親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

自由行,無駕車都可以好好玩
一個無咩人兼好舒服的地方,食買景都唔錯,去過2次
住天文館附近最方便,出入買2 days (1800yen) or 1 day pass(600yen) ,2 days 的可搭渡輪和櫻島觀光巴士
去櫻島睇火山,搭完渡輪有觀光巴士上去睇火山,中途有得浸腳溫泉,浸腳的位置景色一流但下車後就要等另一班觀光車,所以要睇時間表。如不浸腳可繼續在車上往下幾站,觀光車有幾個站是會停下數分鐘給遊客下車拍照再上車往其他點的,好多遊客最初不知,錯過了景點,最靚影火山的景點,停留最耐,如是者,尾站會返回櫻島碼頭站!
待續

Harpseal    發表於 19-7-16 16:17
karenlyk    發表於 19-6-13 14:12
SorenLorensen    發表於 19-5-31 14:52
BB0801    發表於 19-5-25 17:59
ipmrs    發表於 19-3-20 09:27
ipmrs    發表於 19-3-20 09:26
wcpcelia    發表於 19-3-19 09:40
Cheuk2012    發表於 19-3-18 22:28

子爵府

回覆樓主:

由中央駅/天文館搭電車去櫻島碼頭附近的站時,沿途有間超市,超市旁有小市場,有海產,水果 和定食店,順道體驗當地美食和買手信
天文館通有好多店鋪,山形屋、藥妝店、食店、激安、loft、水果蔬菜.....好精彩
有間叫鶴一堂的炭燒放題很不錯,另一些小店食肆也不錯,自己也找了一間刺身燒烤店味道和價錢都合理
另外,去過霧島一泊兩食浸溫泉,指宿砂浴和流水麵(不過流水麵搭車去吃麵就不建議,路途遠兼車不頻密,為碗麵浪費了大半天時間,甚至會錯過JR回去,除非在指宿過夜)砂浴記住帶機影相(雖然話不要帶電話,但都會有人帶拍照,我們就錯過了)

Cheuk2012    發表於 19-3-18 22:29

男爵府

I think it is better drive when travelling to Kagoshima. Enjoy much more spots easily.
The the black sand spa, the staffs allowed tourists bring mobile phone or cameras. They will help taking photos in the beginning. After 15 minutes, our phones can't be used as they were too hot.

I agree there are quite a lot of things to see and try in Kagoshima! We went there last June. It wasn't peak season so there were very few tourists only. Relaxing and nice.
However, I think shopping there isn't as good as other cities in Japan. I couldn't buy anything that shocked everyone

子爵府

cpcog 發表於 19-3-18 13:38
I think it is better drive when travelling to Kagoshima. Enjoy much more spots easily.
The the blac ...

好Relax 的地方
購物雖然不像其他地方,但AMU 都好充實的購物點,還有朝市都大飽眼福
可能我們住天文館通,一落街就逛唔完,好多店都行不盡

adrio    發表於 19-7-3 09:00
wcpcelia    發表於 19-3-18 14:16

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

男爵府

開心吸收勳章

我也覺得鹿兒島幾好玩,尤其是指宿砂浴後去附近浸無敵海景日㷌溫泉,買套票十分之抵,但要查清楚邊日是海景浴池。最好是自駕遊,我上次搭公共交通工具,時間好趕。櫻島也不錯,上次想試泥漿浴,遇上維修,希望有機會再試。

男爵府

黎緊都會到鹿兒島
請問樓主到過宮崎嗎?

子爵府

calbee_2014 發表於 19-3-18 20:55
黎緊都會到鹿兒島
請問樓主到過宮崎嗎?

沒有,但聽說很不錯,如有時間可去,但我哋6日都唔夠玩

男爵府

Hehemum 發表於 19-3-18 21:50
沒有,但聽說很不錯,如有時間可去,但我哋6日都唔夠玩

不自駕真係比較花時間喺交通上
最慘車次又唔多
我地都係鐵路遊
所以行程方面都度左好耐

子爵府

calbee_2014 發表於 19-3-18 22:17
不自駕真係比較花時間喺交通上
最慘車次又唔多
我地都係鐵路遊

所以係返鹿兒島市玩已很充實

男爵府

Hehemum 發表於 19-3-18 22:21
所以係返鹿兒島市玩已很充實

見你d相好靚呀
希望我去到都好天氣

珍珠宮

calbee_2014 發表於 19-3-18 20:55
黎緊都會到鹿兒島
請問樓主到過宮崎嗎?

我去過宮崎
黎緊4月去鹿兒島
宮崎好正
無乜人地大舒服綠悠悠
Shopping就不及大阪
但去Aeon都好多野行
黎緊鹿兒島會去櫻島
池田湖
去下動物園
親子遊

男爵府

namnamnamlolo 發表於 19-3-18 22:55
我去過宮崎
黎緊4月去鹿兒島
宮崎好正

我都係下個月出發
行程同你差唔多
櫻島,水族館,市內shopping
宮崎,平川動物園
都係親子遊

子爵府

namnamnamlolo 發表於 19-3-18 22:55
我去過宮崎
黎緊4月去鹿兒島
宮崎好正

還有個海豚港,好舒服,係購物和景,有浸腳溫泉,係水族館附近

Cheuk2012    發表於 19-3-31 22:20

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

多謝分享

7月會去鹿兒島幾日,不過訂唔到天文館通嗰邊嘅房,訂咗JR附近

子爵府

karenlyk 發表於 19-3-19 01:29
多謝分享

7月會去鹿兒島幾日,不過訂唔到天文館通嗰邊嘅房,訂咗JR附近

JR 那邊都好方便,天文館同中央駅都近,係搭車幾個站,自駕就更加唔使擔心

子爵府

2024勳章 親子王國15週年勳章

遲些會去..但book 酒店找中央好定天文館好...一半一半?

大宅

qoo888 發表於 19-3-19 12:58
遲些會去..但book 酒店找中央好定天文館好...一半一半?

我都想知

子爵府

我自己覺得天文館係方便shopping & 食嘢 (有激安、Daiso、loft 、多藥妝、小店多,落地一點,食店都好多,白熊都在天文館
中央駅就方便去其他JR地方,各有好處
中央駅附近有台屋、Aeon & AMU, 另有朝市(唔大)

伯爵府

如果唔係日日都在市內,我會揀中央駅,當然天文館又多少少酒店揀。

首頁
12345...6

尾頁

跳至