁易要比15%印花稅,糸可以退,但退之前妳要有咁既財力,唔系人人做到,我身邊好多人經過97試過負資產,個批人結果好多無小朋友或生一個,結果d樓升返d就走左無再買樓,四十幾歲仍然租樓。當然系佢自己唔好一路近十年都唔買返樓就系比負資產一路牽住自己人生。以上系我身邊起碼又五個

大宅

Mm233 發表於 19-3-17 00:07
離開香港很合理 親戚移左民加拿大間屋又大又平(相對香港)。只論呢點都應該移民。

我住個度附近的細單位唔 ...

香港樓主好難大低系咁多內地人支持下,短暫跌二三成或有可能或遇到五十年一遇既沙士但長遠一定向上

首頁
23456...12

尾頁

跳至