自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友一家去外旅行, 搵左我每晚上去餵貓貓, 但我發現其中一隻痾唔到尿, 唔飲水, 痾血水, 嘔, 因為我從來冇養過寵物, 所以唔知點好, 周圍問朋友

大家都感覺貓貓已經病左好耐, 我不斷通知佢主人有依d情況, 問需唔需要睇左醫生先, 主人重複唔需要, 唔洗睇醫生, 平時都系咁

但貓貓好瘦, 頭頭仲好嗲, 琴日突然自己哩埋一邊, 唔比人睇佢, 我好驚有咩事, 但主人又唔比帶睇醫生, 到底要點算好...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

嘩, 個主人咁嘅, 有無拍片俾佢睇?

大宅

cy101 發表於 19-3-17 12:14
嘩, 個主人咁嘅, 有無拍片俾佢睇?

拍片就冇,影左好多相比佢睇, 拍片幾好主意!! 多謝你

男爵府

可能老貓病開,日子差不多,你盡力通知主人算啦,重要指明死咗唔關你事算啦
不過你又唔識,點帶佢睇醫生?睇一睇可能貴過佢哋一家去旅行,幾萬好平常,邊個比?

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

kayancc 發表於 19-3-17 12:11
朋友一家去外旅行, 搵左我每晚上去餵貓貓, 但我發現其中一隻痾唔到尿, 唔飲水, 痾血水, 嘔, 因為我從來冇養 ...

疴血就快d帶佢睇醫生

大宅

vencyk 發表於 19-3-17 12:19
可能老貓病開,日子差不多,你盡力通知主人算啦,重要指明死咗唔關你事算啦
不過你又唔識,點帶佢睇醫生? ...

貓貓估計7-8歲, 因我以前都睇過佢地一次, 錢方面我都有諗過, 因為有2隻貓貓都似有事, 系痾血果隻好嚴重, 佢地一定唔會比, 因為從其他人口中聽 話病左好耐但從來冇帶睇醫生

大宅

vivian0919 發表於 19-3-17 12:21
疴血就快d帶佢睇醫生

我怕主人有心等佢地病死, 因為從其他人口中聽到話 主人們前線有諗過棄養, 放生, 但因為愛協要身體檢查 健康先等人領養, 有事就等死or 拍針, 所以先冇行動... 我覺得好心up

水晶宮

vivian0919 發表於 19-3-17 12:21
疴血就快d帶佢睇醫生

痾血尿,尿道/膀胱有事, 個主人都話平時係咁, 都唔帶佢睇醫生
人有尿道炎都唔舒服, 更何況已經痾血尿

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

你個FD養得咁P街,就唔好去學人養動物啦!

如果冇其他大病,只係疴血尿睇吓醫生,食吓藥多數都好快好返。有乜理由睇都唔睇???你做吓好心帶貓貓去睇吓啦,應該唔洗1千,好過睇住佢死吖。

男爵府

我之前都幫過去旅行嘅朋友餵貓,隻貓又係血尿,仲不停滲出,我用咗成盒紙巾去幫貓貓索血,嚇死我。打俾朋友,佢都叫我唔使帶去睇醫生,佢地返嚟會帶去睇 (當時我覺得佢地唔係太擔心,但我就擔心到瞓唔到)

結果返嚟睇咗醫生,膀胱生石、發炎,貓錨留咗幾日院 貓貓一定有病,你同你朋友熟唔熟?就算佢唔使你帶貓睇醫生,佢返到Hk就應該盡快帶佢去睇,唔係就咁唔理佢。乜做主人做到咁唔負責任㗎?而家都咁,到再老D多病痛,點算?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

kayancc 發表於 19-3-17 12:24
我怕主人有心等佢地病死, 因為從其他人口中聽到話 主人們前線有諗過棄養, 放生, 但因為愛協要身體檢查 健 ...

貓貓好可憐,佢應該好辛苦

伯爵府

唉,你有D咁嘅朋友都好不幸,如果唔忍心就當幫自己積福帶佢去睇医生啦,貓貓好惨跟著呢家PK

wcpcelia    發表於 19-3-17 18:54

珍珠宮

朋友一家去外旅行, 搵左我每晚上去餵貓貓, 但我發現其中一隻痾唔到尿, 唔飲水, 痾血水, 嘔, 因為我從來冇養 ...

可能系腎/尿道有結石,為有等佢主人回來帶佢睇醫生

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

有錢有時間去旅行,無錢無時間帶貓去睇醫生?
你朋友真係,衰啲講句,會有報應。

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

kayancc 發表於 19-3-17 12:22
貓貓估計7-8歲, 因我以前都睇過佢地一次, 錢方面我都有諗過, 因為有2隻貓貓都似有事, 系痾血果隻好嚴重, ...

樓主,既然你個朋友咁Pk,不如你考慮下收留隻貓,如果唔得,睇下可唔可以搵義工幫手,脫離地獄

子爵府

要睇醫生,7~8歲還不老,我隻10 歲仔上年都留過醫2 次,都係痾唔到尿,個膀胱積晒沙,要麻醉清洗,之後就長期加水食濕糧,要比夠水份佢。

男爵府

kayancc 發表於 19-3-17 12:22
貓貓估計7-8歲, 因我以前都睇過佢地一次, 錢方面我都有諗過, 因為有2隻貓貓都似有事, 系痾血果隻好嚴重, ...

7-8 歲又唔係好老,又唔帶佢睇醫生,但又叫你上來照顧?係咪你好人事,搵你執屎,廢事返黎自己做?佢哋去幾日,幾時返?

別墅

好慘

首頁

尾頁

跳至