單親天地

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

單親爸爸,已經單左成兩年多,成日情緒低落,又會諗返起果時前妻出軌既事,前妻都成日唔理個仔,掛住出去識男仔,個婆婆仲要搶住個我個仔黎湊,我好後悔果時太天真無獨佔個撫養權,就離婚,而家迫住只有兩日可以見個仔

想識多啲同路人,本身無乜朋友,無樹㝫可以傾...有無單親既可以同我做下朋友交流下,覺得人生好困惑,好難擺脫眼前困境
我得30歲...唉

複式洋房

jimk 發表於 19-3-16 20:59
單親爸爸,已經單左成兩年多,成日情緒低落,又會諗返起果時前妻出軌既事,前妻都成日唔理個仔,掛住出去識 ...

你仲好後生,仲有好多日子好多機會,忘記佢過去,忘記你對佢嘅怨恨,好好珍惜同仔仔相處嘅時間…希望你快d揾反快樂嘅生活!

大宅

mi_kwan_ 發表於 19-3-16 21:14
你仲好後生,仲有好多日子好多機會,忘記佢過去,忘記你對佢嘅怨恨,好好珍惜同仔仔相處嘅時間…希望你快d ...

只係果時有家庭同小朋友過得美好,突然全部無哂,難接受
只係小朋友果方面耿耿於懷,因為我又無做錯,點解搞到我一星期只能見佢兩日都無,同埋對面婆婆特登唔教佢講野,令到我個仔發展得慢,製造佢有自閉既特徵,去排政府精神科去貪政府資源,我前妻仲要係護士,咁都可以坐視不理
呢兩年都係要同對面抗爭咁,例如上次去沙田智能中心做評估,婆婆仲要特登係個物理治療師前屈仔仔啲肌肉發展差,又屈佢感統失調點知仔仔做到哂啲動作,佢唔成功屈到
所以我成日好唔開心,當年前妻出軌,我離婚,但係我又太好心,揀左共同撫養,因為唔想個仔無左媽媽,驚佢大個左會心理唔平衡...

複式洋房

jimk 發表於 19-3-16 22:14
只係果時有家庭同小朋友過得美好,突然全部無哂,難接受
只係小朋友果方面耿耿於懷,因為我又無做錯,點解 ...

嗯…聽到都明白你難受,最難嘅係要接受殘酷嘅現實,事到如今,後悔都無用,有無辦法同對方再傾下照顧嘅問題?既然女方都巳經有另一位,應該唔會再太為難你罷…為左仔仔再爭取一下?

大宅

mi_kwan_ 發表於 19-3-16 22:25
嗯…聽到都明白你難受,最難嘅係要接受殘酷嘅現實,事到如今,後悔都無用,有無辦法同對方再傾下照顧嘅問 ...

生活費就識收,野就唔比夠佢食,仲教到餵食時掩住個口叫唔食,仲要係教佢忍屎唔敢屙,夜晚訓覺仔仔發開口夢,話我會乖乖,我唔敢喇
就係無得傾,因為當時未離婚係婆婆湊開,佢就有恃無恐,同埋佢地有樓大哂。我就因為走左,果時買樓就係怕少左個首置quota 無聯名...我在下風...唉

大宅

回覆 jimk 的帖子

點解可以咁虐待個小朋友呀?可唔可以搵律師上訴?

複式洋房

jimk 發表於 19-3-16 22:32
生活費就識收,野就唔比夠佢食,仲教到餵食時掩住個口叫唔食,仲要係教佢忍屎唔敢屙,夜晚訓覺仔仔發開口 ...

仔仔幾大?佢識得表達返平時嘅日常生活係點馬?如果情況係嚴重,你都可以揾社工了解下,你無做錯,真係可以同佢理論,為仔仔著想發聲…如果佢地唔想認真照顧,可爭取反照顧仔仔嘅權利吖

大宅

ling0503 發表於 19-3-16 22:38
回覆 jimk 的帖子

點解可以咁虐待個小朋友呀?可唔可以搵律師上訴?

只係我同個仔相處而觀察到,無確實證據可以拎出黎...

大宅

mi_kwan_ 發表於 19-3-16 22:40
仔仔幾大?佢識得表達返平時嘅日常生活係點馬?如果情況係嚴重,你都可以揾社工了解下,你無做錯,真係可 ...

佢三歲半啦,而家佢地好多野都暪住我,我好少知個仔係學校既情況,一至五又唔比我探個仔,如果係探,就扣返我週末同個仔既時間
佢而家好似識左個社工男...所以我好不利,我越多行動越不利...所以我真係頹

複式洋房

jimk 發表於 19-3-16 23:15
佢三歲半啦,而家佢地好多野都暪住我,我好少知個仔係學校既情況,一至五又唔比我探個仔,如果係探,就扣 ...

你可以打去學校照了解仔仔情況,你有權去關心的,佢男友係社工唔等於可以隻手遮天,如果佢地有行為不當,你更加要為仔仔多d了解佢生活情況~
唔好沉,為左仔仔要更加堅強…
但我相信仔仔都係安全的,你唔好太擔心~

男爵府

jimk 發表於 19-3-16 20:59
單親爸爸,已經單左成兩年多,成日情緒低落,又會諗返起果時前妻出軌既事,前妻都成日唔理個仔,掛住出去識 ...

啊仔吾係你照顧,點叫得上單親呢

大宅

lm251099 發表於 19-3-16 23:43
啊仔吾係你照顧,點叫得上單親呢

咁點為之合資格?我要照顧佢兩日都唔計得?

大宅

mi_kwan_ 發表於 19-3-16 23:24
你可以打去學校照了解仔仔情況,你有權去關心的,佢男友係社工唔等於可以隻手遮天,如果佢地有行為不當, ...

我就係無證據佢行為不當,我唔知佢阿婆同學校講過乜,搞到老師有事都唔打比我,我本身家長日有同老師傾過,有留電話的

別墅

我同你情況好似已經抑鬱咗幾年

大宅

猴子媽媽 發表於 19-3-18 22:51
我同你情況好似已經抑鬱咗幾年

我而家都keep 住係咁,有時無啦啦返工就會諗起,夜晚係屋企靜又會係咁,而家先係開始,遲下可能仲勁,覺得係困局咁

複式洋房

出去參加啲興趣小組,識下新朋友。例如跑步班,又可以做運動又可以識朋友。一定要開始新生活,咁先至可以重新出發

大宅

plato1956 發表於 19-3-19 18:33
出去參加啲興趣小組,識下新朋友。例如跑步班,又可以做運動又可以識朋友。一定要開始新生活,咁先至可以重 ...

有試過,我跑步既,不過唔多work...唉

公爵府

jimk 發表於 19-3-16 22:32
生活費就識收,野就唔比夠佢食,仲教到餵食時掩住個口叫唔食,仲要係教佢忍屎唔敢屙,夜晚訓覺仔仔發開口 ...

這是虐兒,可以報警(要記下報警的N0用以上庭用)重新向法庭申請兒子扶養權,

大宅

美之選468 發表於 19-3-20 00:56
這是虐兒,可以報警(要記下報警的N0用以上庭用)重新向法庭申請兒子扶養權,
...

我會觀察同收集證據,好煩惱同擔心

公爵府

jimk 發表於 19-3-20 01:04
我會觀察同收集證據,好煩惱同擔心

這些不用什麼證據呀? 叫孩子忍c忍尿己經是虐兒啦? 可以報警,叫孩子對警察叔叔講真話,也可以直接找律師申請禁止令(律師會給你意見的,你先去資訊一下律師的意見會對你更有利)

首頁
12345...7

尾頁

跳至