夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

拍拖6年。臨結婚男朋友媽媽係台灣中左風,佢返左台灣照顧媽媽。佢係80歲嚴重中風 而家醒左但講唔到野 又郁唔到。佢地接左返屋企照顧。

尋晚我地討論結婚 佢問我仲想唔想結婚。佢分析而家既情況我知 今年照結婚但唔可以一起係香港生活住。因為屋企出咁大件事好需要佢。佢想繼續結婚 但怕我會後悔

我唔知點算。。。大家係我會點做?

珍珠宮

回覆 d_yeong 的帖子

梗係吾結婚啦!自己搵自己苯, 台灣人嫁吾過, 一陣叫你去照顧佢亞媽就慘喇,嫁左包你後悔

大宅

d_yeong 發表於 19-3-17 23:18
拍拖6年。臨結婚男朋友媽媽係台灣中左風,佢返左台灣照顧媽媽。佢係80歲嚴重中風 而家醒左但講唔到野 又郁 ...

我覺得咁要睇下你有幾愛你男朋友,他媽媽中咗風,你地結婚,那你都有責任照顧好99,但你地因爲呢件事唔結婚,可能你男朋友個心已經有條刺係度!

子爵府

anna59 發表於 19-3-17 23:38

梗係吾結婚啦!自己搵自己苯, 台灣人嫁吾過, 一陣叫你去照顧佢亞媽就慘喇,嫁左包你 ...

我係獨女 佢知我唔到最後一步唔會去台灣住。同埋香港人工唔低 個邊搵唔工 我們約好係香港搵錢 老左去台灣退休

子爵府

Yusum 發表於 19-3-17 23:39
我覺得咁要睇下你有幾愛你男朋友,他媽媽中咗風,你地結婚,那你都有責任照顧好99,但你地因爲呢件事唔結 ...

佢俾我決定 佢話佢唔可以掉低屋企唔理 但同我咁多年 佢諗來諗去 解決唔到 決定同我傾。當刻我係話照結婚 佢繼續留低照顧佢阿媽 見步行步既。決定等佢阿媽返屋企後再決定幾時結婚。但佢阿媽生存意志好強 萬一到過左幾年都仲係咁既狀況 點算好??
我知我自私。。。。但人總要好同壞都諗下

珍珠宮

你未由得佢返台灣囉!咁你有冇咁偉大照顧佢亞媽先? 長期病患吾係講少, 日子耐左, 你會覺得佢亞媽系你嘅包伏

男爵府

我覺得結婚可以延期姐,一切等佢settle down晒先再決定,依家無論點揀都好似對大家唔公平!

珍珠宮

減齡達人勳章

唔好講結唔結婚住。就你男友留台灣照顧媽媽,但你留香港,你覺得可唔可以維繫到感情先?到時你會唔會怨你男友冇時間理你!你要明白照顧一個病人,尢其中風,分分鐘係24小時stand by .

如果結婚,就真係要諗淸楚,要放棄香港一切,移民到台灣,兩夫妻如要分開住(一個香港、一個台灣),不如唔好結

瑪瑙宮

好明白放唔低呀媽, 如果結婚, 你都無可能唔過台灣, 佢又顧屋企又要搵工, 點有時間顧埋你.

好現實, 我見好多老人中風可以擺好耐, 佢地係接番屋企, 咁會唔會遲下送老人院? 如果唔會, 你又要 plan 搵工, 又要 plan 幾時要小朋友, 又要適應新環境, 如果佢地番工, 你無野做, 照顧任務就自然落左你度, 兼埋家務買餸煮飯, 照顧全癱病人唔係簡單架, 沖涼洗頭換片抺 pat 餵食餵葯覆診,

你又無人無物响果邊, 你係獨女, 父母响尼邊只有互相照顧, 你無暇再顧埋佢地, 但六年情又不捨, 我都無意見比到.

子爵府

Nancy20090615 發表於 19-3-18 01:18
好明白放唔低呀媽, 如果結婚, 你都無可能唔過台灣, 佢又顧屋企又要搵工, 點有時間顧埋你.

好現實, 我見好 ...

中左風呢半年就係係老人院 佢家姐辭左職打算自己照顧 所以接返屋企。佢話佢唔可以假設佢阿媽兩年後走 所以佢都好兩難 佢知我係個邊搵唔到呢個人工 佢話佢想唔想我放棄呢份工 佢話如果見步行步 怕我會委屈。佢就將所有野講我知 大家研究下大家既想法同接受既程度。佢知我有人追 佢話如果我要走 佢唔會怪我 佢話佢明既 其實我斬釘截鐵講明唔鍾意個個人 我唔會走。呢個婚我唔結我覺得日後會後悔 但萬一佢阿媽返屋企越來越好 但又未到可以自理 (我唔覺得會有可以自理既一日)所以越諗就越煩惱。

子爵府

d_yeong 發表於 19-3-18 08:29
中左風呢半年就係係老人院 佢家姐辭左職打算自己照顧 所以接返屋企。佢話佢唔可以假設佢阿媽兩年後走 所以 ...

結婚推後, 請人照顧佢老媽, 二人在香港搵錢(香港人工搵錢, 請台灣人照顧), 咁才化算. 一切穩定, 先結(最多多一點去探她).

唔好為了婚禮的損失而夾硬結, 反正男方媽咪都行唔到婚禮.

男爵府

咁佢自己都打算放棄香港嘅嘢返台灣先?有家姐全職照顧佢都會陪伴在側?

子爵府

cometingliu 發表於 19-3-18 09:07
咁佢自己都打算放棄香港嘅嘢返台灣先?有家姐全職照顧佢都會陪伴在側?
...

佢一直係台灣既 我們long d 舊年來左香港 佢覺得阿媽大家都有份 唔可以就咁掉俾兄弟姊妹 同埋兄弟姊妹除左一個家姐同一個阿哥 其他人已經無理。佢話可能遲下阿哥家姐開綠燈唔駛佢留低 但目前好多uncertainty佢唔可以一走了之 我地有諗過俾錢請人照顧 佢家姐唔肯 話唔抵 其實我地既意思係佢家姐繼續照顧 我們另外再請人幫手replace男朋友個份 我明既 外人始終唔同 但長期照顧呢個關口 我諗佢阿哥家姐都唔會輕易放走佢 畢竟佢任勞任怨。。。

子爵府

PTMCYS 發表於 19-3-18 08:53
結婚推後, 請人照顧佢老媽, 二人在香港搵錢(香港人工搵錢, 請台灣人照顧), 咁才化算. 一切穩定, 先結(最多 ...

而家等佢阿媽返屋企睇下情況如何再決定。。。

翡翠宮

d_yeong 發表於 19-3-18 09:17
佢一直係台灣既 我們long d 舊年來左香港 佢覺得阿媽大家都有份 唔可以就咁掉俾兄弟姊妹 同埋兄弟姊妹除左 ...

佢本身無一份FT工係香港,的確好難用藉口吾係台灣照顧
婚無謂急住結

伯爵府

我就唔會嫁啦!嫁左實後悔,情願單身或搵個新既,都唔想有餘生都有負擔。

子爵府

mini1204 發表於 19-3-18 09:29
佢本身無一份FT工係香港,的確好難用藉口吾係台灣照顧
婚無謂急住結

因為我身體有少少事 要做手術。同埋我們想結完婚 做完手術 過下二人世界就生仔~ 我就快30中我怕遲左生唔出。。。佢就話唔一定要生既 順其自然唔好有壓力。

翡翠宮

d_yeong 發表於 19-3-18 09:36
因為我身體有少少事 要做手術。同埋我們想結完婚 做完手術 過下二人世界就生仔~ 我就快30中我怕遲左生唔 ...

咁無辦法
如果你堅想結,咪註冊囉,乜都吾搞
你諗清楚先好

瑪瑙宮

d_yeong 發表於 19-3-18 09:36
因為我身體有少少事 要做手術。同埋我們想結完婚 做完手術 過下二人世界就生仔~ 我就快30中我怕遲左生唔 ...

老實, 你嫁過去有乜幸福可言, 佢父母有事都有三个人睇住, 你父母呢? 你有無諗過?

但其實你對答都係會嫁, 咁咪照嫁.

子爵府

d_yeong 發表於 19-3-18 09:18
而家等佢阿媽返屋企睇下情況如何再決定。。。

老實講, 有時不得不向現實諗.

如果他沒有專業的技能, 在台灣都是打普通的工種/文職等, 在香港就算可以工作, 競爭性應該不夠.

如果他家境亦是普通, 你們的難度, 會比嫁香港人, 高很多.

台灣人的節湊一般比較慢, 在處理事情上, 一般會比香港人悠然, 妳會比較辛苦的一個.

當然最清楚的是你, 希望你選擇正確.

首頁

尾頁

跳至