親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

想問下自由行去馬爾代夫的問題, 到了馬累機場,是否直接往渡假酒店會好些. 大部分酒店有提供的接駁快艇直接到酒店的嗎? 如無 機場會找到嗎?是否要成日比tips? 住一晚渡假酒店會太小嗎?很想去, 但又未去過, 又怕

子爵府

CecilyHo 發表於 19-3-18 16:49
想問下自由行去馬爾代夫的問題, 到了馬累機場,是否直接往渡假酒店會好些. 大部分酒店有提供的接駁快艇直接 ...

一般買PAKAGE. 包埋飲食,因為逐餐計會好貴. 酒店一般就佔一個島,馬累下機後如時間許可直接轉乘接駁快艇或水上飛機入島(酒店包埋,當然是計左錢的),如果時間唔啱就要在馬累住一晚,之後一日才入島.不可能只住一晚的,馬累無野玩的,主要係陽光海灘,浮潛,潛水也可.而酒店的價錢個RANGE好大

wcpcelia    發表於 19-3-19 09:41

禁止訪問

珍珠宮

想問下自由行去馬爾代夫的問題, 到了馬累機場,是否直接往渡假酒店會好些. 大部分酒店有提供的接駁快艇直接 ...

住一晚resort ,不太可能吧。接駁費貴,通常住幾晚。至於tips問題,每天會比執房的,另外,餐廳一般會一個waiter serve你幾日,最後一日都會比tips。

男爵府

MissMaMa 發表於 19-3-18 18:52
住一晚resort ,不太可能吧。接駁費貴,通常住幾晚。至於tips問題,每天會比執房的,另外,餐廳一般會一個 ...

剛農歷新年去完,三至四晩已夠,一日四餐buffet 到第三日已開始厭,但真的好靚,永世難忘

珍珠宮

小公主媽媽 發表於 19-3-18 21:05
剛農歷新年去完,三至四晩已夠,一日四餐buffet 到第三日已開始厭,但真的好靚,永世難忘
...

我暑假去第三次,住左6晚,唔多夠

wcpcelia    發表於 19-3-19 09:41

男爵府

MissMaMa 發表於 19-3-18 21:37

可能食物無咩變化啦!

子爵府

我年年都想去,喜歡水的我,住2星期也不會悶

水晶宮

去馬爾代夫貴在程shuttle 来回機場及resort. 平的坐快艇 USD 2xx 可以来回 resort. resort 房價又分 有 冇meal plan, 一般都揀 all inclusive, 因為係留在島, 冇得走, 點都要在酒店食。
由於 shuttle 成本高, 所以冇乜理由住一晩就走。

個人認為如果在同一resort 玩轉房就住4晚 (2+2), 唔(emoji)房就3晚。over-water villa 是必要。

珍珠宮

sorere 發表於 19-3-18 17:05
部分馬爾代夫酒店, 水上飛機來回一轉 ... 貴過 香港 ~ Male 機票.

我上年聖誕旺季去, HK 飛Male 機票貴這程吾少, 下次去都想再住sunset pool water villas, 非常難忘!

子爵府

我都買左暑假出發去9日8夜,睇睇下啲活動真係緊緊足夠

首頁

尾頁

跳至