懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

skac 發表於 19-3-19 03:02
我兩胎屯門生,覺得好ok.

咁我都有返d信心

子爵府

Matyu 發表於 19-3-19 07:35
咁我都有返d信心

本嚟我可選qe 同屯門,第一胎選咗屯門,生完,第二胎都決定再返屯門生呀

別墅

skac 發表於 19-3-19 11:06

本嚟我可選qe 同屯門,第一胎選咗屯門,生完,第二胎都決定再 ...

竟然。俾我就咁聽。我會好快揀qe

子爵府

Matyu 發表於 19-3-19 07:33
我驚到時入去係咁叫。n年前有個同事係屯門醫院生時。話有個姑娘好串咁話佢隔離床:叫咩叫。搞得野 ...

其實呢d case 度度都有,係護士個人自身問題。我朋友瑪嘉烈生,佢痛緊時呻吟,都比個護士罵佢唔好再嘈住晒。佢話如再生的話,唔會想去瑪嘉烈。所以我覺得睇彩數only.

子爵府

Matyu 發表於 19-3-19 11:11
竟然。俾我就咁聽。我會好快揀qe

識人qe 生,又唔係想像中咁好wor. 所以第一胎我選間近d. 生完,覺得ok, 第二胎再返去生。

別墅

skac 發表於 19-3-19 11:14
其實呢d case 度度都有,係護士個人自身問題。我朋友瑪嘉烈生,佢痛緊時呻吟,都比個護士罵佢唔好再嘈住晒 ...

我都驚自己到時狂叫。我係超級怕痛人。連打針都驚

別墅

skac 發表於 19-3-19 11:16
識人qe 生,又唔係想像中咁好wor. 所以第一胎我選間近d. 生完,覺得ok, 第二胎再返去生。
...

咁我朋友好彩。佢上年qe生話幾好

子爵府

Matyu 發表於 19-3-19 12:15
我都驚自己到時狂叫。我係超級怕痛人。連打針都驚

到時先算啦,而家都預計唔到。果時我心諗住為母則強,為咗bb, 我咩都唔怕,咁就好快捱過咗。你加油

別墅

skac 發表於 19-3-19 14:19
到時先算啦,而家都預計唔到。果時我心諗住為母則強,為咗bb, 我咩都唔怕,咁就好快捱過咗。你加油
...

好叻呀你

大宅

2023年兔年勳章

回覆 Matyu 的帖子

我喺瑪嘉烈生孖胎的。我覺得政府醫院嚟講佢係好好。 我一生完要入ICU,姑娘醫生照顧得我無微不至。ICU 轉去普通病房後雖然服務無咁體貼,但醫護人員都好盡責。我住咗差不多兩個星期出院。

別墅

sakura888 發表於 19-3-20 15:55

我喺瑪嘉烈生孖胎的。我覺得政府醫院嚟講佢係好好。 我一生完要入ICU,姑娘醫生照顧得 ...

做咩事要入icu

大宅

2023年兔年勳章

Matyu 發表於 19-3-21 07:06
做咩事要入icu

妊娠毒血+ 貧血 + 高血壓 + 凝血問題 + 肝酵素偏低。。。 我真係喺鬼門關行返出嚟。。。

別墅

sakura888 發表於 19-3-21 10:26
妊娠毒血+ 貧血 + 高血壓 + 凝血問題 + 肝酵素偏低。。。 我真係喺鬼門關行返出嚟。。。

一切已捱過啦加油呀偉大既媽媽

大宅

2023年兔年勳章

Matyu 發表於 19-3-21 10:58
一切已捱過啦加油呀偉大既媽媽

你都要加油啊!

別墅

sakura888 發表於 19-3-21 10:59
你都要加油啊!

多謝你呀⋯⋯不過我下月先第一次產檢。現家等緊過程有時好驚有事

大宅

如果高齡  加有機會早產(MORE COMPLICATION)會選瑪加烈 OR 屯門處理好D?

複式洋房

高齡亞豬媽 發表於 19-3-17 21:10
我會屯門醫院生,因為住屯門…
唔想生既時候趕頭趕命咁。
(第二胎,怕過程快趕唔切)

me too...我老公都要我去間近嘅醫院

大宅

Matyu 發表於 19-3-17 14:04
有冇係瑪加烈/屯門醫院做緊檢查/生過既媽媽可以分享下佢既好同唔好?

我仲掙紮緊揀邊間醫院。麻煩各位俾下 ...

屯門唔清楚,瑪嘉烈好多實習助產士,分分鐘你係佢第一個接生,不過可以拒絕,但你未必識分,同埋印象中瑪嘉烈好多醫療不幸...唔知係咪風水唔好定制度唔好,屯門就無聽過。

如果揀得係政府生就唔好expect咁多會有好service,
如果到時有咪當bonus

大宅

最近瑪嘉烈生左,產前同生產都係瑪嘉烈,好好彩遇到的醫生同姑娘都好好,只係生產時遇到一位清潔呀姐態度好衰,佢講廣東話有大陸口音,冇愛心。助產士好專業,生產過程不斷鼓勵我!產後我十分成功上奶,瑪嘉烈啲姑娘十分鼓勵媽媽餵母乳,唔識教到你識。

大宅

我生女果時係龍年 超多人生B 但屯門比我感覺很好 我開始大痛後 我郁黎郁去 姑姑都好有耐心同我講 :「我知你好痛 但你郁黎郁去 我查唔到BB心跳 你乖乖唔好郁 我比電話你打比老公傾下計」 到開到4度 要入產房準備生 推過去過程中 我大叫不行了 要生啦~原來突然全開 姑娘都叫我先忍住呀 老公穿緊保護衣 等埋老公黎先開始 所以產房的姑娘比我感覺好好
產後房就差點 因為遇到龍年 太多孕媽媽 我不是住病房的 臨時加床在其他房 床上有血要求換床單 但嬸嬸話 未洗好 只能用床墊 只怪龍年多人生吧 但姑娘 嬸嬸他們都很好

首頁

尾頁

跳至