親子旅遊

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

shabutaro 發表於 19-3-17 22:01
商業機構滙率, 冇可能跟銀行電滙價相同, 相差幾個 % 好常見, 簽 Visa Master AE ... 都有 1.5~2.5% 額外費 ...

你唔明我講乜?佢唔係匯價問題,係佢會將 pay later mark up 4%

佢匯價貴ok 架,但 pay later 的一天,同一日去訂房去比較,pay later 係會貴4%.

並不是匯價問題,係食水問題

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

因為港元轉美金 再轉日元
朋友有cap晒資料同佢嘈, 成功退到差額

水晶宮

AppleChow 發表於 19-3-17 23:16
請問你是否即早已全數付款,但之後取消再另訂酒店,Agoda會全數退款嗎?
约多久退回户口內?

Agoda 試過取消好多次(係限期內免費取消)用信用卡預付, 都全數退回, 未出過有金額差異問題。我經驗通常1星期內收要。

PS 我用恆生信用卡。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

youhello507 發表於 19-3-18 00:45
你唔明我講乜?佢唔係匯價問題,係佢會將 pay later mark up 4%

佢匯價貴ok 架,但 pay late ...

你意思係大家都係限期內“免費取消”房間。但pay later 與 預付既價格有4%差異?

天空之城, 快樂之地

珍珠宮

TMC3012 發表於 19-3-18 07:57
因為港元轉美金 再轉日元
朋友有cap晒資料同佢嘈, 成功退到差額

借口啫,咁點解同一日 book, 個 rate 又會正常返?

如佢 markup 4%, 根本冇人 book 佢房

珍珠宮

PCCW2319 發表於 19-3-18 08:17
你意思係大家都係限期內“免費取消”房間。但pay later 與 預付既價格有4%差異?
...

冇錯。但係 pay later 係pay later付款當天rate 再 markup 4%

即付就訂果日的 rate, 冇 markup 4%,( 當日都貴4%,有鬼人 用佢lu

水晶宮

youhello507 發表於 19-3-18 08:46
冇錯。但係 pay later 係pay later付款當天rate 再 markup 4%

即付就訂果日的 rate, 冇 markup 4%,( 當日 ...

你所謂mark up 4% 係乜意思。

你意思係1/1/2019訂房(1/3/2019入住), 房價係$100/晚,pay later 。 而你係pay later嗰日(假設25/2/2019) , Agoda 就以當日(25/2/2019)訂房價格/牌價$104黎計算? 而唔係1/1/2019訂房既$100。

如果係咁, 你應該同Agoda爭取退回差額。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

PCCW2319 發表於 19-3-18 08:55

你意思係1/1/2019訂房(1/3/2019入住), 房價係$100/晚,pay later 。 而你係 ...

正是

我當然有追佢,但我不喜歡煩,好得閒咩

我不喜歡呢d 騙徒手法

rate 有上有落我冇所謂,但佢永遠無啦啦貴4% ,即使1% 都唔誠實

wcpcelia    發表於 19-3-18 11:09

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

PCCW2319 發表於 19-3-18 08:55

你意思係1/1/2019訂房(1/3/2019入住), 房價係$100/晚,pay later 。 而你係 ...

仲要係衰到當你book當日rate 係 7 算(日元),但到期付款日係6.7 算,付款日係可以貴過你book當日。

另外我試過未到期打去比錢,佢係做得返當日book既價,但我張信用卡之後被盗用,我覺得佢好可疑。所以依家一定係即pay,唔會揀延遲付款。

大宅

我每次都是到酒店付款,而booking後列印出來的價錢,正是到酒店付款的價錢(如booking的時候是1000yen,那到付時候是扣1000yen),至於匯率則每天不同,計算扣數當天的匯率,而手續費是銀行收的。
反而之前試過立即付款,到取消昤,因匯率不同,而出現付款時1000yen($700),到取消時1000yen($680)。

珍珠宮

babypigpig 發表於 19-3-18 09:43
我每次都是到酒店付款,而booking後列印出來的價錢,正是到酒店付款的價錢(如booking的時候是1000yen,那到 ...

不是每間酒店都有到付的

簽外幣回錢,係會蝕差價的,但有銀行會全數退

水晶宮

yuyu.c 發表於 19-3-18 09:40
仲要係衰到當你book當日rate 係 7 算(日元),但到期付款日係6.7 算,付款日係可以貴過你book當日。

另 ...

我之前都好似聽你講過呢樣野。

所以我唔揀pay later。 我現在都係揀預付或到付(自己搏匯率風險)。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

PCCW2319 發表於 19-3-18 10:05
我之前都好似聽你講過呢樣野。

所以我唔揀pay later。 我現在都係揀預付或到付(自己搏匯率風險)。

我依家都係咁。

水晶宮

yuyu.c 發表於 19-3-18 10:10
我依家都係咁。

我訂左明年農曆新年韓國酒店, 都係到付。希望到時個 exchange rate靚d啦
天空之城, 快樂之地

水晶宮

PCCW2319 發表於 19-3-18 10:21
我訂左明年農曆新年韓國酒店, 都係到付。希望到時個 exchange rate靚d啦
...

我都訂佐京都即pay,不過可取消,遲d再慢慢揀。因早鳥用埋discount code 確係平好多。到付冇得用discount code。

子爵府

回覆 youhello507 的帖子

賣出買入?

子爵府

証明我冇講大話(emoji)hsbc
可能你一樣係因為你個匯率升左好多(emoji)我打去問佢地自己話係取消會收charge

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

youhello507 發表於 19-3-18 08:43
借口啫,咁點解同一日 book, 個 rate 又會正常返?

如佢 markup 4%, 根本冇人 book 佢房

日本計 係好多人中左伏
人地係咁先轉美金計, 有差額真係唔奇

珍珠宮

TMC3012 發表於 19-3-18 11:08
日本計 係好多人中左伏
人地係咁先轉美金計, 有差額真係唔奇

你試下pay now 睇下有冇呢4%

點解我發現呢?

第一次我pay later, 佢扣數有出入,我咪睇下囉

當日,當日,當日,哦,貴咗,係我樣衰,個 rate 升咗,咁算la.

不過,我再當日去 book 房,咦,點解個 rate 同我 pay later 唔同嘅,係正常 rate 啊

adada 有兩個匯價嘅

唔通 usd > eur > jpy> twd > hkg ?

我唔知佢點轉la, 總之大約貴4%

又話 currency 轉多幾次有差價嘅,咁點解會出現兩個 rate

珍珠宮

02413124 發表於 19-3-18 11:01
回覆 youhello507 的帖子

賣出買入?

可以咁理解,因為 visa 通常會收多2% charge

首頁
12345...12

尾頁

跳至