自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問,如果我只係知道果個人嘅身分證號碼,同電話號碼,但係無具體地址,只係知道住邊區,夠唔夠資料舉報?同埋應該點樣去舉報?

聽就聽得多,但係真係未試過,想問下。

果個人已經利用好多藉口申請咗好多津貼,仲攞埋綜援,近年仲成功申請咗公屋上車,除咗面果層收入畀政府睇之外,成日私底下秘撈出cash糧,係大陸亦有物業收租,因為佢個人實在太串又高調,我地都睇唔過眼,好想舉報佢呃政府資源

4ponymum    發表於 19-3-21 00:39
tsung    發表於 19-3-20 14:20
BBJOJO    發表於 19-3-19 08:00

侯爵府

我都想知,我識一個又係,但我只知佢仔個名同乜學校

BBJOJO    發表於 19-3-19 08:00

大宅

sfuhsg 發表於 19-3-18 21:35
我都想知,我識一個又係,但我只知佢仔個名同乜學校

佢連社工都呃埋,外人睇佢無錢,其實佢d saving本身可以過得唔駛慳,之前仲有錢養男朋友

伯爵府

奶茶走糖 發表於 19-3-18 21:33
想請問,如果我只係知道果個人嘅身分證號碼,同電話號碼,但係無具體地址,只係知道住邊區,夠唔夠資料舉報 ...

社署有舉報信提供

wcpcelia    發表於 19-3-19 10:38

禁止訪問

翡翠宮

回覆樓主:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_socsecu/sub_reportings/&ved=2ahUKEwi69IHQ6YvhAhVJQd4KHaKkDsQQFjAAegQIAxAB&usg=AOvVaw08NeBhlwndjWPszw2okAr8

Janicefin    發表於 19-3-21 00:23
lololala    發表於 19-3-19 16:48
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

用戶要求終止服務

幾個方法,加油

大宅

喜歡你更多 發表於 19-3-18 21:43
回覆 奶茶走糖 的帖子

你連身份証號碼都知,咁你實舉報到啦!btw佢係你舊同事嗎?政府資源希望係幫到真正 ...

唔係同事關係,但都幾熟嘅。
但係我無佢住址,只有身分證號碼係最肯定嘅,其他資料可能就係佢小朋友名啊,老公名果d,我都覺得唔應該挪用政府資源,佢橫睇掂睇都唔似好有需要,連幫佢嘅社工都呃埋,而且又太高調,亦都做過d傷害人嘅嘢,所以真係好似唔過眼!

學會放下    發表於 19-3-18 21:55

珍珠宮

想請問,如果我只係知道果個人嘅身分證號碼,同電話號碼,但係無具體地址,只係知道住邊區,夠唔夠資料舉報 ...

舉報係可以但係我覺得查佢都有難度,因為佢資產係國內係查唔到

珍珠宮

回覆樓主:

如果影到佢證明到佢有祕撈都可以

大宅

牛年勳章

奶茶走糖 發表於 19-3-18 21:49
但係我無佢住址,只有身分證號碼係最肯定嘅,其他資料可能就係佢小朋友名啊, ...

呃政府錢仲咁高調,支持舉報,綜援係用來幫助那些真正需要嘅人

水晶宮

奶茶走糖 發表於 19-3-18 21:49
但係我無佢住址,只有身分證號碼係最肯定嘅,其他資料可能就係佢小朋友名啊, ...

支持你

別墅

支持!!!

象牙宮

回覆樓主:

試下啦,正常有名有身份證都可以掛,當然要有其他證據

大宅

BREADWING 發表於 19-3-18 21:53
舉報係可以但係我覺得查佢都有難度,因為佢資產係國內係查唔到

佢內地果層地樓我地都去過,成千呎,搵返地址唔難,而且好肯定係佢名下嘅,不過始終都係國內,呢個資料唔知受唔受理

侯爵府

好呀,舉報佢好啊。

珍珠宮

支持舉報

侯爵府

我記得早前TVB 有一套電視劇都係講有啲社會福利署嘅人專責調查呃綜援嘅人㗎?
如果你知道你朋友喺邊度返工嘅話最後講俾社會福利署啲人知,等佢哋可以秘密去佢做嘢嘅地方跟進。

大宅

全香港都應該好多,幼稚園門口啲講普通話的幾個媽咪,接小朋友時係度用普通話傾計,係甘曬拎福利拎到不知幾爽,綜緩,租金補貼,仔女書簿校服幾仟蚊資助、食物銀行,社區中心免費補習,超平海洋公園,旅遊景點一日遊免費等等。
斗曬邊位拎得盡,有時講深圳布吉的屋幾間收租收得平之類。
仲些係自己新移民,老公係大陸做嘢,所以用經兩個年幼仔女的香港出世永久居民資格申請緊公屋,應該過多一兩可以上公屋了。

子爵府

奶茶走糖 發表於 19-3-18 22:19
佢內地果層地樓我地都去過,成千呎,搵返地址唔難,而且好肯定係佢名下嘅,不過始終都係國內,呢個資料唔 ...

國內報黎作用不大,香港政府查唔到,但照講左先。

你知佢出cash 糧,最好check下佢係邊返工,幾時返工,幫邊間公司打工,報俾社署,佢地會搵人查。

首頁

尾頁

跳至