自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

NoName 發表於 19-3-17 00:32
兩人月入十萬,五年先儲到一百萬,即係每個月儲萬七蚊,若果只俾兩成首期,供到六百萬樓?
...

畢左業唔系即刻搵到月薪十萬,糸不停努力轉工今年先搵到十萬,最重要糸從來沒有問過家人攞錢買樓,現在好多後生怨父母唔比首期仲乜生我出黎

大宅

tantanmama 發表於 19-3-17 01:17
未買到樓要租樓儲少咗啩。如果買咗樓,將租金+儲開嘅萬幾應該供得起嘅。
...

有d家庭三個廿幾三十歲迫埋一間房,自己也想要私人空間所以早了租摟搬出來住,系可以跟屋住慳到錢,但咁多人迫埋一間房又要爭廁所用尤其女性好唔方便,一陣個細佬又唔生性帶個女仔返黎瞓仲煩,有時租樓搬出來也是沒辦法

大宅

Wingwingm 發表於 19-3-17 00:11
西環?

西環d樓現在拍得住北角都好貴,只有最東柴灣相對平少少

子爵府

親子王國15週年勳章

cindy618 發表於 19-3-17 00:57
覺得父母要俾首期,係個人問題嚟喎

還有個個回覆都負能量,乜都欠咗佢,好難頂。

子爵府

小可愛11 發表於 19-3-16 22:05
同意,增按揭成數又如何,佢哋過唔到壓測咪一樣買唔到樓。

做到按揭但過唔倒壓測 又有人上嚟嘈,香港政府無能,啲年青人想買樓但入息低令到過唔到壓測,政府應該控制銀行

大宅

cinda72. 發表於 19-3-17 00:20
你係咪想講我
不如你search火災,劏房佔既比例有幾多先啦
不過咁,的確有d係劏得好過份 ...

多謝妳分享我先記得以前既年代,現在肯定附合消防法例我講d新盤,之於有幾多唔附合既舊樓肯定好多只是好彩未發生意外,工業大廈有好多人仍然非法住緊,好多不合法既劏房要發生意外時先發現。妳說好少發生我想講導致火災而死人一單也不想見到,賺錢有好多方法,不過這個只是我自己諗法,每人也有自己既自由想法做事方式呢個糸香港既好

琥珀宮

畀面勳章

因為係辣招令樓價唔好升咁快,但個人認為會另年輕人買樓更難,因為難儲首期,我班 junior 最低都3萬幾人工,供得起有餘,但冇父母幫好難儲到首期

大宅

BABA124 發表於 19-3-17 07:07
咁多人撐政府,根本政府估錯市,十年前已經話會跌,一批年輕人上唔到樓,其實好多年輕人兩夫妻月入過十萬, ...

無新移民邊個投票比某黨,呢個150名額不會停,幫年輕人都有既呢排又推返居屋,不過要達到收入條件好難,大學畢業做幾年已超過。有時都明白年青人點解咁多不滿,想搵個安樂蝸組織小家庭都好難,唔夠錢唯有住新界,有小朋友想好d校網好想搬返出市區又話要15%印花稅(系可以退,退前都要比到先得),唔通要做到買樓先落一個名,呢個又系煩搞到未婚夫婦又嘈(有幾多男人買第一個單位只落未婚太太名方便換樓為了避15%印花稅)

大宅

littlesister 發表於 19-3-17 07:50
因為係辣招令樓價唔好升咁快,但個人認為會另年輕人買樓更難,因為難儲首期,我班 junior 最低都3萬幾人工 ...

六百萬以下系可以買到,但越來越少選擇,呢到好多人唔明白實況好可惜

子爵府

hihihappy 發表於 19-3-17 07:54
六百萬以下系可以買到,但越來越少選擇,呢到好多人唔明白實況好可惜

望下d柴灣居屋,話哂港島居又600 樓下。

珍珠宮

hihihappy 發表於 19-3-17 07:18
畢左業唔系即刻搵到月薪十萬,糸不停努力轉工今年先搵到十萬,最重要糸從來沒有問過家人攞錢買樓,現在好 ...

哦,你原先講月入十萬儲五年,我以為你地係五年前已經搵十萬,咁加油啦,捱多一年半載,揀間平少少嘅上住車先再儲錢換樓啦。而家啲後生點止無樓怨父母,生活上物質少啲都會怨啦

伯爵府

hihihappy 發表於 19-3-16 22:15
讀自資學位畢業廿六歲二人收入共十萬用了五年儲了一百萬,唯有限米煮限飯
...

收入十萬?!五年先儲一百萬,咁抵買唔到樓啦。。。。。。
識好多無十萬,靠兩公婆一齊儲,兩三年已上車,再三年已經換返心中dream house!!比上不足比下有餘。

大宅

babybabyu 發表於 19-3-17 09:28
收入十萬?!五年先儲一百萬,咁抵買唔到樓啦。。。。。。
識好多無十萬,靠兩公婆一齊儲,兩三年已上車, ...

系我講得唔清楚,最近先搵到,之前畢業時沒有咁多一值努力工作轉工現在先揾到呢個數.糸如畢業二三年應夠資格申請居屋,但白表五萬八做三年以上好多都超過收入上限,現在換樓好難要比15%印花稅,有得退也要比先

伯爵府

hihihappy 發表於 19-3-17 09:50

系我講得唔清楚,最近先搵到,之前畢業時沒有咁多一值努力 ...

講真,你埋怨首期多,買唔到七百萬樓,但你無諗下有幾多人有上車買七百萬,一步能登天嗎?你讀咁多年書,應該學到一點點小道理吧。再者,人工係循序漸進,點解買樓唔得呢~其實你都已經係比上不足,比下有餘,而家仲有樓係四百幾萬,三百呎,一百萬足夠做首期,買六百萬新樓,搶盡按,都唔爭太遠,但供樓雜費加埋最少二萬五,你自己做下資料,唔好單一怨呢樣怨果樣,又嫌三嫌四。當然大把人過十萬都仍然租緊樓住,目標永遠係想五百萬買四百幾呎。等完一年又一年。

伯爵府

hihihappy 發表於 19-3-17 09:50

系我講得唔清楚,最近先搵到,之前畢業時沒有咁多一值努力 ...

講埋換樓,其實換樓你可以叫地產同你夾,先賣後買,咁咪唔使怕所謂嘅15%,詳情你問地產好過自己知啲唔知啲,諗來諗去都無用。

大宅

babybabyu 發表於 19-3-17 10:01
講真,你埋怨首期多,買唔到七百萬樓,但你無諗下有幾多人有上車買七百萬,一步能登天嗎?你讀咁多年書, ...

我不是當事人,只是大家討論下,現在六百萬買個d納米樓不如買舊樓要多d空間

大宅

babybabyu 發表於 19-3-17 10:04
講埋換樓,其實換樓你可以叫地產同你夾,先賣後買,咁咪唔使怕所謂嘅15%,詳情你問地產好過自己知啲唔知啲 ...

多謝妳既分享

伯爵府

hihihappy 發表於 19-3-17 10:06
我不是當事人,只是大家討論下,現在六百萬買個d納米樓不如買舊樓要多d空間
...

咁如果你要買到三萬蚊一呎,果啲當然係納米樓,舊樓都有分呎價貴定平,舊樓唔一定平同呎數大架喎。。。睇地區,睇質素,睇有類型。

大宅

moniko 發表於 19-3-16 23:06
無錯。 「離開香港」 就係個目的。 只係好多人唔願意相信, 政府有咁既政治目的
...

咁攻心計?

侯爵府

開心吸收勳章

要市區,要新樓,要校網,要平,已經吾係一盤上車盤。身邊朋友同事兩口子都係由舊樓細盤開始住,人工加左有能力換大啲或市區。

首頁
34567...12

尾頁

跳至