親子旅遊

跳至

首頁
45678...12

尾頁

珍珠宮

cattz288 發表於 19-3-19 09:22
咁既example唔啱喎!因為同日個rate應該係一樣!

係囉,所以pay later 個 rate 是不一樣(的貴)先有呢個post 之嘛

如果 rate 是一樣,認輸la, rate 有升有跌

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

youhello507 發表於 19-3-19 09:24
係囉,所以pay later 個 rate 是不一樣(的貴)先有呢個post 之嘛

如果 rate 是一樣,認輸 ...

pay later會貴係因為currency升左啫!正如之前有jm話佢pay later係平左! 所以揀pay later就有因currency 升跌而房錢不似預期喇
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 19-3-19 09:25
pay later會貴係因為currency升左啫!正如之前有jm話佢pay later係平左! 所以揀pay later就有因currency ...

當然不是,就樓主的case, 短期內點會咁大變動

如果 currency 升咁簡單,就唔會咁多人投訴,匯價會變,大家都明的

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

youhello507 發表於 19-3-19 09:31

如果 currency 升咁簡單,就唔會咁多人投訴,匯價會變,大 ...

我都覺得不是單單currency升跌咁簡單,我18年1月在agoda hold pay later酒店,當時won大約13x,同年12月打上去想提早比錢,won已經跌到14x, 但佢竟然收得比我1月訂時的價格仲貴,問佢,佢又係同樣解釋,話因為我揀左hk$比錢,會轉幾次所以貴左

我今次試左pay later日本酒店,揀用jpy比錢,睇下佢到時點講

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-3-19 09:42
我都覺得不是單單currency升跌咁簡單,我18年1月在agoda hold pay later酒店,當時won大約13x,同年12月打 ...

係呀,真係咁簡單就不會有咁多post 講la

你仲用 pay later

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

youhello507 發表於 19-3-19 09:58

係呀,真係咁簡單就不會有咁多post 講la ...

我12月先去,行程住宿都未定,唔想比咁多錢住嘛!加上agoda又真係比酒店官網平好多,冇辦法下繼續pay later

你估如果訂酒店時唔用港幣,轉用當地貨幣顯示同預訂,係咪真係會如cs所講,轉少一次會冇咁貴?

珍珠宮

訂房時的 rate 係 1.1727, pay later 的 rate 係 1.1775

有 0.4% 的差額

但 adada 的差額係 2670.82/2529.51, 係5.56%!

佢當然退錢俾我啦,明屈

如果 adada 解釋成立,pay now 個rate 都會貴一截的,咁樣,根本冇人會係 adada 訂房la

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-3-19 10:02
我12月先去,行程住宿都未定,唔想比咁多錢住嘛!加上agoda又真係比酒店官網平好多,冇辦法下繼續pay late ...

我估計你用 agoda jp 去訂,佢真係 charge 你 yen 的話,就不會有收多錢情況。

但有另一問題,visa card 的2% 外匯charge

用非當地貨幣,佢就有位去 charge 多你

我記得 adada 的,hkd rate 都不錯,所以,pay now 應該係最好的選擇

珍珠宮

youhello507 發表於 19-3-19 10:14
我估計你用 agoda jp 去訂,佢真係 charge 你 yen 的話,就不會有收多錢情況。

但有另一問題,visa card ...

唉,太複雜

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-3-19 09:42
我都覺得不是單單currency升跌咁簡單,我18年1月在agoda hold pay later酒店,當時won大約13x,同年12月打 ...

你不妨係佢扣數日,試下 check 價。

你就會發覺同一日,佢網上個 rate, 靚過你 pay later 個 rate 大約 4% 以上,等你 report

珍珠宮

youhello507 發表於 19-3-19 10:16

我一直都係用agoda pay later訂酒店,每次都係到期前打上去比錢先,未試過由佢扣錢,上個月一次過比左3單台灣酒店

珍珠宮

youhello507 發表於 19-3-19 10:16

我唯一有一次係17年暑假幫屋企人訂酒店係由得佢扣,要花d時間搵返記錄

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

youhello507 發表於 19-3-19 09:31

如果 currency 升咁簡單,就唔會咁多人投訴,匯價會變,大 ...

原來係咁!我次次最後都搵到平過佢, 結果未試過book過佢房
放下自在

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-3-19 10:33
我一直都係用agoda pay later訂酒店,每次都係到期前打上去比錢先,未試過由佢扣錢,上個月一次過比左3單 ...

點解咁搞笑要打上去要求俾錢先嘅

珍珠宮

cattz288 發表於 19-3-19 10:42
原來係咁!我次次最後都搵到平過佢, 結果未試過book過佢房
...

最近多咗用 adada, 因為用過格價網,或 discount code, 佢都能 offer 比較好我房價

珍珠宮

youhello507 發表於 19-3-19 11:08

我搵返17年的記錄,同一酒店分別訂左2間不同房型,pay later都分別貴左3.6%

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-3-19 10:34
我唯一有一次係17年暑假幫屋企人訂酒店係由得佢扣,要花d時間搵返記錄

del

珍珠宮

youhello507 發表於 19-3-19 11:08

因為可以知道即時扣左幾錢

珍珠宮

Lqueenie 發表於 19-3-19 11:10
我搵返17年的記錄,同一酒店分別訂左2間不同房型,pay later都分別貴左3.6%
...

我相信期內 hkd 升咗,先會貴少咗

你話 adada 呢招屈到幾多人呢

珍珠宮

youhello507 發表於 19-3-19 11:12
我相信期內 hkd 升咗,先會貴少咗

你話 adada 呢招屈到幾多人呢

佢改左政策後我仍然用pay later, 因為我每次都係訂遠期酒店,好彩每次打去佢仍然肯offer返訂房當日價錢比我

首頁
45678...12

尾頁

跳至