親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教,暑假計劃去西雅圖,打算去國家公園住一晚,去 St Rainier National Park 或是 Olympic National Park 好呢?由於時間所限,只可以去一個,請問有無JM去過給些意見呢? 謝謝。

公爵府

joeymos 發表於 19-3-17 11:55
請教,暑假計劃去西雅圖,打算去國家公園住一晚,去 St Rainier National Park 或是 Olympic National Park ...

各有各玩法

Mt Rainier 主要係睇雪山,天氣好時,遠遠從西雅圖市區都見得到,去到見到一大個雪山喺眼前,十分震撼,如果你唔係諗住攻頂、睇日出或者好深度遊,只係揀幾條行山徑睇下野花冰川同湖,其實 day trip 都 ok,事實上山上可以過夜嘅地方也好有限,印象中公園內只有兩間 inn(我估你唔會諗住露營?),聽講夏天時都幾爆,如果真係諗住過夜要早 d 訂

Olympic National Park 比較多元化,有雪山、沙灘同雨林,要睇晒,真係需要起碼兩日一夜,時間鬆動嘅話,三日兩夜更佳,沿途幾個鎮都有得住,選擇多 d,如果 Mt Rainier 同 Olympic 一定要二選一,我自己會揀 Olympic

wcpcelia    發表於 19-3-17 19:51

男爵府

mugtaitai 發表於 19-3-17 15:56
各有各玩法

Mt Rainier 主要係睇雪山,天氣好時,遠遠從西雅圖市區都見得到,去到見到一大個雪山喺眼前, ...

多謝你的意見,我也覺得 Olympic 比較有趣風景多變,也可以住 Log Cabin,可是 .......

家中老板們要去 Amazon 和 Microsoft 朝聖,所以現在只可以去 Mt Rainier day trip only

公爵府

joeymos 發表於 19-3-17 21:17
多謝你的意見,我也覺得 Olympic 比較有趣風景多變,也可以住 Log Cabin,可是 .......

家中老板們要去 ...

明白

Amazon 值得去睇下,逢星期二/四有 guided tour,睇完順便玩埋附近嘅 Amazon Go,你要先下載 Amazon Go app,然後就可以行入去,攞嘢,跟住走,唔使 check out,出左去之後,你買嘅嘢會隨即喺你張信用卡度扣,間舖唔大,好似一間 7 仔咁上下,也唔係好多嘢買,不過幾好玩

有冇留時間去 Boeing 睇下?Everett 有 factory tour,要預約,真係可以入到廠房睇,我幾年前去,見到好幾架國泰機正在組裝。Between Microsoft 同 Boeing factory tour,我覺得 Boeing 更值得去

男爵府

mugtaitai 發表於 19-3-17 22:25
明白

Amazon 值得去睇下,逢星期二/四有 guided tour,睇完順便玩埋附近嘅 Amazon Go,你要先下載 Amazon ...

係呀,只有二和 四 ,每天只有兩場tour,仲要兩個月前才可報名,希望報到啦
Amazon Go 好吸引呀
Boeing 一定要去,已經 reserve ticket 了
另外會去 Fremont Sunday Market, Washington Univ Harry Potter Library, Starbuck 元祖店,Pike market, Gum Wall and waterfront

公爵府

joeymos 發表於 19-3-18 01:34
係呀,只有二和 四 ,每天只有兩場tour,仲要兩個月前才可報名,希望報到啦
Amazon Go 好吸引呀
Boeing ...

原來 Suzzallo Library 而家叫哈利波特圖書館 如果時間就得到,黃昏時最靚,外面太陽已經落左,天色又未完全黑,紫紫藍藍咁,襯起裡面黃色嘅燈光,氣氛最迷人

Starbucks 元祖店而家已經被遊客攻陷,任何時間都有一條長長嘅拖喼人龍,要有心理準備,如果只想靜靜嘆杯咖啡,不如沿 Pike Street 行遠 d,去 Starbucks Roastery,睇到咖啡烘培嘅過程,又有當店限定嘅味道,好過去元祖店逼

你會在西雅圖留幾長時間?如果時間允許,推薦你去一次 underground tour,最早嘅西雅圖城區並唔喺而家呢個地方,而係喺現址嘅地下,當時嘅基建簡陋,污水會隨潮汐倒流,衛生環境極差,疾病橫行,後來一場大火將城區燒毀,政府決定將整個城市升高,喺原地上面重建,解決污水倒流嘅問題,當時係一個好大膽瘋狂嘅想法,但得到市民嘅認同,underground tour 會帶你落地底睇遺留落來嘅城蹟
seattle undergrond

另外 Ballard locks 都值得睇,Lake Washington 同 Lake Union 嘅水位高過 Puget Sound,船隻要出入都要經呢度調較水位,美國各地都有好多呢類水閘,Seattle 呢個係流量最高嘅(Seattle 嘅船主密度全美最高,相信同呢個原因有關),幾有趣㗎
http://ballardlocks.org

July 4th 你會在 Seattle 嗎?當晚好多地方都有煙花,揀個方便就腳嘅,好熱鬧,不過要計劃好之後嘅交通,會超超塞車。另外平日上 Queen Anne 睇夜景都好靚,可以睇到 downtown 同 Space Needle,雖然唔及香港靚,都唔太差㗎

wcpcelia    發表於 19-3-18 11:12

男爵府

mugtaitai 發表於 19-3-18 09:53
原來 Suzzallo Library 而家叫哈利波特圖書館 如果時間就得到,黃昏時最靚,外面太陽已 ...

原來正名叫 Suzzallo , 我係台灣 blog 見到介紹叫哈利波特圖書館

台灣 blog 話 Starbucks 元祖店有隻杯,只有此店才有所以排隊都要啦

係呀,Underground Tour 和 Ballard Locks 都好特別,但可惜時間唔夠呀

Queen Anne 走漏眼 tim, 要做下功課

謝謝你的介紹

公爵府

joeymos 發表於 19-3-19 10:19
原來正名叫 Suzzallo , 我係台灣 blog 見到介紹叫哈利波特圖書館

台灣 blog 話 Starbucks 元祖店有隻 ...

仲有 Space Needle 呢?地標,如果行程上塞得落,呢 d 遊客嘢應該要做一次;旁邊嘅 Chihuly 玻璃藝術館都好值得睇,Seattle Center 對面就係 Bill & Melinda Gates Foundation,佢哋都有 guided tour,你家老闆們要去 Microsoft 朝聖,都不妨去埋呢度

男爵府

mugtaitai 發表於 19-3-19 11:37
仲有 Space Needle 呢?地標,如果行程上塞得落,呢 d 遊客嘢應該要做一次;旁邊嘅 Chihuly 玻璃藝術館都 ...

對SpaceNeedle 完全無興趣呀,Chihuly 和 Foundation 如果有時間會去,反而有興趣去 Bremerton 掘蠔,搵緊

公爵府

joeymos 發表於 19-3-19 12:59
對SpaceNeedle 完全無興趣呀,Chihuly 和 Foundation 如果有時間會去,反而有興趣去 Bremerton 掘蠔,搵 ...

好叻呀,連去 Bremerton 掘蠔都識
記得要買 license(體育用品店、Walmart、Fred Meyer 等有得賣),同埋有尺寸(至少 2.5” 長)以及數量限制(每張 license 每日限 18 隻),以及只可以即場開,留低蠔殼,只帶走蠔肉,所以要帶蠔刀去開同帶定容器去裝
呢度可以睇到有邊 d beach 開放比人掘蠔掘蜆掘象拔蚌:
https://wdfw.wa.gov/fishing/shellfish/beaches/

珍珠宮

joeymos 發表於 19-3-19 10:19

台灣 blog 話 Starbucks 元祖店有隻 ...

Library 真是好靚,但是5點close, 好在上次4點去到,記得check 時間

除咗Boeing, Seattle 夏天可以去薰衣草農場,酒莊,Microsoft 我覺得如有小朋友可以去埋,可以見識下。

珍珠宮

mugtaitai 發表於 19-3-19 11:37
仲有 Space Needle 呢?地標,如果行程上塞得落,呢 d 遊客嘢應該要做一次;旁邊嘅 Chihuly 玻璃藝術館都 ...

Space needle 好多museum , 上次我小朋友去music museum, 玩到吾捨得走

男爵府

mugtaitai 發表於 19-3-19 13:53
好叻呀,連去 Bremerton 掘蠔都識
記得要買 license(體育用品店、Walmart、Fred Meyer 等有 ...

都係台灣 blog 既功勞

你既資料好詳盡呀,掘象拔蛘都有! 要努力做功課

男爵府

bbc2018 發表於 19-3-20 09:20
Library 真是好靚,但是5點close, 好在上次4點去到,記得check 時間

除咗Boeing, Seattle 夏天可以去薰 ...

農場和酒莊都有趣呀,可惜時間唔夠,我只有五日

男爵府

bbc2018 發表於 19-3-20 09:22
Space needle 好多museum , 上次我小朋友去music museum, 玩到吾捨得走

是否 Museum of Pop Culture? 因為 Trip Advisor 既評語一般,所以out 左 tim

公爵府

bbc2018 發表於 19-3-20 09:20

除咗Boeing, Seattle 夏天可以去薰 ...
Suzzallo 週末同學校假期會早關門,regular school days 收好夜的

公爵府

joeymos 發表於 19-3-20 09:35
都係台灣 blog 既功勞

你既資料好詳盡呀,掘象拔蛘都有! 要努力做功課

掘蜆要用平頭大鏟(地盤嗰種),掘象拔蚌要用特殊工具,咁樣嘅:

你哋只係去一次,唔值得購置

公爵府

joeymos 發表於 19-3-20 09:45
是否 Museum of Pop Culture? 因為 Trip Advisor 既評語一般,所以out 左 tim

MoPop 我都麻麻地,裡面好多展品係 Paul Allen 嘅私人珍藏,有好多星戰 items,我仔係星戰迷,佢睇得好開心。倒係 Frank Gehry 設計嘅外型,貫徹佢嘅後現代古靈精怪特色,我覺得幾特別

公爵府

bbc2018 發表於 19-3-20 09:22

Science Center 都好多小朋友鍾意

珍珠宮

mugtaitai 發表於 19-3-20 10:13
Science Center 都好多小朋友鍾意

是呀!幾個museum 加needle 玩足1日

首頁

尾頁

跳至