自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

伯爵府

yurijm 發表於 19-3-17 19:51
唔係想挑機
但想講幾句忠告

做到換包的話,就開始考慮姐姐仲有幾可信,值唔值得換過個

子爵府

Cherryluilui 發表於 19-3-17 19:27
覺得我cheap請路過, 真心求分享

我姐姐超大食,小數怕長計,本來我食咩姐姐食咩,佢跟我食咗organic 肉兩 ...

咁晚上咪煮兩餐羅,要佔好多時間喎。
送就無所謂,因為佢自己食既野唔同自己口味,佢會煮自己既野
點解要連米都分開食

子爵府

明白樓主!我也有同樣問題!但好難分開用;我都係一齊食平D咋!

wcpcelia    發表於 19-3-18 16:12

伯爵府

Cherryluilui 發表於 19-3-17 20:07
唔怕,姐姐本性唔差,我們關係良好,我寕願佢食飽D好過我限住佢食

咁直接同佢過經濟問題,要分開食物煮食。

子爵府

Cherryluilui 發表於 19-3-17 19:27

我姐姐超大食,小數怕長計,本來我食咩姐姐食咩,佢跟我食咗organic 肉兩 ...

分開煮 水電煤仲金啦!

你想慳 ,可以set餐單比佢,一星期內買啲嘜(佢嗰份),蒸煮咪健康啲,盡量啲餸要佢蒸煮。又慳油又唔洗咁油煙又健康又好味(加啲醬油yim吓就入味了)。蒸完餸啲水烚菜。
我自己叫姐姐係咁做的。
不過我地係一齊食嘅,平貴都係大家一齊食,但我姐姐好識做,佢做咗三年,到而家都係敵不動我不動咁款(即係我地未食或者佢知道貴野,例如:鮑魚、海鮮、燒鵝....或者出街食飯我唔叫佢都唔肯食)我成日話佢「食啦,唔好叫先食」但佢仍然係咁。

珍珠宮

我嗰工人仲要唔貴唔好唔食,原本買比細路食,佢又食咗,即使一碟菜,佢都揀D軟,芯位留比自己,揀完先比我哋,自己要返工,又要佢幫手,都無符,唯有買D平野,一齊食

伯爵府

Suncloud 發表於 19-3-17 21:18
洗潔精,洗衣液, 清潔液個d,限佢一個限期用一支。
我有位姐姐係唔按份量,亂加, 可以一星期用一支。 你 ...

仲有柔順劑、漂白水、地板清液、油鹽糖醋米等通通好快用完,真心唔知佢奌用,唯有提多d又買平d
Praise the Lord!  

大宅

俾food allowance 工人,工人一樣可以趁主人返工嘅時候食屋企嘅食物

大宅

連豉油呢D咁細微的嘢都要分開買,吾知樓主個姐姐係咪每日一枝當水飲?

大宅

好心唔好請!

伯爵府

傻之達人 發表於 19-3-17 22:07
俾food allowance 工人,工人一樣可以趁主人返工嘅時候食屋企嘅食物

係,我同事個姐姐攞food allowance 之後會食屋企嘅食物,賺咗
Praise the Lord!  

珍珠宮

回覆樓主:

如果太過刻意分開買餸, 我怕你真的會弄巧反拙,最後是小朋友受害。 不如安排姐姐買小朋友的食品先, 等佢覺得小朋友吃好些都不是什麼大問題。 若是比佢知你們一家吃好野, 而佢就吃質量差的食物, 心裡一定火好受的。 換成你都會咁!

水晶宮

慳唔到幾多啫?

珍珠宮

激烈的海狗 發表於 19-3-17 21:46

分開煮 水電煤仲金啦!

用蒸餸嘅水淥菜咪如好唔衞生?(我蒸餸要用蒸架)係咪應該掉翻轉?

btw,回樓主,如果分得咁明顯我係姐姐都唔開心又浪費水電煤,不如大家食中價嘢,但叫佢慳水電煤啦(例如儲滿一機衫先洗,煮餸用少啲油,etc)

禁止訪問

伯爵府

Moti 發表於 19-3-17 19:39
樓主應該唔係求分享,係求上報

伯爵府

talktime 發表於 19-3-17 21:54
我嗰工人仲要唔貴唔好唔食,原本買比細路食,佢又食咗,即使一碟菜,佢都揀D軟,芯位留比自己,揀完先比我 ...

珍珠宮

conniemar 發表於 19-3-17 21:02
咁橋我又識得一户人家, 住所謂獨立屋,家有工人司機,佢專响高級會所打包餸尾餸汁俾工人,外出食晚飯要工 ...

好刻薄!

別墅

我用左工人姐姐8年,而家第三個。從來都係我食咩佢食咩,有時weekend 有family gathering,我地會買靚海鮮、大閘蟹、生蠔,全部都預佢一份,係唔會預佢飲酒。我最近轉左早餐飲capsule coffee,我都有叫佢可以自己撳,係佢話佢飲即溶咖啡就得。

男爵府

你分開,姐姐一樣可以偷食。所以無用,一係你自己買料自己煮,確保食材用得其所

聽過有工人係產婦坐月時食哂補品入面d 雞脾

首頁
45678...12

尾頁

跳至