夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

d_yeong 發表於 19-3-17 23:18
拍拖6年。臨結婚男朋友媽媽係台灣中左風,佢返左台灣照顧媽媽。佢係80歲嚴重中風 而家醒左但講唔到野 又郁 ...

你其實都有答案啦!
你唔會過台灣。 咁已經好肯定好難再一齊啦!
重有呢啲病邊有得話幾年死。 一拖拖個10幾20萬都重得。
咁你有無咁偉大一嫁入去就要幫手照顧佢媽( 身體力行+ 金錢上都要)
你唔好為結婚而結婚啦!
話見步行步窩! 到頭來要離咪重衰。
唔好結住啦
一係就等佢返左去台灣, 無見面過一年半載可能你話分手

子爵府

d_yeong 發表於 19-3-18 09:36
因為我身體有少少事 要做手術。同埋我們想結完婚 做完手術 過下二人世界就生仔~ 我就快30中我怕遲左生唔 ...

我家姐曾跟台灣人拍拖, 有親戚亦嫁了台灣人.

家姐事件 : 好彩分了手. 說的不現實, 亦看不出做了些什麼出來, 太依賴我家姐, 台灣人可能說話文藝故討好吧, 外表很差, 不知為何家姐會跟他拍拖.......全家都不喜歡, 當然我們尊重她. 分了手, 現在嫁了香港人, 起碼可以經常跟老家團聚, 有咩事家人在旁都可以支持和交流, 開開心心.

親戚事件 : 嫁了去台灣生活, 開過小店, 生了小孩, 最後都回香港給小孩上學, 男方較被動/依賴, 但男方都算OK 和乖, 但始終競爭力不夠, 做女仔的較辛苦.

子爵府

畀面勳章

我阿嫲當年中風,唔郁得,講唔到,食流質,十年後先去。。
要視乎你男朋友夠唔夠硬淨,台灣離香港咁近,每星期飛一次過去都可以啦。。阿媽唔會唔理,但應該要取一個平衡點,顧下你感受。。只諗到自己的需要,要去你選擇,我感到佢其實唔係真係咁愛你。。

男爵府

BK Milk勳章

重有話生仔。 其實係妳想生而唔係你男朋友。
你唔好駁我話佢都想, 咁係妳想要多佢好多好多。 生仔不摟都係媽媽照護多。 男人真係識搵錢已經好好多。
重有妳唔好攞佢爸出來, 你想生就生。 唔好攞人地亞爸做藉口。 唔好張來話我都係為左你, 為左你亞爸!
而家科技生到45 都重可以生。

重有你個男朋友都唔係好架啦! 真心愛妳就應該同妳分開!
佢自己都係自私先比返個波妳揀。
好人佢做。

你不如問下妳父母啦!
咁多JM 講妳都未必聽得落去。
聽聽父母意見啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

咁啱,真定假?你咪過去台灣探下未來99.

大宅

其實我又覺得你男友係好男仔,佢不會就咁掉低阿媽比家姐,亦將成件事講比你知,等大家可以傾。

不如同男友商量下遲啲再結婚啦,始終剛結婚就分開兩地唔係咁好,同埋比多啲時間去觀察下件事對你地既關係有無咩影響。又或者叫男友再同家人商量下,婚後佢都係在香港工作,香港既發展機會始終多啲,賺既錢又多啲,而佢就密啲返台灣探佢媽媽。在香港搵份5 day 工作,星期五晚飛,星期日返香港,其實好方便,機票亦不太貴。一個月返一次咁,可以嗎?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

有人共到患難共唔到富貴 ,
有人共到富貴共唔到患難

呀媽大家都有份下一齊照顧好正常 唔係掉低錢就可以乜都唔理 唔係有兄弟姐妹就可以交哂個波比佢地
你男友其實都係好仔 佢都知道佢有責任要照顧自己個呀媽
未結婚大家都有選擇既權利
你係獨女 你要照顧你家人好正常 想走好正常 始終大家都未結婚 調轉角色 今日出事既係你家 你又點揀

如果不能一齊 分手也是好的
個選擇權係你到 因為佢跟本無得選擇
你可能選擇去定唔去

我老公個媽中左風 二年後就走左 但都有人中左風可以活好耐

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

有人共到患難共唔到富貴 ,
有人共到富貴共唔到患難

呀媽大家都有份下一齊照顧好正常 唔係掉低錢就可以乜都唔理 唔係有兄弟姐妹就可以交哂個波比佢地
你男友其實都係好仔 佢都知道佢有責任要照顧自己個呀媽
未結婚大家都有選擇既權利
你係獨女 你要照顧你家人好正常 想走好正常 始終大家都未結婚 調轉角色 今日出事既係你家 你又點揀

如果不能一齊 分手也是好的
個選擇權係你到 因為佢跟本無得選擇
你可能選擇去定唔去

我老公個媽中左風 二年後就走左 但都有人中左風可以活好耐

伯爵府

靜觀其變
過好,每一天!

珍珠宮

你現在一定好愛佢, 一定要結婚, 但是現實系會磨你地之間既愛, 希望你唸清楚, 中風病人根本唔適合帶番屋企照顧, 同埋, 台灣人覺得, 你嫁得入去佢地門, 就要照顧99, 到時你去到, 又無工做, 無能力, 點走, 好多男人一結左婚即刻變面, 根本, 個病人一日向度, 你地好難行落去

男爵府

我嘅諗法同大部分的jm不同。

首先,你男友有幾愛你,你有幾愛佢?你係咪純粹因為年紀而好心急想快D結婚生仔?你有冇同父母傾過,佢地有乜意見?你個人獨唔獨立,心理質素強唔強大?

如果係我,我又諗吓我而家嘅老公⋯⋯ 如果代入你個case,佢想結的話,我係一定會嫁的。唔係因為要結而結,而係我老公好愛錫我,失去佢會係我一生極大遺憾。老公錫父母天經地義,我願意同佢一齊承擔佢嘅困難。唔係偉大,係簡單嘅互相扶持,喺佢困難嘅時候,俾佢知我唔係嗰種各自飛嘅女人。

但你要有心理準備,你可能而家覺得ok,但到時情況會俾你想像難過一百倍,所以你一定要好獨立和強大先得

珍珠宮

總之, 現實系會磨滅大家既愛, 去到咁遠, 叫天唔應, 叫地唔聞, 直情聞者心酸

男爵府

未發喜帖就hold住先,睇定d。

大宅

d_yeong 發表於 19-3-18 09:36
因為我身體有少少事 要做手術。同埋我們想結完婚 做完手術 過下二人世界就生仔~ 我就快30中我怕遲左生唔 ...

其實你知唔知未生小朋友前,覺得兩夫妻有個小朋友是多麼美好嘅事!
到你生個小朋友出來,問題永遠沒完沒了,同老公嘅感情也會因為小朋友而動搖!
還有,現在已經不是古代,你講到話絕後,為咁樣而生仔,好無意義的!
其實生小朋友,在我角度,唔會因為年齡同要傳宗接代而生的!生小朋友係因為一對夫妻彼此嘅愛而生,同大家一同參與見證到一個生命的成長,係一件有意義的事!
生小朋友並不是你所想而生!做媽媽絕對不容易,再加上你結婚後有個中風99,你如果同台灣男人結婚生埋小朋友,你只會將自己推入深淵,你真係要唸清楚先好!

男爵府

分手啦。結咗婚佢預你幫手照顧佢阿媽㗎咋!你自問可否咁偉大?

男爵府

oayfeefee 發表於 19-3-18 12:15
其實我又覺得你男友係好男仔,佢不會就咁掉低阿媽比家姐,亦將成件事講比你知,等大家可以傾。

不如同男友 ...

我都有同感,呢個男仔性格好好,我係你就吾結,keep住兩邊飛啦!

子爵府

樓主可能因為30中而急結婚急生仔。既然事情剛有轉變,不如hold 住先,睇吓事實會點發展先啦。可能你男友遲吓決定唔會再返香港,你冷靜諗完自己過台灣生活也是不可能,咁答案都已有定案。冷靜吓先啦。

民房

回覆樓主:

下,唔好咁啦,人地阿媽有事就推後,因為怕人地阿媽會拖累。咁個個係佢阿媽, 又咁老。
我覺得佢而家需要你既支持係佢身邊。而唔係你有事,我走先囉。
等佢阿媽搵定少少再結,但係要比個限期 好似1-2年時間。

首頁

尾頁

跳至