0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

孖b 32 週 1 出世,過晒預產期先出院
Quit 咗份工自己湊,而家更正 3 個半月,成日鬥喊爭抱,呢排大孖仲幾乎 24 小時要人抱,突然唔肯瞓自己張床同 high chair
我得一雙手,唔可以一次抱兩個,又唔可以成日抱住佢哋,最起碼都要餵奶沖涼洗奶樽
有冇同路人 share 吓啲心得?

複式洋房

heidic621 發表於 19-3-17 09:19
Quit 咗份工自己湊,而家更正 3 個半月,成日鬥喊爭抱,呢排大孖仲幾 ...

媽媽都好叻啊,我湊一個都已經好辛苦

別墅

有畫面,你算勁,湊到而加3個幾月,無長老幫手?雖然我都係湊一個,已經覺得行唔開,你單拖湊2件,好佩服,比心機呀時間好快過
不考慮請工人嗎?

男爵府

Quit 咗份工自己湊,而家更正 3 個半月,成日鬥喊爭抱,呢排大孖仲幾 ...

最好有個屋企人幫幫手或者請個工人啦,因為兩個都咁細個,你好難分身做家務洗奶樽,之後加固仲麻煩,唔可能兩個同時間喂佢食,喂一個都搞成個鐘,更何況仲有另一個,BB到半歲小左扭抱,不過要陪玩,唔比行去廁所廚房,唔可以離開佢地會喊死。。。

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

有啊,我除左頭二個月老公拎no pay leave幫手之外,就一直自己湊,不過有時婆婆星期六下午湊一個過夜,星期日下午送返來,我先生仲係返on shift工作,有時夜晚12點先返一星期off 一天平日,孖仔而家18M了,我近三個月開始返日托,因為睇唔住了,期待二歳開始聴道理的日子
---生命無價,請支持領養---

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

有頭髮邊個想做辣呢,聽得最多就係做咩唔搵公公婆婆爺爺嫲嫲幫手呀,一係請個工人啦,鬼唔知阿媽係女人,有錢至得㗎,我自己父母好後生,兩個都有返工,曾經有諗過俾錢婆婆湊一個,咁當然係唔會好多啦,但係婆婆唔肯,佢話如果湊左三四年,都返學啦我哋自己湊番,佢唔會搵得返工做咁嘅年紀,另外我本身同老爺奶奶係已經反左面,我兩個B B3個月打後,完全冇見過佢哋

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

只要捱過咗大約一歲,日子就會越嚟越好, BB會長大,只會越嚟越好,你要有呢個信念,正面去面對

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

媽媽真系勁,我朋友生孖B,99同自己亞媽一起幫手湊。

複式洋房

咁你真係好勁呀,我平日6個人湊兩個都累(當然婆婆公公係得閒玩下抱下),一星期有一日要2打2都勁累。你真係好叻

洋房

唔係孖 一個兩歲幾一個岩岩滿月
二打二都想死
媽媽你一打孖真係好叻呀
只可以為你加油 💪🏻💪🏻

男爵府

meko~ 發表於 19-3-18 10:47
有頭髮邊個想做辣呢,聽得最多就係做咩唔搵公公婆婆爺爺嫲嫲幫手呀,一係請個工人啦,鬼唔知阿媽係女人,有 ...

我對孖早產又輕磅,身體唔係幾好,所以真係信唔過畀四大長老同工人湊,四大長老又唔會跟我果套湊,所以我索性自己湊,不過初初出院果兩個月有陪月幫手湊,其實佢話我對孖算易湊,佢湊過另一對早產孖,要成隊兵去湊的,同埋佢話好多時湊一個都要一隊兵先搞得掂,可能因為我對孖住院住得耐,出院果陣叫做有啲生活規律

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

heidic621 發表於 19-3-20 07:12
我對孖早產又輕磅,身體唔係幾好,所以真係信唔過畀四大長老同工人湊,四大長老又唔會跟我果套湊,所以我 ...

我完全冇坐月既,係有飲下滴雞精only我B醫院住左五日,完全冇譜,好難湊又扭計,到而家半夜都會扭下,同要飲奶丶如果你經濟ok請工人啦,再大D識行就好麻煩

已刪除用户

已刪除用户

大宅

回覆樓主:

真係好佩服,我湊一個六歲,一個啱啱啱滿月,我都湊到抑鬱了,你仲要湊孖b,

大宅

回覆 heidic621 的帖子

我都系孖b但daytime有人幫手湊,我對b啱啱2個月大。一齊加油呀!

別墅

我也是孖寶 差不多3個月 可以交換下心德呀⋯⋯我有工人 FTM, 一樣超倦

大宅

畀面勳章

我也是孖寶,宜家4個幾月!

別墅

有冇 group?一起交流心得

複式洋房

buluchu 發表於 19-5-5 19:00
有冇 group?一起交流心得

開個group呀 我都係孖媽

首頁

尾頁

跳至