夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 瑤瑤~ 的帖子

佢袋最貴3xx既,你完全講中我心中所想,佢又唔會主動離婚,感覺好似慢慢節磨我咁,等我頂唔順自己走,佢知我一定冇錢同佢打官司,又冇外家返,恰得就恰,當初生完仔之後,成家好似變到要仔唔唔要媽咁,但佢地又唔識湊,又爭住湊,而家個仔3歲,開始大冇以前咁誇張既,但都講到明幾多錢都要打返黎。唔會睇住個仔同我出去租劏房住,我都有諗過我自己搬出去先,安排好先接埋個仔同我住,但係我自己出得去先,之後一定好難接埋個仔。

子爵府

回覆樓主:

如果婚前未生唔係咁 真係好似一個局氹人落踩
重男重得好緊要 同埋感覺好似要個生仔機器加妹仔
但小朋友咁細 坐底傾下睇下有無轉機啦 有d人唔知自己做得唔岩架

複式洋房

回覆 bobo88hk 的帖子

已經傾過好多次,佢地最興反口,之後話冇講過,我真係好失望。錯就永遠人地錯,自己永遠都係岩個位,下下輸打贏要,有咩事都係追究責任先,唔係解決問題先

複式洋房

回覆 Yusum 的帖子

原本我同我老公住先,之後先搬入黎一齊住,話阿媽年紀大,唔想佢自己一個住,所以先一齊住。

複式洋房

回覆 858D 的帖子

係,我成日同佢,我係嫁左比你,唔係賣左比你!

複式洋房

回覆 做個靚太 的帖子

生B前佢唔係咁架,生完就變左另一個人架。

複式洋房

回覆 RisaRisa 的帖子

有啊⋯⋯有返兼職,有得佢講,就算我返全職都唔夠佢多,唔通就唔做?費事又比佢話多樣

大宅

lbalbee 發表於 19-3-17 10:42

原本我同我老公住先,之後先搬入黎一齊住,話阿媽年紀大,唔想佢自己一個住,所以先一 ...

點解你要咁做呀?個個女人都希望自己一家可以獨立住開,但你竟然走回頭路去令自己難過?我曾經都同我99住,住咗都好多年,好辛苦用了好多時間先感化到我老公走自己住開,所以我好明白同99住係乜野一回事!同99住係令感情衰竭最快的利器!
年紀大可以搬近d去照顧,唔應該一齊住,同99一齊住嘅JM有幾多個會快樂?你現在入咗去就唔洗指意再可以搬返出來自己一家住!
我真係替你難過!你要扭轉乾坤,就要心狠,好好地找一日同你老公平心靜氣坐低傾下,你一定要令到你老公願意同你搬返出來重新開始!你們嘅婚姻先會仲有希望!如果還想補救你要加油!

複式洋房

回覆 空巢媽媽 的帖子

係啊,生完就慢慢變到咁喇,奶奶係之後先一齊住既,佢咁錫佢媽,梗係搬都一齊啦⋯⋯唉

男爵府

lbalbee 發表於 19-3-17 09:54
回覆 Solarflare 的帖子

其實我意思唔係想講我怕熱同唔凍得架,我只係形容個地方,婚前我有返工,間唔中落 ...

如果你同佢結婚前係有落鋪幫手, 佢可能有個錯既 expectation, 就係覺得結婚生仔之後你可以唔做野, 一邊睇仔一邊落鋪幫佢手。我估佢從來無同你 discuss 過佢呢個想法, 只係諗住生左仔之後強加係你身上。但生仔後種種原因令你唔想再落鋪幫。咁而家你地係一個拉鋸既情況入面, 你想出去做野, 你老公多多 excuses, 話你搵得少, 唔比99幫你手湊仔, 做好多野希望迫你落鋪幫佢搵錢 (而唔係出去打工搵你自已既錢, 變左你 financially 一直要靠佢)。

我諗你老公都大男人, 如你吾想離... 你自已要諗下點拆, 或者你自已試下轉型... 番office工。讀個acct 証書之類... 找份 office 工唔難。咁就可以就番時間湊仔,可以一試。

複式洋房

回覆 rubiks 的帖子

睇完你既回覆,一路睇一路喊....係佢地屋企眼中,我只係發小姐脾氣,個老公咁辛苦賺錢養家,都唔知足。
我以後會好好尊重自己,照顧好自己先照顧到個仔。

複式洋房

佢而家講明只要個仔了,同埋我都唔想再繼續一齊落去。真係唔識同佢相處,我做咩都係錯....

複式洋房

初時覺得佢話年紀大,之前見過幾次,都覺得應該冇問題既,我都知錯晒喇。我相信我老公寧願叫我走多過唔同佢媽住。

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-3-17 09:58
睇到尼D男家,真心唔明點解有女人肯嫁~
女人呀~尊重自己多D啦~
你仲要做ftm,咪盞玩死自己~
當然有女肯嫁啦,一山還有一山低嘛。香港地再冇,咪翻大陸搵個湖南村妹,做到成頭牛咁都唔怨。比起鄉下男人的經濟能力,樓主老公好好多。
女人幾咁尊重自己都好,如果冇外家撐住,掉反轉頭外家還要靠自己出人頭地照顧翻轉頭的,如果自己經濟上獨立唔到,幾尊重自己都冇用,咱餓死父母瘟臭屋。生活經濟穩定最重要。見自己身邊好多女人搵人嫁都係想博一舖搵個長期飯票。自己唔使出去打工受老闆氣。樓主其實嫁得唔差吖,看舖都唔使睇老世面色,隨時頂老公嘴,哎交都唔驚炒魷。
好似我自己學歷高,人工高,同人打工,邊樹有背景可以同上司爭辯。我一手停就一家三代口停。
女人自己幾尊重自己都好,遇唔到個長期飯票做老公就係遇唔到,好男人都已經係人夫,唔係自己,幾好都唔係自己老公,與自己的益處無關。做人小三即係同人地大婆爭飯碗,Lee 碗飯爭唔落,難上加難。原來搵個理想男人的競爭性都好大。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

伯爵府

回覆樓主:

走吧啦佢都唔當你係人, 喺佢心目中你只係生仔機器同埋阿四, 一個唔聽話嘅阿四佢要嚟都冇用, 講到自己排檔賣袋咁好搵,其實而家有淘寶呢啲檔口仲生存到㗎咩? 你再跟住佢都唔慌有好日子過

男爵府

lbalbee 發表於 19-3-17 12:10

佢而家講明只要個仔了,同埋我都唔想再繼續一齊落去。真係唔識同佢相處,我做咩都 ...

咁你要為自已鋪定後路。
睇你想唔想爭個仔, 可以找社工, 找律師, 問下意見, 點樣增加你既勝算。
女人最怕嫁錯郎。你老公都唔珍惜同尊重你, 你有決心離開佢, 對你或者係好事。

大宅

lbalbee 發表於 19-3-17 12:15

初時覺得佢話年紀大,之前見過幾次,都覺得應該冇問題既,我都知錯晒喇。我相信我老公 ...

返得去一齊住想回頭已經係件難事!但有小朋友,做女人無人希望自己個家會就咁散,補救過唔得就無遺憾,但首先你要控制衝動,平心靜氣,大家先有得傾落去,或者你冷冷問你老公:你贏咗自己老母但輸咗個仔阿媽,值得咩?你覺得值得就繼續去做喇!

複式洋房

回覆 肥肥寶 的帖子

而家偉大既淘寶咩都有,不過佢都堅持到咁耐,算係咁。我都覺得我似阿四多過老婆⋯⋯

複式洋房

佢剛剛同我講:比你肯到啦⋯⋯你要走定你帶埋個仔走,你鍾意啦⋯⋯

複式洋房

嗯,剛剛已同我講:比你肯到啦:你要走定帶埋個走,你鍾意啦⋯⋯霎時間要我地走,而家要諗諗點樣先,我驚過左今日,隨時反口唔比我帶仔走。

首頁

尾頁

跳至