論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

1010k 發表於 19-3-20 10:30
佢有追我4次呀.
我早幾日都坦白說:唔鐘意你講大話屈我冇買.
你要飲自己買啦.

菲好多都係咁架, 老馮的, 好似你欠左佢咁。
咁囉, 佢咁想要多啲 coffee, 你咪順便 lecture 下佢做野方便邊邊啲地方要改善, bullet point 咁寫埋比佢, 改善到就增加 coffee 供應...

佢唔肯, 你咪話你呢個 employee 都無 result 比老闆睇到, 仲好意思要呢樣要果樣?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

1010k 發表於 19-3-20 10:54
我... 唔敢.

Agency fee 好貴.. 一個月貨仔又 $一萬
明扭你之馬。 應該你以前個見鬼話比佢知可以扭你。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-3-20 11:36
明扭你之馬。 應該你以前個見鬼話比佢知可以扭你。

沒完沒了

大宅

回覆 LittleCS 的帖子

是否以後你不再提供早餐給工人?工人自己俾錢買早餐?

子爵府

LittleCS 發表於 19-3-20 10:36
印印唔食豬,所以多數去印尼鋪買嘢食

我d 印姐,個個都食早餐喎!

麵包一樣,我唔使佢搞其它複雜嘢,又唔使佢幫我整,

因我都係麵包,加 lemon tea

大宅

fantasysky 發表於 19-3-20 13:33
回覆 LittleCS 的帖子

是否以後你不再提供早餐給工人?工人自己俾錢買早餐? ...

係。不過喱位公主做咗5個月就借財仔走咗啦。

我向來本住我地食咩,工人都一樣嘅做法。
如果只食佢覺得好嘅嘢,我好難預。

大宅

細姐姐 發表於 19-3-20 13:42
我d 印姐,個個都食早餐喎!

麵包一樣,我唔使佢搞其它複雜嘢,又唔使佢幫我整,

所以我都請到怕,3個得一個似係人,有啲人性嘅。

其他兩個,一個做咗5個月借財仔走人,一個扮傻話之你死。完約就算啦

複式洋房

1010k 發表於 19-3-20 10:54
我... 唔敢.

Agency fee 好貴.. 一個月貨仔又 $一萬

其實佢態度有問題啊,早一點糾正姐姐錯誤的想法会好少少

子爵府

1010k 發表於 19-3-18 13:08

冇啦,佢話飲平價咖啡自己會嘔、會頭暈.

依? 我以前個工人又係咁喎! 係米同一個人? 40幾歲長頭髮既?

男爵府

smallb2011 發表於 19-3-20 15:31
依? 我以前個工人又係咁喎! 係米同一個人? 40幾歲長頭髮既?

我個才29

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

geisito 發表於 19-3-19 19:57
嘿,我而家件極品,一到步笑住問要咖啡,我話唔包,佢竟厚面皮到答話佢唔知有啲咁嘅事,以前僱主俾。我話睇 ...

請新人又要使多萬幾.不過佢唔係差到甘都唔會行呢一步,你個工人做左幾耐你先頂唔住?

大宅

kit2004 發表於 19-3-20 15:51
請新人又要使多萬幾.不過佢唔係差到甘都唔會行呢一步,你個工人做左幾耐你先頂唔住?

可以參考我之前嘅post, 38歲惡菲就係佢喇。
第一日返工已經叫我炒佢,又要求每日俾錢佢買早餐+午餐,講明話食開麥記做lunch,改唔到喎(但係我見工時有講明兩個仔分上下午,係會困身啲,冇得自己落街放lunch),清潔唔做,黎左4個月都唔知抹左幾多次塵。久唔久就撩交嗌,借機發癲,試過叫佢每次接完放學返黎,要將件校褸反返好先掛衣架,佢就痴左線咁尖叫「What? why not you fire me?」開口埋口都係咁問,人都癲。洗碗永遠唔加熱水,只會凍水用手撩兩撩,捽走啲漬就當洗完,碟背冇洗過,有上次餸漬都夠膽死…以上原因都係因為佢要留指甲,油哂指甲咁,點會肯落手做清潔吖…都唔係黎返工嘅

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

geisito 發表於 19-3-20 19:19
可以參考我之前嘅post, 38歲惡菲就係佢喇。
第一日返工已經叫我炒佢,又要求每日俾錢佢買早餐+午餐,講明 ...

佢都博炒,你依家通知佢仲點解shocked?

你有冇比錢佢買野食?

水晶宮

原來你係app請? 我覺得app果d姐姐都係極品黎

大宅

kit2004 發表於 19-3-20 19:48

你有冇比錢佢買野食?

打從佢第2個月出糧,佢好串咁拎一封手寫信扮一個月通知俾我簽收,實則封信係寫我「唔需要工人所以炒佢」,我拒簽後即刻努力搵完約工人,而家係未夠5個月佢就斷約返歸,佢梗係shocked。
開頭佢好天真,喺Hxxper Lixxxry當自己完約(上一張佢係4年約,表面好靚仔嘅,但其實係僱主就得佢好緊要,個太太唔多做家務,冇管佢,晚飯買埋俾佢食咁滯)惡菲以為咁樣會好搶手,點知俾我發現左,努力report幾次俾個app聽,佢彈左幾次post俾人block埋account,搵唔成工。同時,我一路等新工人VISA期間又扮冇氣管佢,佢咪以為自己咁嘅工作表現可以hea到我囉。

大宅

kit2004 發表於 19-3-20 19:48

你有冇比錢佢買野食?

早餐試過買完佢唔食,嘥哂啲野食,又要怕佢趁我唔知,將佢食剩幾日嘅麵包同我啲仔嘅調換,結果一星期俾幾十蚊佢買早餐。午餐我冇俾,湊個K1仔唔想佢帶我仔周街行食肆。
老公一直安慰我,俾幾十蚊早餐錢,可以買來兩個月安心搵新工人,我忍。

大宅

kit2004 發表於 19-3-20 19:59
原來你係app請? 我覺得app果d姐姐都係極品黎

我乜方法都試過,agency請又貴,個agent 都保証唔到啲乜,試過請左個,第3日已經講明只為香港工作Visa, 唔想湊newborn,做左2個月就俾錢我自己走,因為趕住返新工。
托朋友嘅好工人介紹,同村同church嘅,真心虔誠,每個星期做完義工share相俾我睇,不過近50歲,體力不繼,到完約一樣玩野R著數,最後玩大左搞到我細仔哽親入院。
我地兩公婆嘅經驗係,反正都係買大細,試下app平啲無妨,換3個先等如經agency請一個。
而且而家係agent篩完一輪先到我揀,一見我有2個細仔都冇好貨俾我啦。

子爵府

geisito 發表於 19-3-20 20:28
打從佢第2個月出糧,佢好串咁拎一封手寫信扮一個月通知俾我簽收,實則封信係寫我「唔需要工人所以炒佢」, ...

你仲要寫信去入境處投訴佢

大宅

細姐姐 發表於 19-3-20 21:11
你仲要寫信去入境處投訴佢

寫左,嘿嘿嘿

子爵府

1010k 發表於 19-3-18 13:08

冇啦,佢話飲平價咖啡自己會嘔、會頭暈.

同我以前其中一個工人講既嘢一模一樣,我話不如你改飲茶囉,唔一定要飲咖啡㗎!我講明budget, 響budget 之內自己搞掂。

首頁

尾頁

跳至