自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018父親節勳章

hokabb 發表於 19-3-19 20:55
我嬲到失眠咗一晚,今日火火地

唔好咁嬲,有時見d留言真係以為我地生活喺二次元唔同平衡空間咁,都唔知係人地思想簡單,定自己複雜。

子爵府

baofankan 發表於 19-3-19 21:29
唔好咁嬲,有時見d留言真係以為我地生活喺二次元唔同平衡空間咁,都唔知係人地思想簡單,定自己複雜。:for ...

冇嬲啦!下午個friend終於whatsapp 覆我,仲承認等佢休息夠,會精精神神咁同我見面
但我冇同佢講知佢上咗電視

子爵府

good_pig 發表於 19-3-19 21:21
唔好火啦,上得新聞就自然有人討論了

今日真係想鬧爆佢哋唔知頭唔知路就亂講,殺人唔使本咩?但依家冇嬲,我只係希望佢同女女平安,睇咗節目佢情緒有啲唔隱,所以擔心佢哋

珍珠宮

呢個post越睇越有趣

大宅

不可奉告 發表於 19-3-19 20:21
JM你都算不幸之中大幸囉, 至少你座屋邨座樓有保安員咁幫你,當你無助時,需要幫忙時,都會幫下你跟鄰居講吓嘢 ...

我又唔覺得自己不幸,只不過唔好彩係撞到個痴缐鄰居。我又無做錯任何野,唔使令到自己唔開心。而家選擇無聲應對,無反應俾佢佢自己會收聲。情況比之前好得多,坦白講佢而家鬧咩我都唔會對號入座。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

goat 發表於 19-3-19 22:02
呢個post越睇越有趣

又要回....笑聲笑聲滿載溫馨

goat    發表於 19-3-19 22:22

公爵府

cy101 發表於 19-3-19 12:53
同邨同對面屋比較, 佢都係要咁堅持, 應該無咩人可以幫到佢!

同意,比我會搬

子爵府

回覆樓主:

搬……先可以解決

子爵府

goat 發表於 19-3-19 22:02
呢個post越睇越有趣

係呀作為食花生嘅人真係幾有趣嘅,但作為事主身邊,你又知唔我哋幾擔心,我雖然唔可以話一路都陪住佢,但都知道佢之前人生條路一點都唔容易,好啦,唸住終於可以安定落嚟,有返個屋企點知又攪到咁。連對佢好重要嘅爸爸都係咁嘅情況冇埋。最後,冇辦法之下搵傳謀幫手,但又要受盡花生友冷嘲熱調,都係嗰向,唔使你可憐,但請你唔好落井下石自以睇通一切。你可能覺得好得意又自以為是嘅幾句說話,分分鍾迫C佢,唔知花生友有冇唸過?
不過咁,你哋可能都係想睇到結局係咁遮,唔係點可以出多一次RIP嘅post攞分,順便顯示自己幾與眾不同幾好人

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小詠 發表於 19-3-19 09:56
有啲人唔知道一句說話可以將一個人從懸崖推出去 - 明, 呢度D人把口唔收, 講D野難聽過粗口, 唔知頭唔知路, ...

完全明白

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

bb710 發表於 19-3-17 20:14
佢意思係話因為冇關心公公,如果有時間關心佢,公公或者唔會跳樓,雖然我覺得有少少牽強,但見到佢的確好大 ...

週圍淋火水好危險,真係應該去青山
我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

小方b 發表於 19-3-19 21:05
其實個女人都有抑鬱!

淨係對住果個癲婆都實抑鬱啦
我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

414928 發表於 19-3-17 21:02
佢意思係因為對面阿婆的咀咒,所以叫佢爸爸唔好時常上來,怕阿婆見佢阿爸會令佢想起死左的老公,從而對爸爸 ...

又唔好咁講。

公開件事,俾大家知道住公屋都可以好危險。

癲婆癲成咁都住公屋,根本成條走廊家家戶戶既生命都受到威脅。

記得上次尖沙咀縱火案,都係精神病患者,佢地真係適合留院療養。

偏偏政府都未正視呢個問題!唔隔離有危險性既精神病患者,市民隨時都會中招
我是一隻喵

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hokabb 發表於 19-3-20 05:54

係呀作為食花生嘅人真係幾有趣嘅,但作為事主身邊,你又知唔 ...

都係果句,你花時間響度唇槍舌劍,不如揾d實際嘢好過

你估只有bk花生,我估佢d街坊仲花生...仲可能當佢面講添,你留返d時間幫佢搬啦...

寶石宮

siumeow 發表於 19-3-20 07:43
又唔好咁講。

公開件事,俾大家知道住公屋都可以好危險。

香港有20% 人有精神問題,困曬佢地去孤島又話唔人道,咁點

子爵府

hokabb 發表於 19-3-19 10:46
其實個阿婆咁癲都係想搬去佢想去嗰條村,房署點解唔叫佢搬返去?反正一日佢唔搬到心目中嘅地方,一日都會 ...

咪係!阿婆搬返去佢想住條村,還左佢心願;對面媽媽囡囡同條行嘅鄰居又可以安落晒!

子爵府

siumeow 發表於 19-3-20 07:28
淨係對住果個癲婆都實抑鬱啦

其實政府係咪都要強制個阿婆去睇心理醫生,社工家訪等等。但我只睇到個議員笑住咁講件事,完全冇乜實際幫助
個阿婆都要求搬去x村,既然房署x村有屋,點解唔比個阿婆,係要比我朋友?我完全懷疑佢哋用心。一個面臨精神崩潰嘅人,喺佢最傷心最迷失嘅時候,仲要提醒佢就算搬咗,都好大機會再見返個阿婆嫁,因為呢個阿婆好大機會搬返同一條村,然後,佢哋問間屋要唔要?

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

good_pig 發表於 19-3-20 08:03
香港有20% 人有精神問題,困曬佢地去孤島又話唔人道,咁點

首先處理對其他人有危險性/攻擊性果d,其次有自殺傾向。

我相信唔係個個有精神問題既人,都會對其他人構成危險既~

好似我咁,都好似有鬱躁症,叫女做功課食飯時狂躁,半夜擔心佢時抑鬱。

我最多只會關埋門 c6, 出街同返工時唔會病發
我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

hokabb 發表於 19-3-20 08:14
其實政府係咪都要強制個阿婆去睇心理醫生,社工家訪等等。但我只睇到個議員笑住咁講件事,完全冇乜實際幫 ...

下,乜咁玩野

本來覺得搞緊白事先黎話俾佢搬,都已經夠衰
我是一隻喵

子爵府

good_pig 發表於 19-3-20 08:02
都係果句,你花時間響度唇槍舌劍,不如揾d實際嘢好過

你估只有bk花生,我估佢d街坊仲花生...仲可能當佢面 ...

我花幾多時間做啲乜唔需要同你or花生友交代,實際做咗啲乜做加唔需要講。只係頂唔順啲人以為隔住個mon就亂吠,自以為好風趣笑聲笑聲滿載溫馨,Haha好風趣幽默呀

首頁

尾頁

跳至