夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lbalbee 發表於 19-3-17 13:04
回覆 Solarflare 的帖子

嗯,剛剛已同我講:比你肯到啦:你要走定帶埋個走,你鍾意啦⋯⋯霎時間要我地走, ...

佢都開到口叫你走, 你唔走就會比佢睇唔起! 唔好比佢睇死你無地方去, 否則以後對你更差。
投靠娘家先, 訓梳化都要, 講到自已慘啲, 自已阿媽點都會收留你。
單親好似可以排快隊申請公屋 (2人單位), 搵社工幫你。

大宅

lbalbee 發表於 19-3-17 13:00
回覆 Yusum 的帖子

佢剛剛同我講:比你肯到啦⋯⋯你要走定你帶埋個仔走,你鍾意啦⋯⋯ ...

其實你個心係咪已經唸住離梗婚?係的話就帶埋個仔執野即刻走!
唔係的話,你應該同他講:我想我地一家人一齊走,重新開始我地嘅新生活?
放棄比堅持容易得多!
或者好多人都叫你離婚算,但當初你選擇得呢個老公,一定有佢嘅優點!問題係,大家願唔願意共同去解決!
但無論點決定都好,決定咗就勇往直前,唔好比自己後悔!

珍珠宮

lbalbee 發表於 19-3-17 09:54
回覆 Solarflare 的帖子

其實我意思唔係想講我怕熱同唔凍得架,我只係形容個地方,婚前我有返工,間唔中落 ...

拍緊拖做咩咁傻去做免費勞工,有時間去做義工幫有需要人士好過
無名無份已經要你落檔口「幫手」,咁檔口利潤有無按比例分返比你?好聽就叫幫手,講白d係搵笨
你諗吓拍拖時已經搵你著數、洗到盡,婚後又點會對好?

好記得之前某討論區有女仔出post講曖昧對象,個男人又係表明想第時女朋友要落鋪幫手,講到明要個女仔要肯「幫手」先做到佢女朋友
加陣某d男人當正自己女朋友同老婆係呀四咁....

珍珠宮

除非你有案底/精神問題/證明你有不良嗜好,你一直係全職媽媽,官係判比你機會好大

個官唔係睇邊方有錢就判比邊個

需要律師可以去法律援助署申請援助
上庭都有當值律師可以幫你
當值律師資料
http://www.dutylawyer.org.hk/ch/faq.asp

子爵府

lbalbee 發表於 19-3-17 10:34
回覆 瑤瑤~ 的帖子

佢袋最貴3xx既,你完全講中我心中所想,佢又唔會主動離婚,感覺好似慢慢節磨我咁,等我 ...

做女人最慘冇一個可以隨時返去避難嘅娘家

別墅

lbalbee 發表於 19-3-17 00:01
我係全職媽咪,我同老公個關係已經差到去到冷漠對待,之前因爲湊仔問題加舖頭問題,同老公嗌到要離婚,我老 ...

你個人經濟都養五掂個細俾你爭到 又冇地方住

複式洋房

回覆 alicewong18 的帖子

冇錯

複式洋房

回覆 秋天與楓葉 的帖子

唔該晒啊

伯爵府

lbalbee 發表於 19-3-17 00:01
我係全職媽咪,我同老公個關係已經差到去到冷漠對待,之前因爲湊仔問題加舖頭問題,同老公嗌到要離婚,我老 ...

樓主,好同情你的處境。不如你試下找社工請教下,例如明愛,睇下有咩可以幫到你,以你嘅情況,做又唔得,唔做又唔得。之前見過電視廣告,希望佢地幫到你。加油

複式洋房

回覆 BBBmamama 的帖子

好,聽日都諗住搵仔仔學校社工問問。

伯爵府

lbalbee 發表於 19-3-17 21:22

好,聽日都諗住搵仔仔學校社工問問。

你明天找找他們,我知道明愛有專門處理家庭問題的社工,希望幫到你,保重

http://fcsc.caritas.org.hk/

祝福你

複式洋房

好,唔該晒

大宅

Solarflare 發表於 19-3-17 13:08
佢都開到口叫你走, 你唔走就會比佢睇唔起! 唔好比佢睇死你無地方去, 否則以後對你更差。
投靠娘家先, 訓梳 ...
我係社工,單親無快隊的,唔想比個假希望樓主。
其實而家咩情況下都無快隊。除非好特殊ge情況但單親絕對唔特殊。

複式洋房

回覆 bemybride 的帖子

明白,都會照排隊,排住先。

複式洋房

真係好嬲囉⋯⋯佢屋企人反問返我,為頭家付出過d咩?我付出晒我時間,自由,青春,夢想,工作⋯⋯我返兼職,我既收入大部分都係買個仔日用品,得少少自己使費啦?仲問我付出過d咩?

大宅

回覆樓主:

試搵份工返塞住佢地把口,你點做佢地都有嘢彈,就到不如為咗自己同個仔先。自己又可儲多啲錢,有事上黎自己都唔駛咁徬徨。

但如果真係覺得嫁錯想走嘅話,你仲後生嘅就寧願個仔比佢地湊,自己一個去創。其實最緊要係個仔嘅生活質素,跟爸爸起碼佢食飽著暖有人錫。唯有放假陪佢陪我啲。
你無娘家仲要單親,無人幫手有事你會好慘。

男爵府

lbalbee 發表於 19-3-19 00:54
真係好嬲囉⋯⋯佢屋企人反問返我,為頭家付出過d咩?我付出晒我時間,自由,青春,夢想,工作⋯⋯我返兼職 ...

好呀。
由今天開始你就別再為頭家付出了。
家務叫你c6自已做番, 別再服侍99, 阿仔買野啲使費問番c6拎, 唔好自已出。
如之後搵到份全職, 所有錢自已keep, 仔同頭家使費要c6比。
既然佢地好意思講得出啲咁既野, 你都唔使同佢客氣。
佢問你做乜咁"計較", 你咪同番佢地講, 你咪話我無為頭家付出過咩? 我只不過係令你講既野成為事實。既然付出左都無人感恩, 我仲付出做乜丫? 不如學你地話齋, 唔好為頭家付出, 咁活得仲開心

別墅

lbalbee 發表於 19-3-19 00:54
真係好嬲囉⋯⋯佢屋企人反問返我,為頭家付出過d咩?我付出晒我時間,自由,青春,夢想,工作⋯⋯我返兼職 ...

肯同佢結婚生仔已經係最大既付出 你老公冇陪你入產房? 下下都要問付出幾多 佢地買你番黎嫁? 你問問你老公當初娶你番黎做乜

複式洋房

回覆樓主:

免費工人代母保母免費........請尊重自己, 愛惜自己

大宅

瑤瑤~ 發表於 19-3-17 07:10
你老公都幾大口氣, 想問下佢賣咩袋咁巴閉, 講到你去返pt都唔夠佢賣2個袋?
斷估唔會係名牌袋掛, 見你話佢係 ...

我都想知賣咩袋咁巴之閉,開嗰檔口仔就當正自己大老闆,食(emoji)啦⋯⋯

首頁

尾頁

跳至