夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

同我老公關係平時其實好好 結左婚3年幾 有個仔.都有傾有講。但有時傾計去到某d位 會演變左辯論比賽咁 其實大家各自有意見唔出奇架 但係佢就覺得要跟返佢個套為之岩 唔聽佢呢就為之駁咀。大佬 同你一齊姐 做咩要強逼人地思想都要洗埋腦姐.次次覺得對方要氹返佢 我真係好攰呀 都吾識企係人地既立場諗野 顧住自己就得..唉 自己永遠是對的.平日對住佢不滿 我都只會黑面態度唔好.未至於爆佢seed 咁吾開心呢d人之常情 好似對住一定要笑騎騎好開心先叫正常咁 好似一有情緒影響到佢就吾得咁。邊個搞到我吾開心先依家:(
好似所有野都係我錯咁 。可吾可以揾不次氹下我開心 了解我心諗乜野

大宅

michellebbb 發表於 19-3-18 02:48
同我老公關係平時其實好好 結左婚3年幾 有個仔.都有傾有講。但有時傾計去到某d位 會演變左辯論比賽咁 其實 ...

平時湊仔攰都冇乜點呻 湊埋佢都算
又吾知自己乜都吾點幫手 又要人地叫先肯郁 主動幫下手攞左佢條命咁既?唔識體諒下人架咩 有時下下要叫先做就冇癮啦 係想佢發自內心想幫手果隻 永遠都吾明;仲話一定要叫 唔係吾知要幫。其實講到尾都係冇心姐 唉:( 算喇 你冇心既我自己做反
返工大哂咩?到最後都係自己死撐慢慢淡忘件事。。有d野改變吾到既 依家大住個肚唔見得有d乜野女皇既享受 只有做工人既感受多d:(

大宅

其實一凹一凸的關係都不是最大問題,最大問題是老馮要就哂其中方的思維,才是最消磨意志。

老實講,做得夫妻相信唔多唔少都會清楚對方思維去到邊的,但如果對方從來只抱住知道就算,自己的世界觀依舊的話。結果經常被打壓及無視意見的一方就只會選擇避得就避,你想點就點的態度。 最終會否影响夫妻關係,大家心裡有數吧~

伯爵府

其實一凹一凸的關係都不是最大問題,最大問題是老馮要就哂其中方的思維,才是最消磨意志。
認同,
所以我好認同,同居幾年先結婚生仔。

過好,每一天!

瑪瑙宮

唔覺得你地係一凹一凸. 根本佢係一言堂, 大老爺.

男爵府

BK Milk勳章

你叫佢肯做就得啦! 你想佢自己做呢個心態要改呀!
有的人真係唔知要幫手架嘛! 無心架窩。
我自己就係的咁樣的人。
我老公叫我, 我好肯做架!
唔叫我, 我以爲佢搞得掂架嘛

男爵府

回覆樓主:

你可出聲點佢做野: 老公, 可唔可以幫手整乜乜, 老公, 可唔可以幫手整物物。同啲男人相處, 你既要求要降到好底, 就算明知你口喝, 你唔叫佢佢都唔會倒杯水比你架。
男人就係咁白痴既生物。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

同我老公關係平時其實好好 結左婚3年幾 有個仔.都有傾有講。但有時傾計去到某d位 會演變左辯論比賽咁 其實 ...
你地磨合期,仲未過

別墅

中哂我心聲

大宅

完全明白的。這種生活會令人老得特別快。夫婦的生活不是一凹一凸。 而是2個齒輪有些事一個凹一個凸。另外一些事就另一個凸一個凹。 才可以暢快運行。不過好多感情出現問題的都是其中一方總是覺得自己處於弱方長期要就另一方而做成。趁大家仲可以傾到2句就好探討下。 不然去到都唔想同佢講的時候。挨着的婚姻仲累。

民房

回覆 michellebbb 的帖子

我本身都好大女人,所以初拍拖時,三日唔埋兩日就同佢鬧交,但日子耐左,我明白火星撞地球係無用,所以我自己先改,降低自己抬高佢,咩都問佢意見,我表達自己意見後佢唔同意,我就會跟佢意思做。成果好的話我就明白原來佢個方法都得喎,自己就會變得客觀d同彈性d;如果衰左就唔關我事,佢就會明佢自己方法唔work,佢衰得多就會知道有時自己都會錯。兼且問得多,佢都覺煩,會叫我自己決定。所以依家結左婚幾年都無咩再嘈。其實做小女人好幸福,煩少好多。

伯爵府

一凹一凸的關係好正常,兩個都同一方向反而出問題,但一凹一凸要因應環境或事情互換身分,亦即係互動,我相信咁樣反而會建立更好關係

大宅

double_M 發表於 19-3-30 15:57
回覆 michellebbb 的帖子

好欣賞你的策略,以退為進,既不影响關係又可令對方乖乖地由你揸fit, 高招!

民房

pkbkek 發表於 19-3-30 22:31
好欣賞你的策略,以退為進,既不影响關係又可令對方乖乖地由你揸fit, 高招!
...

都唔係一下子成功,我都用左一段時間改變自己,再用幾倍時間令佢領悟,前後都幾年啦。

大宅

double_M 發表於 19-3-30 23:06
都唔係一下子成功,我都用左一段時間改變自己,再用幾倍時間令佢領誤,前後都幾年啦。
...

所以要好有 EQ 的人才可以做得出,否則早就爆了

民房

pkbkek 發表於 19-3-30 23:11
所以要好有 EQ 的人才可以做得出,否則早就爆了

我本來EQ好低,對住個同我一樣低EQ老公,逼住變高咋。其實我間中都會忍唔住逼爆,但如果我有份爆,等大家冷靜d時我就一定會先道歉,令佢都心軟道歉,然後大家誠心去傾。

大宅

double_M 發表於 19-3-31 00:13

我本來EQ好低,對住個同我一樣低EQ老公,逼住變高咋。其 ...

起碼你都願意先行一步,肯道歉。
有些人的性格,死都唔肯講聲對唔住的。

民房

pkbkek 發表於 19-3-31 00:25
起碼你都願意先行一步,肯道歉。
有些人的性格,死都唔肯講聲對唔住的。
...

我成日同自己講:我盡力改好自己,做好自己,起碼對得住自己,將來婚姻有咩變化都問心無悸

首頁

尾頁

跳至