懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

對bb好,自己好
一定係順產

別墅

我揀順產,如非必要唔會刻意要求係自己身上開刀,仲要切到咁入大約七、八層,我幻想下都怕。同埋自然定律嚟講我地身體構造係真係可以自然產,係會好痛我第一胎1:30am入院,朝早七點開始真係好痛,中午左右生咗,實際爆痛六個鐘左右。我即日晚上已經自己去厠所,第二朝起身洗頭沖涼,下面剪嗰個小小傷口冇乜感覺。

開刀朋友分享,生完之後爆痛起碼一星期(除非你唔餵人奶,咁你可打止痛針食止痛藥,因為餵人奶始終唔好吸收藥物成分),之後持續痛咗大約三個月先開始冇再痛。

純粹個人經歷,希望幫到你。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

cymc1987 發表於 19-3-17 15:17
有冇d順產完會覺得早知揀開刀好?

我第一胎順產,痛到爆,跟住同朋友講一定要開刀生,但而家第二胎都係選順產,因為順產復原真係好快,第二日落到床,聽人講過開刀有排痛

禁止訪問

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 EstrellaDamm 的帖子

你真系好勁,恢復得好快

大宅

如果醫生手勢好,開刀後真係唔痛,同埋康復得好快

我兩胎都係開刀,上奶無問題,傷口唔痛,落得床後行起黎同順產無分別

我(emoji)開刀因為唔想BB有任何風險

別墅

喊包媽媽 發表於 19-3-18 09:40
我開刀既,如果再選亦選開刀,現今社會醫學不同,可以開刀安全D,我個人比較保險,我唔想十月懷胎最尾一刻 ...

我揀開刀原因同你一樣!睇得太多臨尾出事個案。。搞到我好驚!

子爵府

我兩胎都順產,個人認為呢個係人生非常奇妙可貴的體驗,對母親同bb 都好。不過一切聽從醫生建議是最好。

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

兩胎都順產
第三個都會係順產

水晶宮

回覆樓主:

都要睇你年紀,如果後生,開刀好快復原even我直開
但我覺得順產好

別墅

其實我想問下有幾多人係私家而又順產架?
我硬係覺得私家醫生最後都係會叫你開刀....
如果痛完8個鐘仲未生到最後又要開刀 咁係咪一開始就開刀仲好...
因為我第一胎又高0 真係冇咩信心8個鐘生到...
真係好煩惱

大宅

回覆樓主:

順產真係復原快,一個星期後基本上乜都做得,bb出世又有好處,但個過程真係好痛苦,回想下都驚

子爵府

ek0509 發表於 19-3-19 10:45
其實我想問下有幾多人係私家而又順產架?
我硬係覺得私家醫生最後都係會叫你開刀....
如果痛完8個鐘仲未生到 ...

我身邊都唔少人私家順產,私家通常打埋無痛,同埋唔會比你試太耐,覺得唔順利就會轉開刀,但我見身邊私家順產好多都順利呀

大宅

Schung1004 發表於 19-3-19 00:21
如果醫生手勢好,開刀後真係唔痛,同埋康復得好快

我兩胎都係開刀,上奶無問題,傷口唔痛,落得床後行起黎 ...

我同你一樣呀,都係驚生產時有咩事影響bb,所以揀開刀,之前仲驚會好痛,但好彩遇到好醫生,手勢一流,從來無痛過,復完得好快,第二朝落床已可周圍走了,仲可以成日去bb房餵奶。

不過我覺得開刀的話,最好係去私家生揀自己信得過嘅醫生,確保經驗手勢都好。

男爵府

我覺得個個媽媽都係咁生,有咩好怕?所以我都係選擇左順產,第二胎都會順產

大宅

我接受唔到順產唔得果時轉開刀食全餐,我都係揀開刀。

大宅

cymc1987 發表於 19-3-19 12:04
我接受唔到順產唔得果時轉開刀食全餐,我都係揀開刀。

最緊要揀自己覺得安心既生產方式,無論揀順產定開刀都係勇敢媽媽

複式洋房

yukicheung0901 發表於 19-3-17 16:18
我係仁安開刀。完全唔覺得痛。除咗子宮收縮果下會痛,傷口都唔覺得痛。因為我本身38週都未落盆骨,bb個頭 ...

請問你仁安開刀大約幾錢?另外,請問開刀頭一個月係咪坐唔到月住?

大宅

mspeace 發表於 19-3-19 15:02
請問你仁安開刀大約幾錢?另外,請問開刀頭一個月係咪坐唔到月住?

埋單唔洗8萬,我bb仲照咗一日燈。

大宅

mspeace 發表於 19-3-19 15:02

頭一個月唔補得住,其實順産完惡露未清都唔可以補

首頁

尾頁

跳至