自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jpwy 發表於 19-3-18 18:33
當樂事又提人等下, 若升真係靠害!

升又唔洗佢俾$,租又唔係佢、搬屋轉地址又唔係佢

伯爵府

2018母親節勳章

我啱啱買咗,等咗廿年C6先肯買,過幾年退休就入去住,理就佢升定跌。

wcpcelia    發表於 19-3-21 10:26

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

etoile 發表於 19-3-18 19:14
我啱啱買咗,等咗廿年C6先肯買,過幾年退休就入去住,理就佢升定跌。

理得佢,條數供得掂就得

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

littlefunpig 發表於 19-3-18 10:26
由2009年起年年都有人會跌,咩形式都有,經濟、風水、政策⋯⋯但都升左右10年

睇下你搏唔搏

有危才有機

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

大戶 發表於 19-3-18 11:44
係咪蘇盲瘋?唔駛理佢架!佢年年自己廢噏完,自己咪一樣走去掃舖..經濟差,照計佢乜都唔買啦
...
我記得蘇師父話下半年會升,唔好屈佢啦,我唔係佢fans

公爵府

開心吸收勳章

ewater 發表於 19-3-19 09:32

算啦!比條神棍就算今年準少少,佢之前都呃唔少啦!神棍

水晶宮

ewater 發表於 19-3-19 09:32

我記得佢講過2013年會大跌

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

cyyiu 發表於 19-3-19 13:22
我記得佢講過2013年會大跌

香港樓市辣招見成效 2013年成交量同比跌39%
香港土地注冊處昨日發布的統計數字顯示,2013年香港種類樓宇(包括住宅樓宇和非住宅樓宇)買賣合約,較2012年下跌39%,樓宇買賣合約總值下跌30.2%。
(copied from http://www.hkproperty.com/HongKong/News/11851805.htm )

睇返蘇師父都tip中

禁止訪問

翡翠宮

sinaman167 發表於 19-3-19 16:03
重點係人多過樓,供求問題一定會升架啦

無計,香港無限咁日日放150個人落黎,屋又起唔夠容納呢堆人

樓可以唔升咩?個個人唔著食少d都要搵個地方住

大宅

littlefunpig 發表於 19-3-19 16:32
無計,香港無限咁日日放150個人落黎,屋又起唔夠容納呢堆人

樓可以唔升咩?個個人唔著食少d都要搵個地方 ...

公爵府

ash_yehyeh 發表於 19-3-18 11:38
買唔到樓嘅人永遠都有一個共通點:

升就話貴,想平d入市
你講得好啱,我都識人係咁,所以由2009 年開始想買樓到現在都買唔成。

大宅

jellomama 發表於 19-3-20 09:04
你講得好啱,我都識人係咁,所以由2009 年開始想買樓到現在都買唔成。
...

09年到而家有好多個入市機會喎,咁都買唔到

水晶宮

syne403 發表於 19-3-18 13:28
我見電視財仔廣告越來越多,唔知同樓價有冇關聯

水浸呀。香港儲蓄仍然夠,外資冇咩徹走資金。

公爵府

回覆 asukav6 的帖子

真係咁架!

翡翠宮

Kittymummy 發表於 19-3-20 09:12
水浸呀。香港儲蓄仍然夠,外資冇咩徹走資金。

呢幾日有徹緊d架

其實簡單計計數,每日果150,每年放成5萬幾日,仲有其他既未計,仲有每年結婚又3萬對

當你每年需求5萬間屋好未?而家政府話起多d, 多左咪2萬幾個單位囉⋯⋯一年就有3萬幾個無屋住要等。累積幾10年咪50萬個公/居屋申請囉⋯⋯ 點起?

除非政府停止輸入150,否則香港樓只會一直供不應求,根本唔會有跌到既一日

水晶宮

littlefunpig 發表於 19-3-20 09:20
呢幾日有徹緊d架

其實簡單計計數,每日果150,每年放成5萬幾日,仲有其他既未計,仲有每年結婚又3萬對

兩睇啦,果150 係其中一原因,但大部分係公屋果條隊。最攞命係QE, 導致樓價,商品推高既原因。邊個國家政苦都阻不了。

大宅

Kittymummy 發表於 19-3-20 09:29
兩睇啦,果150 係其中一原因,但大部分係公屋果條隊。最攞命係QE, 導致樓價,商品推高既原因。邊個國家政 ...

之前有篇文講得好好,雖然150買唔起私樓,但佢地依然create左個住屋需求,公屋又好劏房又好都係要住會推高租金,變左一部分本來可以好快上到公屋的香港人shift左去居屋,跟住有連鎖反應將一批人推向私樓,連帶需求好強勁,即使冇qe,因為個需求勁個價一樣會升,所以150絕對係最根本原因

水晶宮

72leelily 發表於 19-3-18 12:07
最主要是息低
兩年後轉按又賺銀行回贈
如樓價升又套到錢投資

非常同意

翡翠宮

回覆 asukav6 的帖子

所以唔買樓, 都唔知將來D 樓同租會升幾多... 根本無了期, 買左樓同佢一刀了斷算數

首頁

尾頁

跳至