自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Ol0314 發表於 19-3-19 10:33
唔係呀 話係外國貨
佢地都會話唔出現問題
點買國貨?

通訊部份咪國貨

珍珠宮

lyh80115 發表於 19-3-18 23:55

所以我覺得港鐵醒呀,搵鬼佬公司搞,衰咗都唔會俾人剷上天 ...

港鐵醒到爆 琴日一知港鐵因爲試新訊號系統撞車, 啲人即刻對港鐵同阿爺喊打喊殺, 幾舖齊發,要鬧人要追究要嚴查,短時間鬧咗幾咗幾頁後,知道係國際大公司涉事, 即刻熄晒怒火,全日得返呢個舖仲浮出嚟,但去到第二日都只去到5頁。 可見港鐵新訊號系統撞車嚴重性遠低過流浪地球嚟香港上映,大媽喺街頭唱歌跳舞 呢兩樣至少幾日幾舖齊發,閒閒地有一百幾十頁口誅筆伐,久唔久就有人繼續開新舖繼續喊打喊殺

珍珠宮

Ytteb 發表於 19-3-19 10:34
套通訊系統華為既

請問係邊度報導過今次承辦港鐵新訊號系統既法國加拿大合營公司用咗華為,我見毒果報導話加拿大方面認咗, 仲有舊年新加坡撞車都係加拿大公司嗰邊既責任。 可否post出嚟俾大家了解多啲?

子爵府

SillyU 發表於 19-3-18 21:02
你突破盲腸

所以有些人好失望,來路貨出事,沒得瀨落大陸度做文章

子爵府

RelaxHippo 發表於 19-3-19 10:49

請問係邊度報導過今次承辦港鐵新訊號系統既法國加拿大合 ...

請問咩係毒果報導

我話通訊系統係華為
但無話過問題主因係華為

水晶宮

通訊部份咪國貨

如果係國產,點解國內冇呢啲事件發生呢?

子爵府

ddkaka 發表於 19-3-19 10:58

全球化下,
一件產品好難係某國全部獨自生產
iPhone又好。高鐵都好,都如是。

至於國內無呢d事件發生,唔知你講係邊類事件

子爵府

沒可能既....唔係話現在全世界D產品都有中國製造的影子嗎﹖整個system/hardware/software沒可能沒有一樣是中國製的.....一定是中國製的東西影響導致今次的意外,那怕個扶手柄係中國製都肯定關佢事...

珍珠宮

Ytteb 發表於 19-3-19 10:57
請問咩係毒果報導

我話通訊系統係華為

咁係邊度講咗法國加拿大合營公司用咗華為訊號? 我睇報導都係講套訊號系統軟件係加拿大公司既,連傳媒都仲未指出法國公司partner 喺今次事件有咩問題。

我係睇呢度報導講既,一切有根有據。

https://hk.news.appledaily.com/breaking/realtime/article/20190318/59381149

法國加拿大都係5眼聯盟,大家都聽美國忠告唔用華為,點解加拿大公司套軟件會用華為? 我想睇下有關報導,了解下。

子爵府

2011 溫州高鐵相撞
2005 日本JR出軌

唔知係咪另一類

子爵府

RelaxHippo 發表於 19-3-19 11:13
咁係邊度講咗法國加拿大合營公司用咗華為訊號? 我睇報導都係講套訊號系統軟件係加拿大公司既,連傳媒都 ...

你提既五眼聯盟對華為係今年既事
套系統係一早做左

你有跟據
但時間個邏輯度錯左

大宅

SillyU 發表於 19-3-18 22:11
更新系統,乜唔係因為要加密班次咩?原來阿爺想地鐵班次密啲,明白明白

...

仲有加密班次係同單程證150有關❨你自己search 下個post❩

珍珠宮

Ytteb 發表於 19-3-19 11:17

你提既五眼聯盟對華為係今年既事

咁我都想睇相關報導,麻煩post出嚟俾大家了解下

水晶宮

Ytteb 發表於 19-3-19 11:15
2011 溫州高鐵相撞
2005 日本JR出軌

攞成十年前嘅事故同宜家比較都唔公平,你估人地冇進步,再講睇番百分比,大陸鐵路網絡大香港好多好多部,都係搵到十年前嘅一單事故,唔啱數囉

子爵府

ddkaka 發表於 19-3-19 11:26
攞成十年前嘅事故同宜家比較都唔公平,你估人地冇進步,再講睇番百分比,大陸鐵路網絡大香港好多好多部, ...

百份比? 點比,
比長度,定比班次密度?
8 年前就話成10 年前唔好提。
我搵左一單,你就話我搵到一單事故

難度你講法公平?

其實你不如睇清楚,本身我都無提大陸事故,唔駛咁敏感。只係上面有人直接同我講大陸無出過事,我先回應國內有溫州追撞。我只係回應有,無諗住搵好多單出黎。我就係怕有人敏感,特登寫多單日本了。

你真係啱數?

水晶宮

Ytteb 發表於 19-3-19 11:31

百份比? 點比,

我表達得唔好,我意思係講近年,8年前科技同近年科技都差好遠,用番近年嘅事故嚟比會公平啲,至於百份比其實好簡單,大陸鐵路網絡大香港n部,呢幾年都冇發生事故,話系統係因國產而出事咪唔合理囉,唔知你明唔明

子爵府

ddkaka 發表於 19-3-19 11:46
我表達得唔好,我意思係講近年,8年前科技同近年科技都差好遠,用番近年嘅事故嚟比會公平啲,至於百份比其 ...

你可能唔明,班次密度 都係一個重要因素
香港地鐵班次密度,令到 cabin / rail ratio 係好高。所以測試,都係用緊日常情況去試。

打個比喻,如果我同你講,北極咁大,交通事故都少過香港,你都會覺得個比較唔合理。

同埋最重要。我提溫州高鐵追撞,係因為有人同我講大陸無意外,我先答,根本唔係我主動提既

禁止訪問

公爵府

通訊部份咪國貨

而家確認係華為系統出錯嗎?
再者 身為project man 你的sub con 有問題
你做project man 無去做QC 呀咩?
可能到時候 話 個cable 條膠係made in China
都會話因國貨而有問題

唔係話國貨好或唔好 對事唔對國
好多國家之前夠有火車出軌啦
而家係咪揾出 有任何配件係國貨
唔理三七廿一都懶左先?
咁係做investigation 的態度嗎?

大宅

高鐵咪出過事,仲唔調查就那那臨通返車,死者家屬鬧爆,太記得呢單新聞

首頁

尾頁

跳至