懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

**Update! 此陪月到今日(4月25日)仲send msg出言恐嚇,賊喊捉賊......**(已新增照片)
_
!!完全唔識幫產婦補身上奶+粗魯湊B既陪月!!
忍唔住兩星期就炒左佢!
英文名:brXXda (林月X, 阿月)
年齡:49
電話: 97xx99xx
-
對產婦:
1) 完全無買過煮過任何補品比產婦補身上奶, 見工比得出好多張證書+推薦信, 包括催乳證書, 但竟然多次用回奶既豆豉整野食比產婦, 仲有凝乳既豬手去煲湯, 叫僱主買燉盅, 兩星期內唔好話燉雞湯, 蛋都無燉過隻, 上奶既青木瓜魚尾湯、通草, 全部係產婦開聲要求佢先去煲, 仲要係煲得一碗比你飲
-

複式洋房

2) 每兩至三日就claim $700-$800買餸錢, 但一樣補品都無買過返黎煮過, 一斤菜分左大約3餐煮, 買餸既錢同每餐煮出黎既分量完全唔相符! (佢自己屋企0係附近, 思疑佢一部分餸拎左返自己度!兩星期claim左$4000買餸錢, 但無補品之餘一種材料仲分左幾餐煮) 無叫佢買既餅乾同蛋捲就私下買過幾次返黎, 產婦食唔飽下午只好搵餅食佢仲同你講雪櫃有蛋捲架, 點解坐月個陪月會叫人食呢兩樣野!?
-
3) 產婦上奶上得少, 佢所謂有催乳證書完全無提出過幫手, 仲整回奶野食, 仲話明明你湯水好夠(其實每煲湯飲得一碗)

複式洋房

4) 請佢係做24小時, 但同你投訴每日訓得幾個鐘 (其實個產婦都係訓4個鐘而已), 幾萬蚊請佢, 佢卻要求好似人地做半日既休息時間, 但要24小時既錢! (其實每朝已比佢補睡到11點無叫醒過佢, 下午2-5佢又休息, 半夜BB訓佢都訓, 兩公婆半夜都一齊起身幫佢手換片餵奶), 兩公婆仲已經好人到佢放假唔限佢24小時要返黎, 仲比多3個半鐘佢, 例如佢今晚7點走我地比佢第二晚10:30先返, 佢都嫌唔夠要11:00, 好似求返佢轉頭咁佢先話我盡量啦下~平日買餸已經無限佢幾點返, 有時仲去兩個鐘, 僱主對你事事仁慈, 佢就有風使盡利!
-

複式洋房

5)每日早餐都係豬肉蒸飯, 係超過一星期每日! 到產婦食到口寡, 又見雪櫃本身有蛋有薑, 又唔想佢天冷一朝早落街買野煮, 於是同佢提議一次明天早餐可否試下用本身有既薑同蛋炒個飯? 佢第一句就同你講如果你日日食我宜家就同你講我做唔到囉, 產婦已經馬上再同佢解釋一次以上原因, 亦無講過要日日食炒飯, 佢等產婦入左房竟然第一時間再捉住產婦老公投訴, 再講自己有幾唔夠訓 (其實佢每日訓好多, 仲多過個產婦), 仲話自己: 咁我唔係一上床就訓得著架嘛! 下, 難道要由你訓著果刻先開始計!?
-

複式洋房

6) 頭兩日都係用煮同一餐飯既菜芯幾條+同一餐飯既幾條菇去滾個湯就算 (下唔涼架咩??下, 坐月飲呢D湯補身?仲要係最虛弱既頭幾日)
-
7) 佢黎左只係2星期, 屋企所有油、廚房紙等等用品光速用哂, 一枝豉油可以不出三日用左3份2枝, 所有用品都要不停添添添, 做過師奶就知無可能係呢個速度用哂D廚房用品, 加上坐月係食健康食物, 豉油用得快到咁既情況真係唔知D野有幾健康
-
8) 仲有一日中午同產婦講話今日無炒餸, 你飲湯同食返早餐果D飯啦, 之後再問你如果你唔夠我炒多條菜, 要唔要?

複式洋房

對BB:
1) 沖涼、換片手腳超粗魯, 當佢好似膠公仔咁舞, 換片一手的起BB對腳高一高, 搽藥膏一大pat搽上BB度, 沖涼超用力捉佢格甩底, 淋水、反身都超粗魯對BB, 洗頭粗魯係咁潑水無睇過有無入到bb耳仔! 洗臉抹眼又唔分開另一兜水! 成個沖涼過程次次BB都嚇到震哂, 沖涼是但抹唔仔細, 但求快!
-
2) 餵奶同樣粗魯, BB一停口就死塞落BB個咀不停撩, 特別半夜餵奶急住去訓咁, 係咁塞BB, 多次令佢濁親, 亦多次令BB食完打"sit egg"!

複式洋房

3) 做野勁粗手粗腳, 不論煮飯定做任何野都係諗過BB訓緊覺+勁難先哄到佢訓著, 佢就做咩都砰砰聲, 係真係每一下都砰砰聲果隻! 差不多每一次BB訓著都比佢做野既聲嚇到成個人訓訓下震+嚇醒! 要出到聲"唔該"佢佢先話我盡量細聲D, 真係看護一個BB既陪月唔會唔留意呢點!
-
絕對不建議大家聘請!

別墅

我經 agent 搵陪月,本身請兩個月,第一個唔掂,換第二個都係咁,仲駁咀駁舌同我屋企人嘈交。最後比佢地折騰左一個月我頂唔順炒晒,自己坐月冇咁嬲。真正貼錢買難受!!!!!

辛苦你喇!

複式洋房

本來我們夫婦已經息事寧人⋯⋯大家有眼睇到我地從來都無留言去發酵件事....打算專心湊返好bb就算...我自己坐返好個月就算....照料初生bb頭呢個月突然無左個陪月幫手已經令到我地失哂預算....亦因為呢個人令我產後到宜家情緒都未復原,自己都仲有時控制唔到情緒....點解d人仲可以咁理直氣壯話因爲我地而無生意....?呢個係咩道理⋯⋯

民房

Skaiden 發表於 19-4-25 08:48
本來我們夫婦已經息事寧人⋯⋯大家有眼睇到我地從來都無留言去發酵件事....打算專心湊返好bb就算...我自己 ...

同情

複式洋房

ManJanjan 發表於 19-4-28 22:23
同情

貼錢買難受.....

大宅

Skaiden 發表於 19-5-2 11:28
貼錢買難受.....

佢如果騷擾你,你地可以報警求助。

別墅

Skaiden 發表於 19-3-17 09:25
**Update! 此陪月到今日(4月25日)仲send msg出言恐嚇,賊喊捉賊......**(已新增照片)
_
!!完全唔識幫產 ...

唔係幫個陪月,但你咁樣post 晒佢既個人資料,係侵犯緊佢私隱。建議你delete 返

大宅

2個星期買送$4000其實係咪都算合理?

我依家都坐咁月... 醫院返來16日... 都買左$6000... 不過有烏雞焞湯... 有新鮮嘉美雞... 等等... 一隻嘉美雞都2百幾...

不過你無湯水飲,又好似過份左...

子爵府

回覆樓主:

豆豉唔係回奶, 中藥淡豆豉先係回奶....不過煲湯煲得一碗就真係....除非是燉湯,,一大碗都正常, 一日有湯有雞, 煮足三餐, 3日買左800好正常
初生bb未成熟,多打打c egg 都是正常! 不是幫邊個,佢可能煮野食唔叻係真, 款式唔多, 你已經唔鍾意佢, 所以佢做咩你都唔會鐘意, 不過你請佢24,媽媽點解會訓得4小時? 一餐奶同另一餐奶之間都有3小時休息, 唔講夜晚, 下午你唔訓?

男爵府

Skaiden 發表於 19-3-17 09:25
_
!!完全唔識幫產 ...

樓主,你點解俾陪月影左你bb啲相,我剛剛果個陪月,我都唔係咁滿意、個陪月臨last day想影bb相我都唔俾

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Skaiden 發表於 19-4-25 08:48
本來我們夫婦已經息事寧人⋯⋯大家有眼睇到我地從來都無留言去發酵件事....打算專心湊返好bb就算...我自己 ...

同我之前請嗰個黑心陪月 張冠玉 有得揮

大家confirm咗嘅開工日子係 16號
佢兩星期前突然話:我19號過嚟
佢明知道我一早就生咗,完全無表示
最後無出現過,亦無退訂,更加唔好話賠雙倍

之後佢比人post咗上黑心陪月list
我出聲,比佢公開晒私人資料同我張相
又不斷打電話/whatsapp我同我老公
仲恐嚇話如果唔delete的話會擺埋bb相同合約(包括我地址,老公嘅身份證號碼etc)

首頁

尾頁

跳至